XA: Πώς πήραν πίσω την «χασούρα» οι τράπεζες

Σχεδόν το σύνολο των απωλειών της Δευτέρας κάλυψε ο τραπεζικός κλάδος. Ποιοι είναι οι τέσσερις παράγοντες που συνέβαλαν στην αντίδραση. «Αδυναμίες» κατέγραψαν δεικτοβαρή blue chip. Τα μεγάλα ορόσημα των επόμενων ημερών.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με πτωτική "ουρά" για να ακολουθήσει αξιοπρόσεκτη αντίδραση, με κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, αφήνοντας σημαντικές "εκκρεμότητες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πρώτος παράγοντας αντίδρασης ήταν η πρωινή επαφή του Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, η οποία ενεργοποίησε σημαντικό κομμάτι αγοραστών προκειμένου να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,5% και ο Τραπεζικός δείκτης από "καρέ" αρνητικών συνεδριάσεων με αθροιστικές απώλειες 13,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 721,02 μονάδες (-1,26%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,67 ευρώ (1,18%), της Εθνικής μέχρι τα 0,194 ευρώ (-1,562%), της Eurobank μέχρι τα 0,592 ευρώ (-2,31%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,17 ευρώ (-2,3%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Κάπου εκεί "χτύπησε alert" και η κινητοποίηση των αγοραστών, που συνοδεύτηκε από σχετικά αυξημένες συναλλαγές, απέτρεψε τα χειρότερα, με την ανοδική κίνηση να ανεβάζει στροφές λίγο μετά τις 12.00, όταν στην Αγορά εμφανίστηκε ο δεύτερος, θετικός, παράγοντας, που δεν ήταν άλλος από την ανακοίνωση του "διορθωμένου" ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρότερη από την πρώτη εκτίμηση αποδείχθηκε η δεύτερη μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο. Τα νεώτερα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 1,8% σε ετήσια μέτρηση (πρώτη εκτίμηση 1,5%).

Η ανακοίνωση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης (+5,11%) του οποίου έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 787,5 μονάδες (+7,84%), ο τίτλος της Alpha Bank (+5,92%) μέχρι τα 1,85 ευρώ (+9,47%), της Εθνικής (+4,57%) μέχρι τα 0,209 ευρώ (+6,09%), της Eurobank (+5,61%) μέχρι τα 0,655 ευρώ (+8,09%) και της Πειραιώς (+3,45%) μέχρι τα 0,187 ευρώ (+7,47%), δίνοντας σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη σε όσους είχαν το "θάρρος" να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά και να ρευστοποιήσουν όταν οι άλλοι άρχισαν να "κυνηγούν" τις τιμές (!)

Από την άλλη, παρά την σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, όπου έγινε εμφανής, σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, στον Τραπεζικό κλάδο, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο η σταδιακή μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και αυτό δεν ήταν καλό για την συνέχεια, λαμβανομένης υπ΄ όψιν και τις επιφυλακτικής εικόνας των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή του ο τρίτος θετικός "joker" που δεν ήταν άλλος από το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο είχε, βραχυπρόθεσμα, θετικό αντίκτυπο στην πορεία των Ευρωπαϊκών δεικτών και του Χ.Α. και έγινε περισσότερο "αισθητό" στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και στις μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει, προσωρινά, τις αγορές Ιταλικών Κρατικών ομολόγων, αν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της Χώρας", σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.

Όπως προαναφέρθηκε, η αντίδραση ήταν βραχύβια θετική για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες σύντομα επέστρεψαν σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και σε εναλλαγές προσήμων, οπότε "έπεσε στο τραπέζι" και ο τελευταίος, για σήμερα, "μπαλαντέρ", που ήταν η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως η Οικονομία αναπτύχθηκε, το τρίτο τρίμηνο, κατά 3,2% αντί για 2,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και 3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Η είδηση αυτή έφερε και το τελευταίο "ανοδικό σκίρτημα" για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που μπορεί να διατήρησε το θετικό πρόσημο μέχρι τέλους, αλλά δεν ικανοποίησε τις "επιθυμίες" των αναλυτών, που ήθελαν κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα των 615 μονάδων, προκειμένου να "σβήσει το μεγάλο μαύρο κερί" της χθεσινής συνεδρίασης.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να πιστωθεί η ενεργοποίηση "αντανακλαστικών επιβίωσης" μόλις έφθασε να απειλείται το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και στα αρνητικά η "μονόπαντη" κίνηση με κύριο εκφραστή τον "Michael Jordan" του volatility, που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο, η επιφυλακτική εικόνα από τις περισσότερες, από τις υπόλοιπες, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η επιμονή της συναλλακτικής απαξίωσης για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.45, δηλαδή 15 λεπτά πριν τις τελικές δημοπρασίες, ενώ οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ "απασχολούσαν" το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, 111 τίτλοι παρέμεναν με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 43 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1000 τεμ. (!)

