Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολος ο απεγκλωβισμός για το Χρηματιστήριο

Παρά την ευνοϊκή συγκυρία αλλά και την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να «πιάσει» τις κρίσιμες 563 μονάδες. Αύξηση τζίρου και υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας στο φινάλε. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.

Η BoJ κράτησε σήμερα το πρωί αμετάβλητο το επιτόκιο της στο -0,1% (οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν νέα μείωση στο -0,15%) και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει τη νομισματική βάση μέχρι ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί πάνω από το 2%.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μην οδηγήσει τα επιτόκιά της σε αρνητικότερο έδαφος, έδωσε αφορμή ανοδικής αντίδρασης στις μετοχές Τραπεζών και Ασφαλιστικών εταιρειών σε Ασία και Ευρώπη (επιχειρήθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των τελευταίων δύο μηνών, αλλά ακολούθησε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας) και στην κίνηση αυτή ακολούθησε και το "δυσκίνητο" Ελληνικό Χρηματιστήριο, κυριολεκτικά με τα χίλια βάσανα και με τους γνωστούς "λιτοδίαιτους" τζίρους, έστω και αν σήμερα σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Το γεγονός ότι το "τσίμπημα" του τζίρου συνδυάστηκε με την αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση ανοδικής αντίδρασης, συνεχίζει να θεωρείται ευκαιρία ρευστοποιήσεων, από τους εν δυνάμει πωλητές, σε σχετικά καλύτερες τιμές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Επίσης η BoJ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κρατά τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα κοντά στο μηδέν, δημιουργώντας εικασίες ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί η βουτιά των αποδόσεων σε αρνητικά επίπεδα, ενώ ανακοίνωσε πως θα προβεί βραχυπρόθεσμα σε περαιτέρω αγορές Κρατικών τίτλων και ETF's πέραν των ¥80 τρισ. ετησίως που ισχύει σήμερα, με το ύψος των αγορών να αποφασίζονται ανάλογα με τις αποδόσεις των ομολόγων που επικρατούν. Μετά την ανακοίνωση της BoJ το Ιαπωνικό 10ετες ομόλογο βρέθηκε στο 0 για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Μάρτιο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής που θα κάνει η Federal Reserve σήμερα το βράδυ. Επιπρόσθετα θα δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές προβλέψεις, ενώ στις 21.30 (ώρα Ελλάδος) η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Επιστρέφοντας στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει πως μία δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι η BοJ δεν βιάζεται να επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, σύντομα. Αντίθετα, φάνηκε περισσότερο ανήσυχη για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια, ενώ η κίνηση Kuroda μπορεί να έδωσε βραχυπρόθεσμη ανάσα στις Τράπεζες, όμως δεν λύνει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και ίσως οι Αγορές θα έπρεπε να είναι περισσότερο επιφυλακτικές στο σημερινό "Bank relief rally".

"Η συμμετοχή των Ξένων διαχειριστών στο 11ο Roadshow στο Λονδίνο είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εισηγμένες Επιχειρήσεις είναι επίσης υψηλό", τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης από τη Βρετανική Πρωτεύουσα", όμως οι περισσότεροι των επαγγελματιών του χώρου κρατάνε μικρό καλάθι, μέχρι το όποιο ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε εισροές "φρέσκου" χρήματος, για το Χ.Α., οι οποίες, στην παρούσα φάση, δεν φαίνονται από πουθενά (!)

Μάλιστα δεν έλειψαν οι επισημάνσεις για την ενημέρωση των Ξένων διαχειριστών, που ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στην Τρ. Αττικής.

Από την άλλη, παραμένουν γνωστοί οι παράμετροι που θα μπορούσαν να "συγκινήσουν" τους Ξένους διαχειριστές, όπως ένα πραγματικά μεγάλο deal στα NPL'S, η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις Τράπεζες (πλην Eurobank), η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, η αλλαγή της Κυβερνητικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και περισσότερο σφιχτή διαχείριση στο Δημόσιο, η ανάλυση βιωσιμότητας και η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους που θα επιτρέψει την συμμετοχή της Ελλάδας στο "QE" της ΕΚΤ και η απόλυτη διαβεβαίωση ότι οι Ελληνικές συστημικές Τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις σε λίγους μήνες.

Όσο μένουν αναπάντητα τα παραπάνω ερωτήματα, δύσκολα το Χ.Α. θα ξεφύγει από την συναλλακτική "απονεύρωση" και οι περισσότεροι traders θα συνεχίσουν να "συναλλάσσονται με συναδέλφους" (!)

Στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Beta Sec. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η αναμόρφωση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις και οι πρόσθετες Ιδιωτικοποιήσεις το 2017 είναι πιθανό να θέσουν προκλήσεις στην ισχνή πλειοψηφία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στις βασικές προκλήσεις τοποθετούνται η αξιολόγηση του προγράμματος, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, η άρση των "capital controls", η ένταξη στο "QE", η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα καθορίσει και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι Ιδιωτικοποιήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται, κυρίως με καθυστερήσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, η Beta παραμένει επιλεκτική και συγκρατημένα αισιόδοξη, έχοντας βασικό της σενάριο την τήρηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης. Στα "top picks" της τοποθετεί τις Alpha Βank, Jumbo, Sarantis, ΟΤΕ, FF Group και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη, "αύριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιείται ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων απομένουν ένα - δυο τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της δόσης παραμένει αμετάβλητο και προβλέπει έγκριση από το EwG στις 29 Σεπτεμβρίου και πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο αυριανό νομοσχέδιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρχουν άλλες διατάξεις πέραν αυτών που αφορούν στα προαπαιτούμενα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως σε καμία περίπτωση, λόγω και του ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου, δεν έπεισε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, οπότε οι όποιες προσπάθειες των ενεργών χαρτοφυλακίων επικεντρώθηκαν στα τεχνικά ζητούμενα, που ήταν η υπέρβαση των 1499 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,53%), επίπεδο που ήταν και το "stop" στο "intraday short" και το κλείσιμο υψηλότερα των 563 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, το οποίο θα δημιουργούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 571 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον FTSE25, η επόμενη αντίσταση εντοπιζόταν στις 1515 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 582,13 μονάδες (κλείσιμο 2/9 που είναι και το υψηλότερο στην μετά "Brexit" εποχή).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Δυστυχώς, για όσους συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους με τις τεχνικές ενδείξεις, κανένα από τα δύο παραπάνω ζητούμενα δεν στέφθηκε με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 564,96 μονάδες (+0,78%) και ο FTSE25 μέχρι τις 1504,6 μονάδες (+1,02%) και έτσι οι τεχνικές "εκκρεμότητες" μεταφέρονται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 655,89 μονάδες (+3,61%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 648,26 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,4%, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών έκλεισαν με θετική ημερήσια μεταβολή.

Από το σύνολο των μετοχών του, μη Τραπεζικού, FTSE25, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι τις εντυπώσεις κέρδισαν οι Viohalco (+5,17%) και Lamda Development (+3,9%), όχι μόνο γιατί σημείωσαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη, αλλά και διότι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Για την περίπτωση της Viohalco, ο τίτλος συνεχίζει την κίνηση στο γνωστό εύρος όπου η κύρια αντίσταση εντοπίζεται στα 1,35 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 1,14 - 1,12 ευρώ, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής θα προκύψει μόνο με την ανοδική, ή καθοδική, διαφυγή της μετοχής.

Για την Lamda Development, ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δεν είναι λίγοι αυτοί που την θεωρούν το απόλυτο βραχυπρόθεσμο "bet", καθώς πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής και βρίσκεται στην Ολομέλεια, προς έγκριση, το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό.

To διάγραμμα της Lamda Development από την αρχή του έτους

Η μετοχή άφησε πίσω της την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 4,70 ευρώ, επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,92 και 5,10 - 5,20 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,41, 4,24 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,90 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τις Κεντρικές Τράπεζες να βρίσκονται στο προσκήνιο, στο εξωτερικό, λόγω και της απόφασης της FED για τα επιτόκια αργότερα σήμερα (περισσότερο πιθανή η διατήρηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς στο 0,50%), οι Αγορές μάλλον αρνούνται να υποχωρήσουν, παρά ανησυχητικές εκθέσεις Ξένων Τραπεζών, κινούμενες περισσότερο σταθεροποιητικά μέχρι να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Βασικό δεδομένο παραμένει η ανεξάντλητη ρευστότητα που διοχετεύεται στο Σύστημα από αυτές, καθώς μέσα στον Αύγουστο μείωσαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τρεις Κεντρικές Τράπεζες (Αγγλίας στο 0,25%, Αυστραλίας στο 1,50% και Νέας Ζηλανδίας στο 2,00%), ενώ συνέχισαν και το Σεπτέμβριο (μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,00% από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας).

