ΧΑ: Καθίζηση τζίρου λόγω αβεβαιότητας

Ανοδική κίνηση προς τις 779 μονάδες αλλά με τις συναλλαγές σε χαμηλό επτά συνεδριάσεων. Σε θέση οδηγού σήμερα οι τράπεζες μετά και τη μείωση του ορίου για τον ELA. Πώς διαμορφώνεται τεχνικά η εικόνα για ΓΔ και FT 25.

ΧΑ: Καθίζηση τζίρου λόγω αβεβαιότητας

Με σαφώς μειωμένο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με σκοπό την απομάκρυνση του Γενικού Δείκτη από το ουσιαστικό στήριγμα των 770 μονάδων.

Η προσπάθεια αυτή είχε "στην θέση του οδηγού" τις Τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,65%, ενώ την ψυχολογία των λίγων αγοραστών ενίσχυσε και η ανακοίνωση για μείωση του ELA.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 1,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το όριο χρήσης του ELA από τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά από εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ. Πλέον, το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας αντιστοιχεί σε 44,2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, αν και δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, "άκουσε" το "κουδούνι" της λήξης αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας και αυτό είναι μία ένδειξη της υφιστάμενης επιφυλακτικότητας.

Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι στα υψηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης (+1,71%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 986,76 μονάδες (+2,39%), ο τίτλος της Alpha Bank (+1,46%) μέχρι τα 2,11 ευρώ (+2,93%), της Εθνικής (+2,82%) μέχρι τα 0,328 ευρώ (+2,82%), της Eurobank (+1,44%) μέχρι τα 0,854 ευρώ (+2,15%) και της Πειραιώς (+1%) μέχρι τα 0,207 ευρώ (+2,99%), για να υποχωρήσουν αισθητά στην συνέχεια και να χρειαστούν οι "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών (βλ. ημερήσιο διάγραμμα Τραπεζικού δείκτη).

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για όσους αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι περισσότεροι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών παραμένουν "short".

Η Alpha Bank όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,22 ευρώ, η Eurobank χαμηλότερα των 0,92 ευρώ και η Πειραιώς χαμηλότερα των 0,216 ευρώ. "Long" έχει γυρίσει η Εθνική και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,304 ευρώ.

To 0,3090 και 0,3250 είναι τα δύο κοντινά επίπεδα στην Εθνική. Το κύριο "make or break" είναι στα 0,3350 ευρώ.

Αυξημένη πιθανότητα θετικού προσήμου, έβλεπαν, για την σημερινή συνεδρίαση, οι περισσότεροι των αναλυτών, καθώς οι αγοραστές συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρά αντανακλαστικά στα πρώτα όρια στήριξης (770 μονάδες). Τα μάτια των Ευρωπαϊκών Αγορών θα είναι στραμμένα στις Βρετανικές εκλογές για τις οποίες δεν υπάρχει πρόγνωση για ισχυρό προβάδισμα για τους Συντηρητικούς. Μαζί με τις Ευρωπαϊκές Αγορές τα αποτελέσματα από τις Βρετανικές κάλπες θα παρακολουθήσει και το Χ.Α., όμως η προσοχή θα είναι περισσότερο στραμμένη στο σημερινό EwG.

Μεγάλες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής του EwG T. Wieser στην Αυστριακή εφημερίδα "Salzburger Nachrichten". Εκτίμησε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό στο προσεχές Eurogroup φτάνει το 95%.

Περιγράφει δε το πλαίσιο σε ότι αφορά το ΔΝΤ εκτιμώντας ότι θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα αν προηγουμένως δεν καλυφθούν οι απαιτήσεις του σε ότι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Χτύπημα' στα κεφάλαια των Ελληνικών και όχι μόνο, Τραπεζών μέσω του σχηματισμού μεγαλύτερων προβλέψεων από το 2018 και μετά, αναμένεται να επιφέρουν οι αυστηρότεροι κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμοστούν στα Πανευρωπαϊκά 'stress tests' του 2018. Το κεφαλαιακό πλήγμα θα προέλθει από την εισαγωγή του 'Προτύπου 9', το οποίο επιβάλλει στις Τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια με βάση τις εκτιμήσεις για ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν στο σύνολο της 'ζωής' ενός δανείου. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα οι προβλέψεις που σχημάτιζαν οι Τράπεζες για την κάλυψη τυχών ζημιών σε ένα δάνειο γίνονταν με βάση την τωρινή κατάσταση του δανείου και όχι προοπτικά για το σύνολο της διάρκειάς του. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι το πλήγμα αναμένεται να μετριασθεί, καθώς οι Εποπτικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος) αναμένεται να δώσουν στις Τράπεζες τη δυνατότητα να εγγράψουν την πιθανή ζημία στα εποπτικά τους κεφάλαια σε βάθος 4ετίας".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "η σχέση της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, τα 'κόκκινα' δάνεια, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείρισή τους, η ρευστότητα των Τραπεζών και ο γρίφος των καταθέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν την Δευτέρα και την Τρίτη στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank, τα οποία συμμετείχαν στην παρουσίαση των προοπτικών των Αναδυόμενων Αγορών που πραγματοποίησε η HSBC στην Νέα Υόρκη. Την σκυτάλη αναμένεται να πάρουν σήμερα και αύριο στην Μαδρίτη οι επαφές που θα έχουν κλιμάκια από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες με επενδυτές στο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Goldman Sachs. 'Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει με μία δόση απογοήτευσης ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει κάτι χειροπιαστό στο χρέος όπως κι ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απομακρύνεται', ανέφερε στο 'Euro2day.gr' στέλεχος που συμμετείχε στις συναντήσεις".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και ανεξάρτητα από την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, "δεν διαφαίνεται κίνητρο, ή καταλύτης προκειμένου οι τιμές των μετοχών και κατ΄ επέκταση και οι δείκτες του Χ.Α., να δουν υψηλότερα επίπεδα πριν το προγραμματισμένο Eurogroup".

