Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Υψηλότερα κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. «Κλειδί» η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Στο +30% η μετοχή της Kleemann. Η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη. Στο επίκεντρο, το Roadshow του Λονδίνου αλλά και οι αποφάσεις της Fed.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μεταθέτοντας το ενδεχόμενο αύξησής τους τον Δεκέμβριο. 

Η χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall Street, η προηγηθείσα αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην απόφαση της BoJ, δίνουν σαφές πλεονέκτημα στους long παίκτες, αν και σε τέτοιες φάσεις καλό είναι να συνεκτιμάται ο κίνδυνος μίας ανοδικής παγίδας.

Για το ΧΑ ενισχυτικά εκτιμάται πως λειτουργεί η προωθούμενη για σήμερα ψήφιση των προαπαιτούμενων, διαδικασία που φέρνει πιο κοντά την έγκριση των δανειστών για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, σε ευρω-αγορές και ΧΑ, παραμένει υψηλά (8,611) το ελληνικό 10ετές.

Για την αμερικανική αγορά επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν πως στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, η Fed δύσκολα θα αναλάμβανε την ευθύνη να "πολιτικοποιήσει" τη σχετική διαδικασία. Αλλωστε η οικονομία των ΗΠΑ, το τραπεζικό σύστημά τους, δεν δείχνει να επείγεται τόσο όσο το ευρωπαϊκό.

Το ενδιαφέρον είναι πως η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων βλέπει ουσιαστική ενίσχυση της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο το γεγονός πως μειοψήφησαν 3 από τα 10 μέλη όντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας κίνησης προς το τέλος του 2016. Ομως θα έχει μεσολαβήσει στις 8 Νοεμβρίου η εκλογική αναμέτρηση, οπότε όλες οι αναλύσεις με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία είναι περισσότερο θεωρητικές.

Λίγο ως πολύ η Wall Street προεξοφλούσε από τις 14:00-15:00 (ώρα Ελλάδος) πως η Fed θα μεταθέσει για εύθετο χρόνο την όποια απόφαση για ενδεχόμενη αύξηση. Είχε αποτυπωθεί τόσο στα futures όσο και στη ροή ειδήσεων των ξένων, κυρίως αμερικανικών, δικτύων.

Κάτι που αποτυπώθηκε και στο χθεσινοβραδινό "κλείσιμο" της Wall Street. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε κλείσει με κέρδη 0,41% στις 10.436,49 μονάδες, οριακά πάνω από την εβδομαδιαία στήριξη.

Η κίνηση του DAX υποστηρίχθηκε από τις Deutsche Telekom (1,97%), Commerzbank (3,31%), HeidlbergCement (1,16%), Deutsche Borse (0,81%), ενώ η μετοχή της Deutsche Bank αντέδρασε 0,18% στα 11,275 ευρώ.

Στην Αθήνα ο απεγκλωβισμός αποδείχθηκε δύσκολος, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται -σε κλείσιμο- μόλις 0,27% στις 562,12 μονάδες, αλλά με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρους σε μετοχές-κλειδιά της τάσης.

Συναλλαγές 44,5 εκατ. μετοχών, τζίρος 36,9 εκατ. ευρώ, με τα σχεδόν 17 από αυτά να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Το ότι για τον ΓΔ δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των 563 μονάδων (όπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος) αφήνει μία υποψία για ανοδική παγίδα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σήμερα-αύριο. Ωστόσο εκτίμησή μας είναι πως μέρος της τάσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση, τη σύνθεση πωλητών - αγοραστών στα πρώτα 15'-30' και ανάλογα με την εικόνα των ευρωπαϊκών.

Το ότι σήμερα έρχεται στη Βουλή το ν/σ για όσα προαπαιτούμενα δεν είχαν ρυθμιστεί νομοθετικά αναμφίβολα ενισχύει τη θέση των long παικτών και δη των βραχυπρόθεσμων, καθώς έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας με τυπική προεπικύρωσή της στο EwG της 29ης Σεπτεμβρίου δίνει πόντους στο θετικό σενάριο.

Στην προοπτική ενός θετικού για την Αθήνα Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, στην έγκριση της δόσης για τα 2,8 δισ. ευρώ και βλέπουμε για τη δεύτερη αξιολόγηση (πάνω από 40 προαπαιτούμενα).

Οπως φάνηκε και από το Roadshow στο Λονδίνο, οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον, ρώτησαν ακόμη και για την υπόθεση της Attica Bank, ενώ η συμμετοχή τους ήταν ικανοποιητική, όπως είπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ομως μέχρι τη μετουσίωση σε τοποθετήσεις μεσολαβούν η δραστική αρχή εκκαθάρισης/διαχείρισης των "μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων", η πλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και βεβαίως ο διεθνής περίγυρος.

Η χθεσινή εικόνα της Wall Street σε συνδυασμό με την ψήφιση των προαπαιτούμενων σήμερα στη Βουλή ενισχύει το προβάδισμα των long παικτών, ενεργοποιεί το ενδιαφέρον και το trading κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 648,26 μονάδες ο ΔΤΡ με 2,40%, έχοντας πιάσει ενδοσυνεδριακά τον στόχο των 650 μονάδων, όπως είχε τεθεί από το πρώτο μας χθεσινό σχόλιο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Εύλογο το ερώτημα πώς θα κινηθούν σήμερα οι long κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και όσοι έχουν τοποθετηθεί από τα χαμηλότερα των 615 μονάδων. Οι 680 είναι ένας πρώτος στόχος για τον ΔΤΡ, αλλά οι 710/720 ο μεγάλος, ο εφικτός σε δεύτερη φάση.

Ωστόσο το ενδεχόμενο ανοδικών παγίδων πρέπει να συνεκτιμάται και για αυτό η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Να προσεχθούν η χθεσινή ενδοσυνεδριακή κορυφή του ΔΤΡ στις 655,89 μονάδες, τα περίπου 19 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε μη τραπεζικές μετοχές (κυρίως σε ΟΤΕ, Jumbo, FF Group, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, TITAN, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο κ.α.), το 1,60 για την Alpha Bank, το κλείσιμο της σηματωρού Viohalco στο υψηλό ημέρας του 1,22 ευρώ, τα πακέτα που έγιναν σε σχετικά υψηλές τιμές σε Jumbo, Grivalia, τα 3,82 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου, η διαμόρφωση της Lamda Development στο υψηλό ημέρας των 4,75 ευρώ αλλά και άλλες ενδείξεις.

Τεχνικά, όπως είχε "μετρήσει" ο Βασίλης Μαρκάκης (από την Τρίτη κιόλας), η επιβεβαίωση των 557 μονάδων έδινε πόντους στο ανοδικό σενάριο, με πρώτη περιοχή δοκιμασίας στις 562,5 μονάδες. Με στόχο την επόμενη αντίσταση των 567-571 μονάδων, με τις 562 να γίνονται στήριξη. Και αμέσως επόμενη αντίσταση προς τις 575-580 μονάδες.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές διαμορφωμένη ανοδική φορά έχουν Viohalco, Lamda Development, ΟΠΑΠ, FF Group, METKA, EYΔΑΠ και από τη χθεσινή συνεδρίαση, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil, TITAN ενώ από τον FT Mid Cap, MIG, Πλαστικά Θράκης, Σαράντης, MLS, Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v