Επίσης, σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Ιαπωνίας καίτοι διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,10%, ανέφερε ότι προχωρά σε έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων, καταργεί τον περιορισμό χρονικής διάρκειας στις αγορές ομολόγων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά το εσωτερικό, συνεχίζεται η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου, στο κατώφλι λήξης του γ ΄3μήνου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται επίσης στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα της δόσης των €2,8 δισ. από τους Δανειστές και βεβαίως στην ψήφιση αυτού στη Βουλή. Τέλος, η ειδησεογραφία που αφορά το διαγωνισμό των τηλεοπτικό αδειών, αλλά και τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής εντείνουν, παρά αμβλύνουν, τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, δηλαδή του Τουρισμού, όπου τα στοιχεία του ΣΕΤΕ υποδεικνύουν αύξηση των αεροπορικών αφίξεων κατά 6,4% την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου την περίοδο του 2016 και τα στοιχεία της ΤτΕ μείωση κατά 4,8% των εσόδων από τον Τουρισμό το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε και τα αποτελέσματα 6μήνου της Αεροπορίας Αιγαίου ήταν ενδεικτικά όσον αφορά κύκλο εργασιών και των αποτελεσμάτων μετά φόρων.

Η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τον αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ παραμένει η ίδια, καθώς ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται μέσα στο γνωστό εύρος διακύμανσης των 38,12 μονάδων των τελευταίων δυο μηνών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με πρώτο λόγο στους αγοραστές ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,91% του Nikkei.

Κλίμα θετικής προσμονής στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελαφρώς μικρότερα για τον Χρυσό, ενώ με μικρές απώλειες κινείται το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Ιαπωνία, η οικονομία της Χώρας κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα $184 εκατ. τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική εξέλιξη στο εμπορικό ισοζύγιο, μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς η ισχυροποίηση της ισοτιμίας του Γιεν μείωσε την οικονομική αξία των Ιαπωνικών εξαγωγών κατά 9,6%, σε σύγκριση με την αξία των εξαγωγών τον αντίστοιχο μήνα του 2015, στα $52,29 δισ. Η αξία των Ιαπωνικών εξαγωγών μειώνεται για 11ο συνεχόμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "ένα νόμισμα χρειάζεται πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας τα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις δημοσιονομικές επιταγές του συμφώνου σταθερότητας. Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας θα έχει συνέπειες στα Ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν οι δύο Χώρες από τα διαρθρωτικά Ταμεία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Ενδείξεις για ανάκαμψη κερδών που θα μπορούσε να βγάλει τις Ευρωπαϊκές μετοχές από την "μαυρίλα" που έχει κρατήσει εδώ και ένα χρόνο, βλέπει η UBS. Η Ελβετική Τράπεζα είναι αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx Europe 600 θα αυξηθούν κατά 3% φέτος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με την Alpha Finance, η Αγορά κινείται σταθεροποιητικά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η Οικονομία παραμένει σε ύφεση, καθώς η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω υπερφορολόγησης, περιορισμών ρευστότητας (capital controls) και υψηλού ρίσκου Χώρας.
Καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να ενταθεί το 2017 - 2018, η ανάπτυξη της Οικονομίας ενδέχεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα των προβλέψεων.

Τα κέρδη των Ελληνικών εταιρειών, πλην Τραπεζών, αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική άνοδο το 2016. Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η Οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως εντός του 2017, οι πολλαπλασιαστές δείχνουν ελκυστικοί με την πρώτη ματιά, με το Ρ/Ε της Αγοράς να διαμορφώνεται στο 13,4 και το 12,3 για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.
Κλειδί για τις Τράπεζες αναμένεται να αποτελέσουν οι αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, η Alpha Finance εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου του Χρηματιστηρίου είναι περιορισμένα έως ότου υπάρξουν εξελίξεις στους ανωτέρω καταλύτες. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν μετοχές, κυρίως με ισχυρή διεθνή έκθεση, που δείχνουν υποτιμημένες. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι μετοχές των Motor Oil, Τιτάνα και Μυτιληναίου.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 564,96 μονάδες (+0,78%), στις 17.00 βρέθηκε στις 562,36 (+0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 562,12 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Ο τζίρος στα 36,9 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ). Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Grivalia και Ελλάκτωρ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Frigoglass (-2%), ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε από τον Άβακα (+3,01%) που ερχόταν από επτά πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ.

Με δεδομένο ότι ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μόνο καλή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ σε 9 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Epsilon Net (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,09 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,569.

---ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.237 συμβόλαια).

Στα 5.686 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 976, 886 για τον Οκτώβριο και 90 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.497) κινήθηκε μεταξύ 1.490,75 και 1.504 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ελαφρώς ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.224 Εθνική, 100.000 Πειραιώς, 5.000 Folli Follie Group, 29.575 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.830), Eurobank (4.154), Πειραιώς (4.964), Εθνική (7.703), MIG (603), ΟΤΕ (334), ΟΠΑΠ (191), ΔΕΗ (123).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (6.286.518 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v