Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες στο ΧΑ

Κάτω από τις 650 μονάδες το ΧΑ, με τον τζίρο να κινείται σε μέτρια επίπεδα. Πτώση υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, Εθνική. Στο κόκκινο Eurobank, Alpha, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Γύρισε θετικά η μετοχή της ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν ΕΛΠΕ, Jumbo.

Περιορίζονται οι απώλειες στο ΧΑ

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και τα τελευταία 30'-45' οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες περιορίζονται. Κάτι η αργία στη Wall Street, κάτι η προσοχή πωλητών-αγοραστών, είχε ως αποτέλεσμα μετά τη μεγάλη διόρθωση στην αρχή της συνεδρίασης να τεθούν... αναχώματα, με τους αγοραστές να ανεβάζουν κάπως τον πήχη.

Για τις ευρωπαϊκές αγορές ενδεικτική θα πρέπει να θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση -καθώς θα λειτουργήσει η Νέα Υόρκη- ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ την Παρασκευή και της "επίθεσης" Τραμπ κατά του Βερολίνου.

Στο περιβάλλον αυτό κινείται χαμηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο, με προσεκτικές κινήσεις από short και long παίκτες, με ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των αγοραστών από τις 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (βλέπε διάγραμμα).

Ούτως ή άλλως, μέτριες οι συναλλαγές και ο τζίρος, κάτι που διευκολύνει την αγορά να κρατήσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις με ζητούμενο ένα "κλείσιμο" του ΓΔ έστω οριακά στις 645 μονάδες.

Χωρίς νεότερα από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, με... ομιχλώδες ακόμη το τοπίο από τα διάφορα πεδία, στο ΧΑ δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί μία πειστική αντίδραση που θα οδηγούσε σε υπέρβαση των 680 μονάδων.

Για αυτό, όσο συνεχίζεται η στασιμότητα, τόσο θα προέχει η διασφάλιση των αμυνών των βασικών δεικτών και μετοχών.

Το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, όπου έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 58% του μέτριου τζίρου καθώς συνεχίζεται η μείωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Σε μόλις 5 μετοχές του δείκτη υπερέχουν οι αγοραστές, ενώ υπερισχύουν οι πωλητές στις άλλες 20.

Απώλειες 3,30% για τη μετοχή της Πειραιώς, που πλέον μετρά πτώση 2,29% από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου, κατά 3,56% υποχωρεί ο τίτλος της Εθνικής, που έχει συνολικές απώλειες 1,26% στο ίδιο διάστημα.

Αντίστοιχα, Alpha Bank και Eurobank χάνουν 1,55% και 2,53%, με την πρώτη σε οριακά θετική απόδοση από την αρχή του έτους και κατά 1,55% για τη δεύτερη.

Στις 15:35 είχαν αλλάξει χέρια 50 εκατ. μετοχές, αξίας 15,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v