Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια blue chips επιμένουν ανοδικά

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα νέα δεδομένα για το χρέος και το QE αναμένεται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Τα σινιάλα από τη χθεσινή συνεδρίαση και η νέα ταλαιπωρία για τις τράπεζες. Τι δείχνουν τα τεχνικά δεδομένα.

ΧΑ: Ποια blue chips επιμένουν ανοδικά

Ως συνεδρίαση... ημιαργίας λογίζεται η χθεσινή, που μετά από αρκετές διακυμάνσεις βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 777,19 μονάδες. Αυτό γιατί λόγω αργίας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, η ημέρα ήταν υποτονική στις αγορές και στην Ευρώπη, ενώ στο ΧΑ οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε 54,4 εκατ. μετοχές, ο τζίρος σε 38,2 εκατ. ευρώ. Μεγέθη που παραπέμπουν αρκετά πίσω χρονικά, στην περίοδο που στο ταμπλό συσσώρευαν οι δυνάμεις χαμηλότερα των 660 μονάδων.

Ωστόσο η εικόνα... ημιαργίας δεν εμπόδισε να βγει σημαντική προσφορά στον τραπεζικό κλάδο, με απώλειες 2,23% στις 985,72 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συνέπεια να υποχωρήσει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με τον δείκτη 0,45% χαμηλότερα, στις 2.068,21 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη πίεση/διόρθωση δέχτηκε η Πειραιώς, απόρροια της ανακοίνωσης το απόγευμα της Παρασκευής για r/s με τους όρους να εγκρίνονται στη γ.σ. προς τα τέλη Ιουνίου. Η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει reverse split με αναλογία 20 παλαιές για μια καινούρια, στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με την ατζέντα της συνελευσης. Με συναλλαγές 24,3 εκατ. μετοχών -σχεδόν οι μισές του συνόλου- και τζίρο 5,07 εκατ. ευρώ, η μετοχή υποχώρησε έως το 0,203 για να κλείσει στο 0,207 ευρώ. Απώλειες αλλά μικρότερες και για τις άλλες τρεις συστημικές, AlphaBank, Εθνική και Eurobank.

Ομως παρά τη νέα ταλαιπωρία για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, το μεγαλύτερο μέρος των blue chips τα πήγε καλά, με ενδεικτική την περίπτωση της Jumbo, καθώς για τη μετοχή σημειώθηκε στα 16,50 ευρώ νέο ιστορικό υψηλό, με την αποτίμηση της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη να διαμορφώνεται στα 2,22 δισ. ευρώ.

Σε ανοδική φορά, με ικανοποιητικές συναλλαγές/τοποθετήσεις επίσης στις μετοχές των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, FF Group, ένδειξη πως τα ισχυρά χέρια ξέρουν πώς να προστατεύουν τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιλογές τους.

Κινητικότητα χθες και λόγω αλλαγών στους δείκτες, με την Τέρνα Ενεργειακή να υποχωρεί 2,74% στα 3,20 ευρώ, τον Fourlis από τη μεσαία να ενισχύεται 1,32% στα 5,36 ευρώ ενώ σήμερα-αύριο (τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου) αναμένεται να ολοκληρωθούν οι θέσεις των επενδυτών.

Κινητικότητα σημειώνεται και σε μετοχές που επηρεάζονται λ.χ. μεταβολής της στάθμισής τους στη διαμόρφωσή τους στους δείκτες (ενδεικτική η Viohalco), ενώ περιορισμένης έκτασης ανακατατάξεις συντελούνται και σε συγκεκριμένες μετοχές κυρίως της μεσαίας κατηγορίας.

Πρακτικά στην αγορά επιχειρείται να «χωνευθούν» τα νέα δεδομένα, με ενδεικτική τη νέα προσαρμογή του υπΟικ πως «αναζητείται μία καλή λύση, όχι η τέλεια». Για τους traders αυτό σημαίνει αναδίπλωση από τη μέχρι πρόσφατα πιο πανηγυρική ρητορική της κυβέρνησης, αναγνώριση των άγνωστων παραμέτρων που ενυπάρχουν, στο ενδεχόμενο να μη δοθεί η λεγόμενη «τελική λύση» ούτε στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν για τους traders, που σαφώς και έχουν αναδιπλωθεί, με κύρια γραμμή στήριξης -προσώρας- στις 750/740 μονάδες, αλλά ακόμη διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους και μάλιστα με θετικό πρόσημο. Μάλιστα για τον Μάιο η απόδοση για τον ΓΔ είναι 9,13% και 10,94% για τον ΔΤΡ.

Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση αναζητεί/δημιουργεί το νέο της αφήγημα, σαφώς πιο συντηρητικό από τα προηγούμενα, οι traders είναι υποχρεωμένοι να αναδιπλωθούν και να αναζητήσουν αφορμές για τη συνέχεια.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ πολύ δύσκολα σε αυτή τη φάση να μπορεί να υπερβεί -στο καλό σενάριο- τις 1.017-1.030 μονάδες, ενδεχόμενη ανοδική προσέγγιση που σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή θα συνιστούσε ευκαιρία για πωλήσεις. Στόχος παραμένει η διακεκαυμένη ζώνη των 1.080-1.100 μονάδων, περιοχή που πιθανόν να δοκιμαστεί προς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Για τη μετοχή της ΕΤΕ, ενδεχόμενη προσέγγιση του 0,33 ευρώ θα συνιστούσε επίσης ευκαιρία για πώληση, με την προοπτική της επαναγοράς σε ενδεχόμενη διόρθωσή της πέριξ του 0,3050 ευρώ.

Δίνονται ενδεικτικά εύρη διακύμανσης για ΔΤΡ και Εθνική καθώς ο κλάδος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστής της τάσης του ΧΑ.

Σε αυτή τη φάση και με ορίζοντα τα μέσα Ιουνίου, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα συνεχιστούν κατά περίπτωση, όπου για διάφορους λόγους συγκεκριμένες μετοχές από τη μεγάλη και δευτερευόντως τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία θα έχουν ενδιαφέρον για την επενδυτική κοινότητα.

Κινητικότητα σε Μυτιληναίο/ΜΕΤΚΑ ενόψει της ιστορικής γ.σ. την Πέμπτη 1η Ιουνίου, νέα ιστορικά υψηλά για την Jumbo, σταθερό ανοδικό momentum για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων η ΔΕΗ, αλλά και ενδιαφέρον στα μεσαία για Intralot, ΚΟΡΡΕ, Νηρέα, MIG, Fourlis, ΕΥΑΘ αλλά και Ελαστρον, Δρομέα, Attica Συμμετοχών, Frigoglass κ.ά. από τις χαμηλότερες.

Οσον αφορά στους... δείκτες: το 2ετές οριακά χαμηλότερα στα 5,723%, το 10ετές κατά 0,39% επιβαρυμένο αλλά κάτω από το όριο του 6, στα 5,983%.

Δεδομένου ότι αύριο κλείνει (και) χρηματιστηριακά ο μήνας, χρειάζεται λίγη προσοχή και στον αριθμό των ανοικτών (και των δανεισμένων) θέσεων. Σχετικός πίνακας θα αναρτηθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v