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Αγοράς, μόνο θετική χροιά μπορεί να έχει, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι σημερινοί αγοραστές θα επιδείξουν συνέπεια και συνέχεια, καθώς παραμένει κοινό μυστικό ότι κανείς από τους παράγοντες που προβλημάτισαν το Χ.Α., κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις και δεν ήταν λίγες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί έως την επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, συνολική συμφωνία με την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι "το Eurogroup θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Το να ζητάμε από την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικό. Η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες, αλλά και οι άλλες Χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους".

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ μετά το 2018. 

"Αυτός ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το Καλοκαίρι του 2015», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι "θα κριθούν πολλά και σημαντικά, θα κριθεί η δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το '15". Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε "μην πιέζετε τον αδύναμο παίκτη, αλλά να πιέζετε αυτούς που εμποδίζουν τη μείωση του χρέους".

Η επενδυτική ατζέντα

Πολύ γεμάτη δείχνει η επενδυτική ατζέντα από αύριο και μετά και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και χρειάζεται αυξημένη προσοχή για τους ενεργούς παίκτες που επιμένουν να κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι, αύριο είναι η συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την μείωση της παραγωγής Πετρελαίου κατά, περίπου, 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

"Θα αφήσουμε την παραγωγή στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στην Αλγερία", δήλωσε ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα περικόψει την παραγωγή μαζί με τα άλλα Μέλη του ΟΠΕΚ. Η δήλωση έφερε τον 'Μαύρο Χρυσό" να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Επίσης αύριο κλείνει βιβλία χρήσης, σημαντικός αριθμός Ξένων διαχειριστών, ενώ μετά το πέρας της αυριανής συνεδρίασης θα ισχύσουν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI, στην εξαμηνιαία του αναθεώρηση, αφαίρεσε τις μετοχές των Intralot και Attica Bank από το δείκτη MSCI Small Cap Greece, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Standard Greece (συμμετέχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group, Jumbo και Τιτάνας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιθανές αλλαγές στις σταθμίσεις δεν θα γίνουν "αισθητές" στο ταμπλό του Χ.Α., έστω και στις τελικές δημοπρασίες.

Στις 4 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα για την Συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλίας και οι Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία.

Στις 5 του μηνός είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, αν δεν υπάρξει άλλο έκτακτο για την Ελλάδα.

Στις 8/12 συνεδριάζει η ΕΚΤ, στις 13 - 14/12 συνεδριάζει η Fed και στις 16 Δεκεμβρίου είναι το Παγκόσμιο triple witching Δεκεμβρίου.

Δικαιωμένοι μπορούν να αισθάνονται οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που, στις πρωινές εκτιμήσεις τους "έβλεπαν" αυξημένες πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης, που θα μπορούσε να φέρει η προσέγγιση των 600 μονάδων και σε ακρότητα αυτή των 594 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), έστω και αν το διεθνές κλίμα δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου, με την δημοσίευση να είναι προαιρετική.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δύο ήταν οι τίτλοι που δημιούργησαν τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις, καθώς κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Πρώτα η ΕΧΑΕ (-2,07%), ο τίτλος της οποίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια", η τελευταία στήριξη στα 4,60 - 4,55 ευρώ και το "stop" για όσους έχουν παραμείνει με "long" θέσεις στα 4,43 ευρώ.
Παραμένει "short", όσο αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 22 ευρώ, ο τίτλος του Τιτάνα (-3,91%), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι επόμενες στηρίξεις στα 20,42, 20,06 και η πολύ ισχυρή στα 19,7 ευρώ.

Θα μπορούσε να αφήσει θετικότερες "παρακαταθήκες" η σημερινή συνεδρίαση, όμως στο τέλος οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις". Ο FTSE25 (+1,47%), "γκελάρισε" στην κοντινή αντίσταση των 1665 μονάδων, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής θα μπορούσε να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1682 μονάδες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σημερινό χαμηλό (1615,66) μπορεί να γίνει ημερήσιο "Stop" τις επόμενες μέρες, για όσους άνοιξαν σήμερα θέσεις "long". Διάσπαση των 1615 μονάδων, θα μπορούσε να μας φέρει στο 1595. Επόμενη, ισχυρότατη στήριξη στις 1577 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1717 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην τελική ευθεία βρίσκονται δύο ζητήματα, η έκβαση των οποίων αποτυπώνει το στίγμα της στις Ευρωπαϊκές Αγορές και επομένως και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το ζήτημα της συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές είναι το πρώτο, με σημαντικό μέρος των προαπαιτουμένων (εργασιακό, δημοσιονομικά κυρίως) να εκκρεμούν. Παρά δε, την πίεση Μοσκοβισί για επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, είναι πιθανή η καθυστέρηση της τελικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, ενώ η πιθανότητα εναλλακτικών - ακραίων σεναρίων, είναι μάλλον μικρή.

