Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το «τρελό» ράλι και ο παράγοντας MSCI

Τα πονταρίσματα των traders με ορίζοντα την πιθανή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο. Τι εκτιμούν οι αναλυτές. Ποια τράπεζα μπορεί να «ωφεληθεί» από ενδεχόμενες αλλαγές στις σταθμίσεις.

ΧΑ: Το «τρελό» ράλι και ο παράγοντας MSCI

Η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δίνει «καύσιμο» στην αγορά μετοχών, ωστόσο οι επόμενες συνεδριάσεις θα κάνουν πιο περίπλοκη τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., αφού θα έχουν «άρωμα» MSCI.

Με ένα σερί 12 ανοδικών συνεδριάσεων, ο βασικός δείκτης του Χ.Α. έχει κερδίσει περισσότερες από 120 μονάδες ή +18%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών στο ίδιο χρονικό διάστημα υπεραποδίδει με +39%. Κατά μέσο όρο, οι αξίες των συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις έχουν ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ ενώ στη διάρκεια του έτους, ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 35 εκατ. ευρώ.

Οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων από πλευράς emerging funds στον δείκτη MSCI Greece μπορεί να ενισχύουν την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, τα πακέτα μετοχών αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον όλων των προηγούμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρο consensus για το τι τελικά θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις (οι αλλαγές στους δείκτες MSCI ανακοινώνονται το βράδυ της 15ης Μαΐου).

Όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα από τα πονταρίσματα των flippers (funds σε ρόλο μεσάζοντα), των facilitating funds και των λοιπών συμμετεχόντων στην αγορά, αφού είναι πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμμετοχές των δεικτών.

Αν υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece, ο οποίος αποτελείται από τις τέσσερις τραπεζικές συν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli-Follie Group, Τιτάν και Jumbo, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap που συμμετέχουν άλλοι 13 τίτλοι.

Το consensus στην αγορά έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που πιθανόν να εμπλέκονται στις αλλαγές του MSCI Greece. Από τη μια πλευρά, η Motor Oil εμφανίζεται ως πιθανή υποψήφια να αναβαθμιστεί και να συμμετέχει στον δείκτη MSCI Greece και από την άλλη πλευρά, ο τίτλος της Folli-Follie Group πιθανολογείται ότι μπορεί να αφαιρεθεί από τον δείκτη MSCI Greece και να υποβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Greece Small Cap. Υπάρχει ωστόσο και πιθανότητα ο MSCI τελικά να επιλέξει να κάνει τις αλλαγές του σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο τίτλος της Motor Oil εμφανίζει κέρδη άνω του 15,2% ενώ η Folli-Follie Group αντίστοιχα σημειώνει πτώση 4,6%.

Οι παραπάνω τίτλοι θα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπου και αναμένεται να σημειωθούν οι τελικές αναδιαρθρώσεις θέσεων. Στο ήδη θολό όμως τοπίο αναφορικά με τις πιθανές αλλαγές του MSCI, ήρθε να προστεθεί και η διάθεση 1,15 εκατ. μετοχών της Folli-Follie από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της FF Group κ. Κουτσολιούτσο, με συντονιστή την Credit Suisse. Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά της εταιρείας στην ανακοίνωση ότι επιτυγχάνεται η διεύρυνση της διασποράς των μετοχών, το οποίο αποτελεί βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή ή όχι μιας εταιρείας στους δείκτες του οίκου MSCΙ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, στο τέλος Απριλίου, στον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, ο οποίος περιλαμβάνει και τις 22 ελληνικές εταιρείες που αποτελούν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Greece Small Cap, η βαρύτητα της Motor Oil ήταν ήδη υψηλότερη από την αντίστοιχη της Folli Follie Group, παρότι η πρώτη εταιρεία συμμετέχει στον μικρό δείκτη της MSCI.

Παράλληλα, η Wood & Company, σε ειδικό report που αναφέρεται στις επικείμενες αλλαγές των δεικτών MSCI, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο τίτλος της Motor Oil να προστεθεί στον δείκτη MSCI Greece και η μετοχή των Folli-Follie Group θα αντικατασταθεί. Ωστόσο θεωρεί πιο πιθανό να προστεθεί η Motor Oil, χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση της Folli-Follie Group.

Η Wood & Company επισημαίνει ότι η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη ενώ κατά το παρελθόν, σε προηγούμενες αναθεωρήσεις του ελληνικού δείκτη, η MSCI έχει καθυστερήσει μερικές φορές τις αλλαγές μέχρι την επόμενη αναθεώρηση του δείκτη. Αν συμβεί αυτό τελικά, ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετέχουν στον δείκτη ΜSCI Greece θα ανέρχονταν σε δέκα, όπως ήταν παραδοσιακά.

Παρ' όλα αυτά, εάν οι πιθανές αλλαγές που επισημαίνει λάβουν χώρα, αναμένει εισροές ύψους 69 εκατ. δολαρίων ή 37 φορές τον μέσο όρο της αξίας συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου από τους παθητικούς διαχειριστές κεφαλαίων για τη Motor Oil και εκροές ύψους 52 εκατ. δολαρίων ή 40 φορές τον μέσο όρο της αξίας συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου για την περίπτωση της Folli-Follie Group.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αν και είναι μικρή η πιθανότητα, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές αλλαγές στις υπάρχουσες σταθμίσεις των τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Greece, αφού συνολικά αναμένεται μια πανευρωπαϊκή επιστροφή στις τραπεζικές αξίες σε αυτό το review του MSCI. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι λογικό να προκληθούν εισροές στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με μεγάλο κερδισμένο τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έχει «κλείσει» την ψαλίδα και η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Οι τρέχουσες σταθμίσεις των τεσσάρων τραπεζών στο MSCI Greece είναι: 18,8% για την Alpha Bank, 10,92% για την ΕΤΕ, 9,54% για τη Eurobank και 8,88% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, αν ωστόσο υπάρξουν αλλαγές στις σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών, τότε ο τίτλος του ΟΤΕ που προσεγγίζει πλέον τα 5 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, μπορεί να είναι ο μεγάλος κερδισμένος και να αυξηθεί η στάθμισή του από το 15,22% που βρίσκεται τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v