Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδικό γύρισμα στο… και πέντε

Ντυμένο στα κόκκινα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το χρηματιστήριο έκανε στροφή στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες. Πλάτη έβαλαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, μαζεύτηκαν οι απώλειες στις τράπεζες. Στα 27 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Συνεδρίαση μάχης εντυπώσεων και ελαφρώς αυξημένου τζίρου, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζεται αδύναμος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και τον ΟΤΕ να "επιστρατεύεται", κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, προκειμένου το "κουδούνι της λήξης" να βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 577 - 575 (κατεβαίνει ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών), η οποία είχε διασπαστεί καθοδικά, περίπου στο μέσον της συνεδρίασης και αυτό σήμανε "μίνι συναγερμό" στις τάξεις των ενεργών παικτών.

Στην προσπάθεια του ΟΤΕ (+3,20%) βοήθειες έδωσαν η ανάδυση των Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας εννέα τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου.

Μεταξύ των θετικά διακριθέντων από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες έτυχαν της "θετικής επιχορήγησης" των τελικών δημοπρασιών, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, οι: Jumbo (+1,66%), Grivalia (+1,13%), Folli Follie Group (+1,43%) και ΟΠΑΠ (+1,47%). Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, άγνωστο αν έδρασαν θετικά και οι δηλώσεις Αλεξιάδη, σύμφωνα με τις οποίες "τις διατάξεις που θα διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης των εταιρειών Ιντερνετικού Στοιχήματος πρόκειται να δημοσιοποιήσει εντός του επόμενου μηνός η Κυβέρνηση".

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής βλέπουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις γύρω από τη συνάντηση αυτή και στα νέα που θα βγαίνουν μέχρι τότε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως συνεχίζεται η "λειψυδρία" ειδήσεων - καταλυτών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό απαξίωσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το όποιο ενδιαφέρον έχει στραφεί ξανά γύρω από την Οικονομία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο.

Ενδιάμεση σημαντική ημερομηνία για Χ.Α. και Διεθνείς Αγορές, η 8η τρέχοντος μήνα, όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών δεν αναμένει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ECB πριν το τέλος του 2016, όμως υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι λόγω "Brexit" και αδύναμων οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη ο Draghi δεν αποκλείεται να εξαγγείλει νέα μέτρα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η ανάγκη για ταχεία, ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ανώτατο επίπεδο για την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η ενημέρωση για τους ετήσιους στόχους μείωσης των 'κόκκινων' δανείων (που θα ανακοινωθούν άμεσα) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χθες στη Φρανκφούρτη".

Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών (-0,96%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έχασε την πρώτη στήριξη στις 712 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 681 - 666. Το "stop" στο "long" στις 625 μονάδες.

Όσον αφορά τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, η Εθνική (0%) που υποχώρησε μέχρι τα 0,195 ευρώ (-1,5%), έχει σαν σημαντική στήριξη τα 0,195 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 0,188 ευρώ που είναι και το "stop" στο "long".

Η Πειραιώς (+0,68%) που αντέδρασε από το χαμηλό των 0,143 ευρώ (-3,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, έχει σαν σημαντική στήριξη τα 0,137 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 0,127 ευρώ.
Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι τίτλοι των Alpha Bank (-1,68%) και Eurobank (-1,67%).

Ο τίτλος της πρώτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,73 ευρώ (-3,35%), ενώ κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1,71 - 1,69 ευρώ, θα ξαναδώσουν τον πρώτο λόγο στους πωλητές, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,54 ευρώ.
Σημαντικά ψηλότερα από το χαμηλό των 0,508 ευρώ (-5,75%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Eurobank, που συνεχίζει να έχει σαν αποφασιστική στήριξη τα 0,502 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 0,495 ευρώ.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ που κατά την σημερινή συνεδρίαση έδωσε τις σημαντικότερες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κρίσιμο θεωρείται το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 8,60 ευρώ, που, θεωρητικά, δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 8,73, 9,00 και 9,45 ευρώ. Νέα υποχώρηση χαμηλότερα των 8,60 ευρώ, πιθανόν να ξαναβάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στα 8,36 και 8,10 ευρώ.