Το δεύτερο ζήτημα αναφέρεται στο αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος με τον Ματέο Ρέντζι να ζητεί ενίσχυση της Κεντρικής Εξουσίας και τους δημοσκόπους να πιθανολογούν ότι θα ηττηθεί, καθώς ο αντισυστημικός λαϊκισμός θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και στους Ιταλούς Ψηφοφόρους.

Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, ιδιαίτερα εξαιτίας της ανησυχίας για τις Ιταλικές τράπεζες σε σχέση με τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και το ενδεχόμενο "κουρέματος" των ομολογιούχων.
Με δεδομένη δε, τη ρηχότητα της Αγοράς και το προφίλ των funds που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά, κάποιες ρευστοποιήσεις Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών, οδηγούν τις τιμές σε ακραίες μεταβολές, αφού ωστόσο η προηγούμενη αναρρίχηση οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε επίδοση που μηδένισε τις απώλειες για το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η οριστικοποίηση της επίδοσης του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο και η περαιτέρω ψηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχική, είχε τον ευεργετικό της απόηχο, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να βιώνει η Αγορά και παρά τις αυξημένες πωλήσεις λόγω των εκτεταμένων προσφορών της "Black Friday".

Παράλληλα, τυχόν θετική έκβαση στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, είναι πιθανό να μεταδώσουν θετικό μήνυμα για τις Αποκρατικοποιήσεις που συνεχίζουν να παραμένουν σε τέλμα (υπόθεση Ελληνικού, Περιφερειακών Αεροδρομίων κ.ο.κ.).

Στο διεθνές περιβάλλον, οι προσδοκίες από την υλοποίηση του πακέτου Τράμπ (πρόσθετες δαπάνες, πλέον φορολογικές απαλλαγές) είχαν τον απόηχό τους, καθώς σημειώθηκε σημαντική στροφή των τοποθετήσεων από τα ομόλογα στις μετοχές, με παράλληλα ρεκόρ όλων των εποχών για τους δείκτες του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου.

"Την ίδια ώρα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δεν επωφελούνται, ιδιαίτερα εκείνα των Χωρών όπου εγκυμονεί το ενδεχόμενο αντισυστημικής συμπεριφοράς στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Αγορές τώρα θεωρούν ότι οι υπεραπόδοσεις των Αμερικανικών μετοχών πρέπει να επανεξεταστούν, ενώ η στάση των Επενδυτών απέναντι στις Ευρωπαϊκές τοποθετήσεις δύσκολα θα αναθεωρηθεί" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,18%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,41%). Στο +0,01% ο Κορεάτης Kospi, παρά το σκάνδαλο που μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση της Προέδρου της Χώρας.

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρότερες στον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 0,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 2,5% έπειτα από εποχική προσαρμογή. Ο Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος μήνας μηνιαίας αύξησης.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική καταναλωτική δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία "Insee", ενισχύθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και 1,5% σε ετήσια. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,4% και ετήσια 1,3%.

Ο δείκτης της Κομισιόν για την οικονομική εμπιστοσύνη, ο οποίος αφορά ταυτόχρονα και σε Επιχειρήσεις και σε Καταναλωτές, ενισχύθηκε στο 106,5 τον Νοέμβριο από 106,4 τον Οκτώβριο. Η μέτρηση άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 107.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,7% υψηλότερος σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Η μέτρηση ήταν η ίδια με αυτήν του Οκτωβρίου και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 0,8%.

"Οι Ιταλικές Τράπεζες έχουν περίπου το ένα τρίτο από τα 990 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων Τραπεζών στην Ευρωζώνη", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως επισημαίνει το Reuters, η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει ότι 14 μεγάλες Ιταλικές Τράπεζες είναι αντιμέτωπες με 286 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους.

"Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο αυξημένος εμπορικός προστατευτισμός και οι ισχνότερες μεταναστευτικές ροές θα περιορίσουν την ανάπτυξη στις Ανεπτυγμένες Οικονομίες. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό η στροφή προς τη δημοσιονομική αναθέρμανση να αποτελέσει τον κυρίαρχο παράγοντα", σύμφωνα με την Fitch.

