Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζονται short lists για τις διοικήσεις τραπεζών

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις διοικητικές αλλαγές σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς. Το «αγκάθι» της εξεύρεσης στελεχών. Το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη για τα κόκκινα δάνεια. Σε αναζήτηση CEO και η Τράπεζα Αττικής.

Ετοιμάζονται short lists για τις διοικήσεις τραπεζών

Η ανάγκη για ταχεία, ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ανώτατο επίπεδο για την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η ενημέρωση για τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων -που θα ανακοινωθούν άμεσα- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χθες στη Φρανκφούρτη.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να γίνουν «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», με τον ορισμό τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ άμεση θα είναι και η αντικατάσταση της προέδρου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι «το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς δεν μπορεί η τράπεζα να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με προσωρινή διοίκηση, κυρίως όσον αφορά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η καθυστέρηση δίνει αρνητικό σήμα και στους επενδυτές».

Επαφές και εμπόδια

Με βάση τις ίδιες πηγές, στην Αθήνα πραγματοποιούνται ήδη σε παρασκηνιακό επίπεδο επαφές με υποψήφια στελέχη υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Το μόνο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία είναι, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η αδυναμία εξεύρεσης στελεχών καθώς τόσο τα αυστηρά κριτήρια του νόμου όσο και το ασαφές περιβάλλον αλλά και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να θωρακίσει από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες τα στελέχη που θα βάλουν την υπογραφή τους στην αναδιάρθρωση δανείων, δρουν ανασταλτικά για τους ενδιαφερόμενους.

Παρά τις δυσκολίες, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν οι επαφές ούτως ώστε να επιλεγούν τα νέα υψηλόβαθμα στελέχη. Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει πάρει άτυπη παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου από τους θεσμούς, για την ολοκλήρωση του προαπαιτούμενου της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων.

Στόχοι μείωσης των ΝPLs

Το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και προς την προσωρινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ξεκάθαρο ως προς την ενεργοποίηση όλων των μέτρων παρέμβασης που απαιτούνται (νομοθετικών κ.α.), με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Εντός του Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν σε συνεργασία τραπεζών, Τράπεζας της Ελλάδoς και SSM και οι στόχοι που θα έχουν οι τράπεζες για ετήσια μείωση των κόκκινων δανείων για το χρονικό διάστημα 2016-2019.

Σε απόλυτο ποσό, οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, περίπου 10%-15% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Και η Attica Bank

Κι ενώ σε επίπεδο συστημικών τραπεζών οι αλλαγές στις διοικήσεις δρομολογούνται σε άμεση συνεργασία με τον SSM, στην Αθήνα τρέχει παράλληλα και όχι απαραίτητα χωρίς γνώση του SSM η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου για την Attica Bank. Το θέμα το χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει επαφές με μια σειρά από στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν να πληρώσουν τη θέση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αρνήσεις, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που παλαιότερα πέρασαν από τον τραπεζικό κλάδο και αποτελούν εφεδρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v