Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

H κεντρική τράπεζα διατήρησε τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 80 τρισ. γεν σε ετήσια βάση. Θέτει ως στόχο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινηθεί σε μηδενικά επίπεδα. Ελλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Στο αρνητικό επίπεδο του 0,1% διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Ωστόσο ανακοίνωσε ότι θέτει ως στόχο να ωθήσει την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων στο επίπεδο του 0,0%.

H κεντρική τράπεζα δεν μετέβαλε τον ρυθμό της αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 80 τρισ. γεν σε ετήσια βάση.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο στόχος για την επίτευξη πληθωρισμού 2% το συντομότερο δυνατόν δεν αλλάζει. Σημειώνεται ότι η απόφαση για τα επιτόκια ελήφθη με πλειοψηφία 7-2.

Μερίδα αναλυτών προέβλεπαν ότι η BoJ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με στόχο να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας. Τα επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.

Εν τω μεταξύ η οικονομία της χώρας κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 184 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική εξέλιξη στο εμπορικό ισοζύγιο, μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς η ισχυροποίηση της ισοτιμίας του γιεν μείωσε την οικονομική αξία των ιαπωνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 9,6% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αξία των εξαγωγών τον αντίστοιχο μήνα του 2015, στα 52,29 δισ. δολάρια.

Η αξία των ιαπωνικών εξαγωγών μειώνεται για 11ο συνεχόμενο μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v