Εύθραυστες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα μηνύματα για το χρέος αλλά και τη χθεσινή εκτίναξη τζίρου θα επιχειρήσει να αποτιμήσει η αγορά. Τα κρίσιμα επίπεδα για τις τραπεζικές μετοχές. Η προσοχή σήμερα και σε Τιτάνα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος.

Εύθραυστες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Καλό μήνα, κατ' αρχάς. Με το ΧΑ από την περιοχή των 775 μονάδων ξεκινάει ο Ιούνιος και στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε.

Περίπου 130 μονάδες χαμηλότερα ήταν ο ΓΔ στην αντίστοιχη περυσινή συνεδρίαση, για να θυμίσουμε πως στις 24/6/2016 είχε σημειωθεί μία από τις βαθύτερες διορθώσεις των τελευταίων ετών, με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit. Το μεγάλο χάσμα του 13,42% για τον ΓΔ με το 29,68% (!) του ΔΤΡ έχει αφήσει «τραύματα» που μέχρι σήμερα δεν έχουν επουλωθεί πλήρως, τουλάχιστον όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτή τη συγκυρία το ΧΑ επιχειρεί να ισορροπήσει, με την Ελενα Λάσκαρη νωρίτερα να κάνει λόγο για... ψαλίδι στις προσδοκίες και μπαράζ μηνυμάτων από τις πλευρές των δανειστών. Κατά γενική εκτίμηση, ο δρόμος μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι γεμάτος παγίδες και εμπόδια αλλά και ευκαιρίες για τους τολμηρότερους.

Τραπεζικές πιέσεις χθες βράδυ στη Wall Street, χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου και στην Ευρώπη ο Stoxx 600 συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις. Εύλογο το ερώτημα εάν στις αγορές έχει ξεκινήσει η διόρθωση από τα τελευταία υψηλά, με την απάντηση να δίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τη Νέα Υόρκη και από το αν θα υπάρξει αντίδραση σήμερα-αύριο, μετά τις χθεσινές πιέσεις στις μετοχές των Goldman Sachs, J P Morgan κ.α.

Στο ΧΑ, με συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ και οριακή υποχώρηση 0,10% έκλεισε η συνεδρίαση. Με πολύ μεγάλο μέρος θέσεων να αλλάζουν χέρια στη διαδικασία των δημοπρασιών, ένεκα του MSCI.

Στις 970 μονάδες ο ΔΤΡ, που κυμάνθηκε μεταξύ 950 έως 990 μονάδων, με το χαμηλό στις 11:30 και το υψηλό στις 13:40 και στο κλείσιμο να σημειώνονται... θαυμαστές καταστάσεις, με την τεχνική εικόνα, ειδικά του ΔΤΡ, να παραπέμπει σε ανοδική παγίδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο θα φανεί σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις εάν οι αυξημένες συναλλαγές, τα πακέτα και οι αλλαγές θέσεων έγιναν από αποχωρούντες long παίκτες ή από ερχόμενους short, με ορίζοντα -πιθανότατα- το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πάντως, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, τα ομόλογα εκπέμπουν νέο σήμα, ανησυχητικό αυτή τη φορά. Πολλά θα εξαρτηθούν, πέραν του κλίματος στις διεθνείς αγορές, στη Wall Street, από το πώς θα εξελιχθεί η «μάχη» για το χρέος, από τη στάση των διαφόρων πλευρών των δανειστών, από τις ενέργειες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η χθεσινή εκδήλωση του Economist στη Φρανκφούρτη, εξίσου ενδιαφέρον όμως και το άρθρο της Die Welt καθώς δίνεται και μία άλλη διάσταση στις ισορροπίες μεταξύ Σόιμπλε, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ.

Στις επόμενες συνεδριάσεις η Αθήνα θα παραμείνει παρατηρητής αυτής της «μάχης», με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «νέο αφήγημα» και μία νέα γραμμή άμυνας, εξετάζοντας διάφορα εναλλακτικά σχέδια για παν ενδεχόμενο.

Ενδεχομένως το EwG της προσεχούς Πέμπτης να αποσαφηνίσει κάπως τη σύγχυση που κυριαρχεί, αν και η πλειονότητα των traders δεν περιμένει και πολλά πράγματα για την κρίσιμη συνάντηση που θα ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά, στις 15 Ιουνίου.

Από αυτή την άποψη είναι δικαιολογημένη η στάση αρκετών ισχυρών χεριών, που είτε παίρνουν τα κέρδη τους είτε μειώνουν αισθητά τις θέσεις τους, μέχρι νεωτέρας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό προδιαγράφει μία επόμενη δοκιμασία της αγοράς χαμηλότερα προς τις 750-740 μονάδες και ενδεχομένως στη συνέχεια μία αντίδραση προεξόφλησης, με πιο λογικό στόχο τη «διπλή κορυφή» των 800 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με σημεία αναφοράς για σήμερα τα χθεσινά των 950 και 990 μονάδων, με την Πειραιώς σηματωρό να δημιουργεί τα περισσότερα ερωτήματα με τη διακύμανσή της τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.

Μεταξύ 0,1994-0,208 ευρώ κυμάνθηκε χθες, με σημείο αναφοράς το 0,202 και τελικό κλείσιμο στο 0,199, αφήνοντας υπονοούμενα για ενδεχόμενη bull trap, κάτι που θα ξεκαθαρίσει σήμερα στην περίπτωση που υποχωρήσει χαμηλότερα του 0,1994, με ισχυρή στήριξη (και πιθανό σημείο εισόδου, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή) στο 0,1850 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής, με εύρος 0,304-0,317 και τελική στο 0,311 ευρώ, που όσο κρατά την τιμή της αμκ διατηρεί τη long τάση της.

Για την Alpha Bank, κρίσιμα παραμένουν τα 2,02 και για την Eurobank το 0,85 ευρώ.

Πάντως χρήζει προσοχής η διαφορετική τάση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών, με καλύτερη (σε εβδομαδιαίο) για τη Eurobank και χειρότερη (σε εβδομαδιαίο) για την Πειραιώς.

Η προσοχή σήμερα στις μετοχές των ΤΙΤΑΝα -λόγω της αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ποσού 1 ευρώ ανά μετοχή-, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα -λόγω της υπερκάλυψης του βιβλίου προσφορών για το 10% του μ.κ. στην τιμή του 1,38 ευρώ, υπό προϋποθέσεις στον τίτλο της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -μετά το νέο υψηλό στα 3,65 ευρώ-, Μυτιληναίου -λόγω της γενικής συνέλευσης-, Aegean -ξάφνιασε αρνητικά με το μείον 3,48% χαμηλότερα των 7,50 ευρώ-, ΔΕΗ -με νέο υψηλό στα 4,70 ευρώ-, ΕΛ.ΠΕ -καθώς συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις-, ΟΠΑΠ -με ισχυρή αντίδραση 2,06% στα 9,90 ευρώ. 

Με απώλειες, ακολουθώντας τη διόρθωση της αγοράς, το GREK στη Wall Street στα 9,26 $.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v