Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο και ευρωαγορές είπαν «όχι» στην πτώση

Πάνω από τις 620 μονάδες το χρηματιστήριο με το... καλημέρα, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές, περιλαμβανομένου του Μιλάνου! Οι τράπεζες βρίσκονται σε ρόλο οδηγού στην Αθήνα. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Χρηματιστήριο και ευρωαγορές είπαν «όχι» στην πτώση

Πιο ψύχραιμα απ’ ό,τι την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρότι η ιταλική δοκιμάστηκε στην αρχή της συνεδρίασης. Κέρδη σχεδόν 2% στη Φρανκφούρτη, 1,3% στο Παρίσι, ενώ και ο ιταλικός FTMIB γύρισε σε θετικό έδαφος, γράφοντας κέρδη 0,9% μετά το αρχικό -2%.

Χωρίς σημαντικές πιέσεις η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον τραπεζικό κλάδο στο Χ.Α., με αποτέλεσμα την άμεση ανοδική αντίδραση προς τις 825 μονάδες, με το 88% του τζίρου στις μετοχές του κλάδου, καθώς μερίδα των traders εκτιμά πως το ιταλικό ΟΧΙ δίνει πόντους στην προοπτική επίτευξης «πολιτικής συμφωνίας» για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά σχεδόν δύο ετών για το ευρώ, νευρικότητα στις αγορές συναλλάγματος, με τους short να έχουν προβάδισμα στις περισσότερες αγορές.

Ωστόσο, προσώρας λειτουργεί το «δίχτυ προστασίας» που έχει ενεργοποιήσει το ευρωσύστημα, με καθοριστική τη συμβολή της ΕΚΤ και της πλευράς Ντράγκι.

Σταθερά πάνω από το 2% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς (με επιβάρυνση 7,68%), με σημαντικές απώλειες ο τραπεζικός κλάδος στο Μιλάνο, έκτακτα μέτρα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της γείτονος, με εργώδεις διεργασίες στα κέντρα της Ευρώπης.

Τα... παθήματα της 23-24ης Ιουνίου και του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν λειτουργήσει ως... μαθήματα για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, και δη της Φρανκφούρτης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στις πρώτες κρίσιμες ώρες που ακολουθούν το αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Για το Χ.Α., οι traders κινούνται σε γενικές γραμμές όπως και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εστιάζοντας και στο Eurogroup και σε όσα σήμερα θα αφορούν και στην Ελλάδα.

Εκτίμηση αρκετών traders είναι πως το ηχηρό μήνυμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να ενισχύσει τη λογική μίας «πολιτικής συμφωνίας» για τη δεύτερη αξιολόγηση. Συνεκτιμώντας πως οι traders, στην πλειονότητά τους, κρατούσαν για σήμερα χαμηλά τον πήχη, προσβλέποντας σε πιο ξεκάθαρη απόφαση σε ένα έκτακτο Eurogroup προς τις 20-22 Δεκεμβρίου.

Αυτό εξηγεί και την καταρχήν ψύχραιμη στάση των traders, τις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στα πρώτα κρίσιμα 5'-10' της συνεδρίασης και την ενεργοποίηση αγοραστών σε αρκετές μετοχές του δείκτη.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε πάνω από τις 10.600 μονάδες (1,09% στις 10:35), στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλάδος παρέμενε στο επίκεντρο, με τους short αρχικά να πιέζουν προς τις 790 μονάδες και τους long αμέσως μετά να ωθούν τον ΔΤΡ προς τις 805 μονάδες.

Σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούν πως μία καταρχήν θετική αναφορά σήμερα στo Eurogroup θα άνοιγε τον δρόμο για μία «τελική συμφωνία» έως την Τρίτη-Τετάρτη 20-21 Δεκεμβρίου, που σε συνδυασμό με την παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διαχείριση του χρέους από τον ESM διευκολύνουν το θετικό σενάριο.

Ενδεικτικό το έως 3% για τον ΔΤΡ στις 10:45, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο. Το 88% του τζίρου (στις 10:45) έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η άνετη και άμεση επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον ΔΤΡ (στις 795 και χαμηλότερα στις 775 μονάδες) ενεργοποίησε σημαντικές αγορές στους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank, ETE και Πειραιώς.

Εως το 1,87 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,703 ευρώ η μετοχή της Eurobank, έως το 0,223 ευρώ η Εθνική και έως το 0,204 ευρώ η Πειραιώς.

Με τις τράπεζες στο επίκεντρο, διευκολύνονται οι traders και στις μη τραπεζικές μετοχές με συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά (FF Group, OTE, ΟΠΑΠ, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo κ.ά.).

Στις 10:50 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 16 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v