Η Fitch προβλέπει πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2017 και στο 2,3% το 2018.

Σύμφωνα με τον οίκο, "στις Αναδυόμενες Αγορές, η μακροοικονομική εικόνα βελτιώθηκε κατά το 2016, καθώς η ύφεση στη Ρωσία και τη Βραζιλία άρχισε να 'πιάνει πάτο' και οι τιμές των Εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει. Επιπλέον, οι προσπάθειες της Κίνας να σταθεροποιήσει την Οικονομία, μετά την επιβράδυνση του περασμένου έτους, υπήρξαν πιο επιτυχημένες από το αναμενόμενο".

Η Fitch αναθεωρεί την πρόβλεψή τις για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,7% φέτος από 6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και στο 6,4% από 6,3% για το 2017. Για τις Αναδυόμενες Αγορές, η αύξηση για την Κίνα αντισταθμίζεται από τις ισχνότερες προοπτικές για το Μεξικό και την Ινδία. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των Αναδυόμενων Αγορών για το 2017 υποβαθμίζεται στο 4,8%.

Συνολικά, λόγω των γενικά καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2016, η Fitch αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% για φέτος και στο 2,9% το 2017.

Όπως τονίζει, αυτό το βασικό σενάριο συνοδεύεται από σημαντικά και αυξανόμενα πτωτικά ρίσκα. Πρώτον, η αύξηση του λαϊκισμού θα μπορούσε να ενισχύσει τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, με τα μη συστημικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα να αυξάνουν τη δημοφιλία τους ενόψει μιας σειράς σημαντικών εκλογών. Δεύτερον, στην περίπτωση επιβολής τιμωρητικών εμπορικών περιορισμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν "αντίποινα" που ίσως οδηγήσουν σε εμπορικό ή συναλλαγματικό "πόλεμο", κάτι που θα έβλαπτε το κλίμα στις Παγκόσμιες Αγορές και θα μείωνε την Παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μεγάλες μερισματικές αποδόσεις την επόμενη τριετία 'υπόσχεται' ο ΟΠΑΠ", όπως αναφέρει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή - στόχο στα 9,8 ευρώ για τον τίτλο και σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή βλέπει σημαντική ώθηση στον Οργανισμό από τα VLTs, τα οποία εκτιμά ότι θα αυξήσουν τα ακαθάριστα έσοδα κατά 500 - 550 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 170 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, προβλέπει αύξηση των EBITDA κατά 14% το 2017 και κατά 24% το 2018. 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10,6 από 8,3 ευρώ δίνει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τον τίτλο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 600,61 μονάδες (-0,57%), όμως μετά τις 10.41 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 616,79 (+2,11%), στις 17.00 βρέθηκε στις 612,51 (+1,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 610,6 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,08%.

Ο τζίρος, βελτιωμένος λόγω του πρώτου μέρους της συνεδρίασης, ανέβηκε στα 50,8 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και ΟΤΕ απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Viohalco, Lamda Development, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ και Τιτάν, που όπως προαναφέρθηκε έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Ελ. Πετρέλαια.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με μεγάλες αυξομειώσεις στους ημερήσιους όγκους συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Κορρές (+0,82%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,79 ευρώ, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης (+3,09%), όμως χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,05 ευρώ, προκειμένου να σηματοδοτηθεί το επόμενο ανοδικό κύμα.

Όχι καλή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι μετοχές των εταιρειών "Καρδασιλάρης", "Ηλεκτρονική Αθηνών" και "Χαλυβδοφύλλων", αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

---ΧΠΑ

Σημαντική ανοδική αντίδραση, επεφύλαξε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, παρά το πτωτικό ξεκίνημα.

Η μεταβλητότητα που σημειώθηκε δεν ευνόησε τις συναλλαγές, που παρέμειναν σταθερά χαμηλές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μειώθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.112 συμβόλαια).

Στα 9.033 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.331, 1.164 για τον Δεκέμβριο και 167 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.655) κινήθηκε μεταξύ 1.623,5 και 1.667 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.664), Eurobank (12.725), Πειραιώς (31.283), Εθνική (15.875), MIG (1.720), ΟΤΕ (792), ΔΕΗ (461), ΟΠΑΠ (170), Ελ. Πετρέλαια (193), Μυτιληναίο (1.856).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (8.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.843.748 τεμ.), Εθνική (5.619.280 τεμ.) και Eurobank (2.691.908 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v