Από τις αρνητικές παρουσίες στο ταμπλώ του FTSE25, τους εντονότερους, τεχνικούς, προβληματισμούς, δημιούργησαν οι ΔΕΗ (-2,65%) και Μέτκα (-2,79%), καθώς συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,72 ευρώ, με αμέσως επόμενη στήριξη τα 2,53 ευρώ.

Για την περίπτωση της Μέτκα που έχασε την στήριξη των 7,44 ευρώ, δίνοντας ένα πρώτο σήμα πώλησης, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,20 ευρώ.

Για την περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19%), τα δύο σημαντικά άκρα που θα σηματοδοτήσουν την βραχυπρόθεσμη τάση εντοπίζονται στις 1530 και 1575 - 1585 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι Καλοκαιρινές ημέρες παραμένουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές είναι από τις χαμηλότερες των δύο τελευταίων δεκαετιών" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με δεδομένη τη διατήρηση της Τραπεζοκεντρικής φυσιογνωμίας του και της στασιμότητας των εξελίξεων γύρω από τα καυτά θέματα των συστημικών Τραπεζών, η συναλλακτική υποτονικότητα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: οι διοικήσεις κάποιων Τραπεζών και του ΤΧΣ, αλλά και τα μέλη των Δ.Σ. δεν έχουν ακόμη οριστεί. Οι εξελίξεις περί τα "κόκκινα" δάνεια δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων επιδέχεται διπλή ανάγνωση: θετική αξιολόγηση λόγω της οριακής έστω κερδοφορίας και σταθεροποίησης των NPLs στο σύνολο των δανείων. Αλλά και σκεπτικισμό αφού η συνέχιση της αναβλητικότητας στη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ύφεσης, θα οξύνουν νομοτελειακά το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο.

Έτσι, η ανακοίνωση των νέων τιμών - στόχων από την Bank Of America, για τις συστημικές Τράπεζες με discount από 11% (περίπτωση Alpha Bank) μέχρι 49,7% (περίπτωση Εθνικής) σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ενόψει των συντηρούμενων χαμηλών ταχυτήτων στις Κυβερνητικές δράσεις και της συνακόλουθης διοικητικής εσωστρέφειας των Τραπεζών.

Παράλληλα, ο χαμηλός βαθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων για την υποδόση μεταθέτει χρονικά την εκταμίευσή της, στο βαθμό που η έκθεση των Θεσμών μετά την 12η Σεπτεμβρίου έχει θετική εισήγηση.

Τα παραπάνω οδηγούν το απαξιωμένο, συναλλακτικά, Χρηματιστήριο σε διακυμάνσεις, με εμφανή την αδυναμία του να ξεπεράσει τις 580 μονάδες και με την εναλλαγή στην υποβοήθηση από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές για να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η συντήρηση ενός τέτοιου σκηνικού δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί με την εμφανή διάθεση πλαγιοκαθοδικής κίνησης, στο βαθμό που οι εξελίξεις στα διάφορα πεδία (μακροοικονομικές εξελίξεις - Τραπεζικές εξελίξεις, διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις Ιδιωτικοποιήσεις) δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ μετέθεσαν, πρακτικά, για το Δεκέμβριο, το ενδεχόμενο αύξησης των Αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων.

Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ωστόσο, το ενδεχόμενο μια νέας ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ανοικτό, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ιάπωνας Κεντρικός Τραπεζίτης Κουρόντα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί την Πέμπτη επί του θέματος.

"Παράλληλα, το G20 διαμήνυσε ότι συμφώνησε στη διενέργεια περισσότερης προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροαποφυγής. Οψόμεθα αν όντως το εννοούν, ιδιαίτερα μετά το πρόστιμο-μαμούθ της Ε.Ε. προς την Apple" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Αυστραλιανός δείκτης ASX 200 (-0,29%) ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από τον Ινδικό Sensex 30 (+1,56%).

Δείχνουν να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μικτές διαθέσεις καταγράφονται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά την χθεσινή αργία.

Πιέζεται χαμηλότερα το Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, την διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% αποφάσισε το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA), ένα μηνά μετά την μείωσή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω χαλάρωσης.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι οι συνολικές παραγγελίες για τον κλάδο αυξήθηκαν 0,2% έναντι του προηγουμένου μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", ανέμεναν αύξηση 0,6%.

"Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα καταγράψει πιθανότατα πλεόνασμα ρεκόρ το 2016, στα 310 δισ. ευρώ", προέβλεψε το Οικονομικό Ινστιτούτο "Ifo" του Μονάχου. Το νούμερο αυτό σημαίνει πως το πλεόνασμα της Γερμανίας θα είναι το μεγαλύτερο στον Κόσμο, ξεπερνώντας σε απόλυτο νούμερο ακόμα και αυτό της Κίνας. Το Ινστιτούτο υποστήριξε πως το πλεόνασμα θα αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει πως θα είναι και πάλι υψηλότερο από το ανώτατο όριο του 6% που προβλέπει η Κομισιόν.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό κατά το πρώτο μισό του έτους σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα ότι το δεύτερο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μπλοκ των 19 αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο, καθώς και κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Τα ποσοστά συνάδουν με δύο προηγούμενες εκτιμήσεις, μεταδίδει το MarketWatch. Ωστόσο η Eurostat υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση για το πρώτο τρίμηνο, σε 0,5% από 0,6%, οδηγώντας την ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου συνολικά, σε πιο αδύναμα επίπεδα απ' ότι αναμενόταν.

Η Υπηρεσία για πρώτη φορά αποκάλυψε λεπτομέρειες επάνω στο μοτίβο ανάπτυξης, οι οποίες κατέδειξαν πως οι επενδυτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες στο τρίμηνο έπειτα από άνοδο 0,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο και 0,4% το τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν μόλις 0,1%, παρότι είχαν εμφανίσει άλμα 0,6% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Η Βρετανία πούλησε σήμερα 10ετή ομόλογα £2,5 δισ. με απόδοση 0,685%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Στην δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,91% και τον Μάιο στο 1,66%. Οι αποδόσεις των Βρετανικών ομολόγων έχουν πραγματοποιήσει βουτιά μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε τις αγορές τίτλων για να στηρίξει την Οικονομία.

"Η πρόσφατη βελτίωση στην κερδοφορία των Τραπεζών ενδέχεται να μην είναι τόσο καλή όσο φαίνεται, εφόσον μεγάλο μέρος της οδηγείται από έκτακτα έσοδα και παραμένει ασαφές το αν οι Τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την αύξηση των προμηθειών", τόνισε η Daniele Nouy, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο τομέας Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Αύγουστο με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών. Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM βούτηξε στις 51,4 μονάδες από 55,5 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 54,9 μονάδες.

Τη στιγμή που Ευρώπη και Ιαπωνία εστιάζουν προς επέκταση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης, μέλη της Αγοράς προχωρούν σε όλο και περισσότερο ισχυρές προειδοποιήσεις για τις πιθανώς αρνητικές, ακούσιες συνέπειές τους, από ζημιές σε Συνταξιοδοτικά Ταμεία μέχρι και "φούσκα" στην Αγορά.

"Εν μέσω 'ετοιμοθάνατης' επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις Ανεπτυγμένες Οικονομίες, η εταιρική επένδυση αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο καθώς το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις εταιρείες παραμένει υψηλό λόγω του πεισματικά υψηλού κόστους των μετοχών" τονίζει η Citigroup.

Η έκθεση κάνει έκκληση στις Κεντρικές Τράπεζες ώστε να αποφύγουν περαιτέρω αγορές περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενη τις ελάχιστες αποδόσεις από τέτοιου είδους προγραμμάτων τόνωσης και την αμφισβητήσιμη αποδοτικότητά τους γενικότερα.

Οι εταιρείες δεν αισθάνονται τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει η Παγκόσμια πτώση στα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια, λόγω του ιστορικά υψηλού μετοχικού ρίσκου (risk premium) – το οποίο με απλά λόγια, είναι μια υπερβάλλουσα απόδοση που αναμένεται να κερδηθεί στο Χρηματιστήριο από ένα θεωρητικά άνευ κινδύνου επιτόκιο.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι υψηλές προμήθειες κινδύνου ιδίων κεφαλαίων είναι Παγκόσμιο πρόβλημα και άρα αποθαρρύνει επενδυτικά σχέδια σε όλο τον Κόσμο και επιρρίπτει ευθύνες στην μεταβλητότητα των Χρηματιστηρίων και στους Αμερικανικούς ρυθμιστικούς κανόνες, που έχουν ενθαρρύνει Ασφαλιστές και Συνταξιοδοτικά Ταμεία να επενδύσουν σε σταθερό εισόδημα σε βάρος των μετοχών.

