Ανοδική προσπάθεια στο ΧΑ

Προς τις 780 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών και της Coca Cola σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αρωγός οι ξένες αγορές. Πιέσεις στον τίτλο της Eurobank. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Viohalco, Aegean.

Ανοδική προσπάθεια στο ΧΑ

Με σύμμαχο τις ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ ξεκινά ανοδικά. Στο συν τα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Λονδίνο, με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα από την αρχή της συνεδρίασης, κάτι που διευκολύνει τους long και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, οι πρώτες εντολές που περνούν στο σύστημα είναι αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδρά και πάλι προς τις 778 μονάδες. Με γνώμονα και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank, οι πρώτες κινήσεις των traders γίνονται στη μετοχή ενώ ακολουθεί η Πειραιώς. Μετά τις Αlpha Βank, Πειραιώς, σειρά έχει η Εθνική, διευκολύνοντας την επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών οριακά υψηλότερα των 980 μονάδων.

Ενδιαφέρον το ξεκίνημα της συνεδρίασης, 1η του Ιουνίου, μετά μάλιστα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή, τελευταία του Μαΐου, με τα πάρα πολλά πακέτα στο κλείσιμο, στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Οι προθέσεις των αγοραστών φάνηκαν από νωρίς καθώς στη μετοχή της Coca Cola οι συναλλαγές έφθασαν μέσα στα πρώτα 10' έως 2,07% υψηλότερα, στα 26,18 ευρώ. Θυμίζουμε πως το τελευταίο (και ιστορικό) υψηλό για την Coca Cola στα 26,42 έχει σημειωθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Με την πιο βαριά μετοχή του ΧΑ έως 2,07% υψηλότερα, βοηθούνται τόσο ο FTSE25 όσο και ο ΓΔ.

Πέραν όμως της συγκεκριμένης μετοχής, κινητικότητα υπάρχει σε επιμέρους μετοχές που για τον ένα ή τον άλλο λόγο επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την υπερκάλυψη της διαδικασίας για τη διάθεση του 10% (στην τιμή του 1,38 ευρώ), με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται -μέχρι τώρα- στα 1,47-1,50 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αγοραστές θα λάβουν τις μετοχές την επόμενη Πέμπτη

Κινητικότητα σημειώνεται και στη μετοχή της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, όπως σχετικά αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Εως το 1,37 ευρώ νωρίτερα με σταθερούς αγοραστές, αρκετά κοντά στην υψηλή τιμή του 1,44 ευρώ.

Στα 25,90-26,10 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, με τους αγοραστές να απορροφούν την όποια προσφορά βγαίνει από τα χαμηλά ημέρας στα 25,90 ευρώ.

Με πωλήσεις υποχωρούν Μυτιληναίος/ΜΕΤΚΑ στα 7,67 και 7,78 ευρώ αντίστοιχα, με τον όμιλο να έχει σήμερα τη γενική συνέλευσή του.

Στα συν της συνεδρίασης οι αγορές, που συνεχίζονται στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έως τα 3,62 ευρώ), στη Viohalco (έως τα 4 ευρώ) αλλά και στην Αεροπορία Αιγαίου, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση.

Λίγο μετά τις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 25 εκατ. μετοχές -τα 13,8 εκατ. (σχεδόν όλα με τη μορφή πακέτων στο 1,38 ευρώ) στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα-, ο δε τζίρος προσέγγιζε τα 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η... καθαρή αξία συναλλαγών (εξαιρουμένου του ΕΛΛΑΚΤΩΡα) δεν ξεπερνούσε συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερη από το αντίστοιχο διάστημα στη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v