ΧΑ: Με «σύμμαχο» την Coca Cola και τις ξένες αγορές

Μικρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ στη ζώνη των 785 μονάδων. Νέα ιστορικά υψηλά και άνοδος 2,5% για την Coca Cola. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Μυτιληναίος, Alpha. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Στήριξη προσφέρει και το καλό κλίμα στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Με «σύμμαχο» την Coca Cola και τις ξένες αγορές

Ανοδικό ξεκίνημα, με τη συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων και με τη χορηγία της Coca Cola. Με θετικό πρόσημο από νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποτέλεσμα των νέων υψηλών στη Wall Street, με την αγορά-οδηγό να συντηρεί το ανοδικό momentum στην Ευρώπη.

Προς τις 12.780 μονάδες νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη και με αυτή την... υποδοχή οι long είχαν από την αρχή κιόλας ελαφρύ προβάδισμα και στο ΧΑ.

Εως τις 787 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει στον ρυθμό της αντίδρασης μετά την τελευταία βίαιη «βουτιά» που τον διόρθωσε από τις 1.050 έως τις 920 μονάδες.

Στον συμβιβασμό που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, περιγράφοντας μία λίγο ως πολύ... μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσαν να καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προοπτική που απ' ό,τι φαίνεται μπορεί να κρατήσει την αγορά πάνω από τις 750 μονάδες. Με την κρυφή ελπίδα πως, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα εξευρεθεί κοινός τόπος, φαίνεται να αναθαρρούν και πάλι οι long, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να έχει «γυρίσει» ανοδικά, με τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.015 μονάδες και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση πιστή στη μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική φορά της (από τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου του 2012).

Οπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, «...μια σούπερ δόση, μια βελτίωση επί των διατυπώσεων στη βάση της πρότασης την οποία απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την τρίτη αξιολόγηση. Αυτό είναι το σενάριο των εξελίξεων στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως περιγράφεται από ευρωπαϊκές πηγές, μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική βελτιωτική εκδοχή για το χρέος. Τις τελευταίες ημέρες, οι δανειστές ξεκάθαρα έχουν μετατοπίσει και πάλι τη συζήτηση από το χρέος στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με στόχο μακρινό».

Ενθαρρυντικό το ότι με δεδομένο το momentum στη Wall Street, συνακόλουθα στην Ευρώπη, στην Ασία, οι long έχουν επανακάμψει και στο ΧΑ. Εστω διστακτικά, έστω επιφυλακτικά, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις συμβαίνουν εξελίξεις για επιμέρους εισηγμένες, ικανές να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στα 26,46 ευρώ νωρίτερα η Coca Cola HBC, που αποτελεί και νέο ιστορικό υψηλό για τον όμιλο, καθώς συνεχίζονται οι εισροές (κυρίως) αμερικανικών κεφαλαίων. Στη λογική της προεξόφλησης πως η CCHBC ενδέχεται να έχει προβάδισμα στη διεκδίκηση της Coca Cola Beverages Africa (κυρίως) αμερικανικά funds ενισχύουν τις θέσεις τους εδώ και καιρό. Αποτέλεσμα η ενίσχυση κατά 15% της μετοχής το τελευταίο 3μηνο, που δημιουργεί μία αποτίμηση κοντά στα 9,7 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ της χώρας (!).

Με την Coca Cola HBC σε νέα ιστορικά υψηλά, οι long έχουν προβάδισμα συνεπικουρούμενοι από την προσπάθεια συνέχισης της αντίδρασης των Alpha Bank, Πειραιώς, αλλά και της ενίσχυσης των Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development κ.α.

Οσον αφορά στους... δείκτες μας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι αποδόσεις των ομολόγων όσο και η κίνηση του GREK. Στα 5,994% το 2ετές, λίγο χαμηλότερα στα 6,098% και από χθες το GREK στα 9,54$, με σημαντική άνοδο 3,36% .

Ο συνδυασμός των ομολόγων και του GREK ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως στην αγορά, μερίδα traders προεξοφλεί κάτι καλύτερο είτε στις 15 Ιουνίου είτε στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του μήνα.

Στα 15 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές -με τα 7,4 εκατ. στην Πειραιώς-, στα 9,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Το 51% στις τράπεζες, με συγκριτικά αυξημένο στα blue chips των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, αλλά και ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v