Συμπερασματικά, σε όλες τις Αγορές επικρατεί στάση αναμονής, καθώς ενώ όλοι μιλάνε για απαιτητικές αποτιμήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις για "φούσκες", παρόλα αυτά οι τιμές αρνούνται να διορθώσουν (!)

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις Ελληνικές Τράπεζες μετά από την τελευταία χαλάρωση των "capital controls".

Ο τεχνοκράτης και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, Jacques le Pape τέθηκε επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου για τις Ελληνικές Αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα και της Γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro", που επιβεβαίωσε το Euro2day.gr

Διατηρεί τις τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές η Euroxx, σε έκθεσή της στην οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα β' τριμήνου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, δίνοντας τιμή - στόχο στα 4 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,7 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,5 ευρώ για την Εθνική και στα 0,46 ευρώ για την Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει η Euroxx, τα αποτελέσματα β' τριμήνου σηματοδοτήθηκαν από τις αυξημένες προβλέψεις για όλες τις Τράπεζες πλην Πειραιώς, αντανακλώντας συγκεκριμένη εταιρική χρεοκοπία.

Στα θετικά, η αύξηση των προβλέψεων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ισχυρή παραγωγή κερδών από συναλλαγές, καθώς συμπεριλάμβαναν και τα κέρδη από την πώληση μετοχών της Visa Europe και ομολόγων του EFSF.

Είναι ενθαρρυντικό ότι τα βασικά έσοδα παραμένουν σε σταθερό μονοπάτι ανάκαμψης, λόγω και της συνεχιζόμενης επανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων, του χαμηλότερου ELA και της μείωσης της έκθεσης σε ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ.

"Όλες οι Τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στον ELA, έχουν αυξήσει τις διατραπεζικές συναλλαγές και εμφανίζουν αύξηση καταθέσεων", σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 13,5 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η Piraeus Securities, ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μειώνει τις προβλέψεις της για το 2016 - 17 κατά 5-6% λόγω χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, τονίζει ότι οι εργασίες συντήρησης, οι αντίξοες κινήσεις στις ισοτιμίες και τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία.

Η Piraeus Sec. σημειώνει ότι οι προοπτικές του ομίλου παραμένουν θετικές, με την MOH να καλύπτει ήδη τους χαμένους όγκους του β' τριμήνου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η εισηγμένη θα εξετάσει τη μερισματική της πολιτική μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, τονίζοντας ότι με βάση τις προσδοκίες για καλές ταμειακές ροές το β' εξάμηνο θα είναι εφικτή η διανομή προμερίσματος εντός του έτους.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με οριακά θετικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 578,43 μονάδες (+0,03%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 573,35 μονάδες (-0,85%). Κάπου εκεί ξεκίνησε προσπάθεια "ανοικοδόμησης" της τεχνικής εικόνας, με αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά να "παίζεται" το πρόσημο του Δείκτη. Στις 17.00 βρέθηκε στις 577,95 (-0,06%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" τα νεότερα υψηλά ημέρας των 579,17 (+0,16%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 578,49 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 27,7 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, ΕΧΑΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank απασχόλησαν το 52,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο ΟΤΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Alpha Bank, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Grivalia, Jumbo, Folli Follie Group.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ισοφάρισε το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό η Frigoglass (-6,92%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η MIG (+2,5%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Κτήμα Λαζαρίδη (+8,28%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+2,04%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,853 ευρώ (κλείσιμο 31/8).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι καλή, η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ελάχιστοι με "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική άνοδο των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.940 συμβόλαια).

Στα 3.478 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.014, 2.253 για τον Σεπτέμβριο και 1.761 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.556,25) κινήθηκε μεταξύ 1.538,25 και 1.556 μονάδων, διατηρώντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.319 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.940), Eurobank (6.799), Πειραιώς (7.914), Εθνική (4.076), MIG (2.299), ΟΤΕ (396), ΟΠΑΠ (508), ΔΕΗ (218), Intralot (175), ΟΛΠ (300).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.176.029 τεμ.) και Eurobank (3.142.856 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v