«Μάχη» για το πρόσημο στο ΧΑ

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Eθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia. Σταθεροποιητικά οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς. Πακέτα σε Κύπρου.

«Μάχη» για το πρόσημο στο ΧΑ

Συντηρείται σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.

Σε αντίθεση με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου κυριαρχούν ανοδικές τάσεις, στο ελληνικό τον πρώτο λόγο εξακολουθούν να έχουν οι πωλητές, με τις ρευστοποιήσεις να πιέζουν τον Γενικό Δείκτη έως την περιοχή των 635 μονάδων. Μετά τις 14:45 η κατάσταση φαίνεται να εξισορροπείται και ο ΓΔ κινείται με οριακά θετικό πρόσημο.

Χαμηλές συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται από τα χαμηλά των 1.718 μονάδων για τον FTSE25 και των 859 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. 

Πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων οι μέχρι τώρα συναλλαγές και τζίρος, με το 41% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και ένα μεγάλο μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ, FF Group, TITAN, Jumbo, Motor Oil και Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Φουρλή, ΜΕΤΚΑ κ.α., αλλά με βραδύ ρυθμό μέχρι τώρα και με σταδιακή ενίσχυση των αγοραστών στα τελευταία 15'-20' της συνεδρίασης.

Η απουσία σημαντικών θέσεων πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών μέχρι τις 14:30 είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ορισμένων αγοραστών σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips.

Στην περιοχή των 875 μονάδων περνά πρώτος σε θετικό έδαφος ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, λίγο μετά τις 14:38, με την Εθνική να "γυρίζει" στο συν προς το 0,246 ευρώ, την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,92 ευρώ και τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς και Eurobank να περιορίζονται. 

Στο μείον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, στο συν η ΔΕΗ, με πωλητές η δεικτοβαρής Coca Cola, με αγοραστές οι επίσης δεικτοβαρείς FF Group, TITAN, Jumbo, Motor Oil, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξισορρόπηση της βραχυπρόθεσμης τάσης μέσα στα όρια της δικαιολογούμενης/ελεγχόμενης υποχώρησης (μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση από τις 585 έως τις 650 μονάδες).

Χωρίς σημαντικά προβλήματα η απορρόφηση της προσφοράς σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, γεγονός που διευκολύνει τους traders στο να εξισορροπήσουν την τάση και πάλι στις 640 μονάδες. 

Στις 14:55 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 25 εκατ. ευρώ. Στα 38 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές.

Πακέτα για 100.000 μετοχές του ΟΤΕ στα 9,11 ευρώ, για 10.000.000 της Κύπρου στο 0,123 και για 51.122 μετοχές της Autohellas στα 12,30 ευρώ.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v