Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Νέο «φλερτ» του ΓΔ με τις 600 μονάδες

Θετικό σημάδι η αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στο προσκήνιο οι ξένες αγορές αλλά και οι εξελίξεις για την πορεία της β' αξιολόγησης. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ αλλά και κατασκευαστικές.

Ανοδος στη Wall Street, ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη, "νέο υψηλό" της "μετα-Brexit" περιόδου στο Χ.Α.
Πετρέλαιο και ΕΚΤ έδωσαν σαφές προβάδισμα στους long παίκτες και στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφώθηκαν υψηλότερα. Ενδεικτικό το 1,22% στις 10.631,55 μονάδες του DAX στη Φρανκφούρτη.

Πάνω από τα 50 δολάρια το πετρέλαιο, τα εταιρικά αποτελέσματα συνέβαλαν στην ενίσχυση της αμερικανικής αγοράς, με ενδεικτικό το 0,62% στις 2.139,60 μονάδες του S&P 500 στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα, ήπια άνοδος σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές.

Και στην Αθήνα; Το φλερτ της αγοράς με το (και) ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων έγινε θερμότερο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και παρά τις επιφυλάξεις που προκάλεσε, ειδικά στο κλείσιμο, η διακύμανση του τραπεζικού κλάδου.

Ισχυρή η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με "κλείσιμο" του FTSE 25 στις 1.574,51 μονάδες, εκπληρώνοντας απόλυτα τη βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί (στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο) της υπέρβασης των 1.561 και των 1.571 μονάδων. Σημαντικές οι ενστάσεις που "μετρά" ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του, ειδικά για την εικόνα της αγοράς στο τελευταίο 5' και στις δημοπρασίες, ωστόσο και το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό των προσδοκιών που τρέφουν οι ευρωπαϊκές αγορές για την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στα όσα θα αναφερθεί ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ανοδική συνεδρίαση, μεστή συναλλαγών -89,2 εκατ. μετοχές- και τζίρου -48,1 εκατ. ευρώ-, με επαρκή καταμερισμό σε τραπεζικά και μη χαρτιά του δείκτη. Σημειωτέον πως επρόκειτο για τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με τα 5,4 εκατ. ευρώ να αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα.

Ωστόσο, στο Χ.Α. οι traders εκτός από τις διεθνείς αγορές έχουν ως γνώμονα και τις εξελίξεις που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και στη "μεγάλη συζήτηση για το χρέος", με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Η σεναριολογία που έχει ανοίξει από χθες με αφορμή το ενδεχόμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου μπορεί να έχει (κυρίως σημειολογικά) τη σημασία της, πλην όμως η αγορά παραμένει (και ορθώς) επιφυλακτική, γνωρίζοντας πως ειδικά η συζήτηση για το χρέος είναι σύνθετη και χρονοβόρα.

Ο Τσίπρας ανοίγει τον πολύ δύσκολο τρίμηνο μαραθώνιο, σημείωνε χθες η Μαρίνα Μάνη, και είναι προφανές πως σε αυτό το διάστημα πολλά θα διακυβευθούν και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης συναγερμός στην κυβέρνηση από την εξέλιξη στο ΣτΕ, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Προσώρας οι traders περιμένουν την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα (τελευταία θα έρθει η Ντέλια Βελκουλέσκου), με τη διαδικασία να έχει καθυστερήσει κατά 3-4 μέρες, κάτι που ίσως "βαρύνει" και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την αξιολόγηση. Πάντως, το θετικό είναι πως η αγορά δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία Τσίπρα για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη Νοεμβρίου και οι κινήσεις πολλών γίνονται με γνώμονα το μετριοπαθές σενάριο, που θέλει τον χρόνο του.

Οι traders δεν ποντάρουν σε γρήγορη αξιολόγηση και κλείσιμό της στον χρόνο που δηλώνει η κυβέρνηση και αυτό είναι θετικό από την άποψη πως δεν δημιουργούνται υπεραισιόδοξες προσδοκίες, απεναντίας. Ομως, εάν οι εξελίξεις μάς διαψεύσουν, τότε ακόμη καλύτερα για τις "αγορές" και τους long παίκτες, συνεκτιμώντας πως στο διάστημα αυτό θα έχουν μεσολαβήσει οι κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ.

Προσώρας περιοριζόμαστε στη βραχυπρόθεσμη "μέτρηση" της αγοράς, που φτάνει έως την Παρασκευή, οπότε και η λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα, αλλά με το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η τάση παραμένει ενεργή με σημαντικά βραχυπρόθεσμα οφέλη για όσους ενεργούν στο χρονικό όριο των 1 έως 3 ημερών, με στόχο τα επίπεδα της 23ης Ιουνίου, δηλαδή της τελευταίας ημέρας πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη "βουτιά" που είχε ακολουθήσει την αμέσως επομένη.

Στις 1.575 μονάδες ο FTSE 25 πλησιάζοντας κοντινότερα στις 1.595 μονάδες, που ήταν και ο βασικός στόχος για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 688 μονάδες ο ΔΤΡ, με το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό των 705 μονάδων μόλις 15 μονάδες χαμηλότερα από τον βασικό στόχο των 720 μονάδων.

Το γύρισμα των τραπεζικών μετοχών στο κλείσιμο, οι χαμηλότερες τιμές από τις υψηλές ημέρας αφήνουν μία μικρή... υποψία για δοκιμασία σήμερα των ημερήσιων στηρίξεων για τις μετοχές του κλάδου, αλλά η τάση θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Εάν για τον ΔΤΡ ξεπερασθεί ο σημερινός... σκόπελος, τότε δεν αποκλείεται να επιχειρηθούν κινήσεις προς τις 720 μονάδες, με την προϋπόθεση πως θα συμβάλει και ο Μάριο Ντράγκι αύριο.

Πέραν όμως των τραπεζικών βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η εικόνα για τις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη, καθώς πλέον σήμα long διαμορφώνεται για τις 16 από τις 21 μη τραπεζικές, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Η HSBC μπορεί να κόβει τις τιμές για τις τραπεζικές μετοχές, ωστόσο για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, το momentum είναι ανοδικό και παρά τις επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις από την όποια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον FTSE 25), οι αγοραστές ενεργούν σε άλλους κλάδους, τομείς, κάτι που αποτυπώνεται στην ισχυρή κίνηση τίτλων όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Jumbo κ.ά.

Ισχυρός ο Μυτιληναίος μετά την επίτευξη του στόχου των 5,10 ευρώ, τα πολύ σημαντικά 2,94 ευρώ δοκιμάζονται για τη μετοχή της ΔΕΗ, η Jumbo (με συνεχή πακέτα) συνεχίζει υψηλότερα, ενώ σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.) με τη διήμερη διόρθωση (απόρροια των αναφορών για την Επιτροπή Ανταγωνισμού), αγορές θα μπορούσαν να γίνουν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ειδικότερα για τον Μυτιληναίο, εύλογο πλέον το ενδιαφέρον, με αφορμή την αλλαγή δομής του ομίλου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του και τις προοπτικές που ανοίγονται για Protergia και Μ+Μ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v