Η Αγορά σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχίσει να συσσωρεύει παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μία πρώτη προσπάθεια αντίδρασης έδωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,02%) και μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικών και "βιαστικών" κεφαλαίων τα οποία δεν θέλουν να περιμένουν το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και την εισαγωγή νέων μετοχών. Πάντως το γεγονός ότι ο τίτλος της Επιχείρησης υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 4,02 ευρώ (+2,81%), δημιουργεί υποψίες ότι υπάρχει "ουρά πωλήσεων".

Υψηλότερα των 2,15 ευρώ, που ήταν το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, πέτυχε κλείσιμο η Viohalco (+2,86%) και όλα δείχνουν πως κοιτάζει προς νέα υψηλά.

Επίσης, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, έφεραν αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή (+2,53%), με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα.

Μικρή αύξηση της κινητικότητας σημειώθηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, οι "ανανεωμένες" εκτιμήσεις για επίσπευση των εξελίξεων Ιδιωτικοποίησης στο μέτωπο των Ιχθυοκαλλιεργειών έφεραν σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Σελόντα (+9,5%) και Νηρέα (+21,3%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος διακίνησε 1342956 τεμ., που είναι ο υψηλότερο όγκος 7ετιας, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/10/2010 (5285068 τεμ.).

Και δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Πήγασος (+19,91%) που σήμερα ανέβασε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών, ενώ σημειώνει αθροιστικά κέρδη 502,38%, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Creta Farm (+10,99%), προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+4,29%), ξαφνική αφύπνιση της ΑΝΕΚ (+12,20%), ενώ ο "χαλκέντερος" Καρέλιας (+1,41%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 300 ευρώ.

Τέλος, ίσως αξίζει παρακολούθησης η ΕΥΑΘ (+4,42%), μετά το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον. Κατόπιν προτάσεως του κύριου μετόχου. δηλαδή του Δημοσίου, ενέκρινε τη διανομή πρώτου μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας 0,114 ευρώ ανά μετοχή και πρόσθετου μερίσματος 0,114 ευρώ ανά μετοχή, κατά συνέπεια συνολικά θα διανεμηθεί ως μέρισμα το ποσό των 0,228 ευρώ ανά μετοχή. Στις 29/6 η αποκοπή.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν έφερε δραματική αλλαγή.

Ο Γενικός Δείκτης δικαιούται συγκρατημένης αισιοδοξίας, όσο αποφεύγει κλεισίματα χαμηλότερα των 770 μονάδων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 760, 752 και 740 μονάδες. Θα χρειαστεί εντυπωσιακή αλλαγή δεδομένων, για να υπάρξει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 797 - 806, με επόμενο στόχο τις 848 - 850 μονάδες. Οι 806 μονάδες αποτελούν το "stop" στο "short".

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,46%) πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 2067 μονάδων και έχει σαν επόμενη αντίσταση τις 2072, με κύρια το 2078. Κοντινή στήριξη το 2043 επίπεδο που είναι και "stop" σε ωριαίο, με επόμενη στήριξη τις 2038 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τέσσερις εβδομάδες συμπληρώνει ο Γενικός Δείκτης με κλεισίματα γύρω από την περιοχή των 780 μονάδων" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Συσσώρευση αναμενόμενη, αφού μετά την απογοήτευση που προκάλεσε το προηγούμενο Eurogroup και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ως τις 752 μονάδες, η Χρηματιστηριακή Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα και περιμένει τους επόμενους σημαντικούς σταθμούς που θα καθορίσουν την μελλοντική της πορεία.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο επόμενο Eurogroup στις 15/6. Οι προσδοκίες για μια καθαρή λύση έχουν εξανεμιστεί και το ζητούμενο, πια, είναι καταρχήν το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια απόφαση με συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση προς το παρόν και να υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις για το χρέος, ή προς την ΕΚΤ που να μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" (κάτι που προς το παρόν δείχνει δύσκολο).

Αυτή είναι πάντως η παράμετρος που μπορεί να δώσει την ώθηση στο Χρηματιστήριο για να αναμετρηθεί με την κορυφή των 800 μονάδων και στον Τραπεζικό κλάδο με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 1042 μονάδες.

Προς το παρόν, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει κρατηθεί πάνω από τις στηρίξεις του, όπως ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών στις 766 μονάδες, διαφορετική είναι η εικόνα σε επιμέρους μετοχές. Μετοχές του FTSE Large Cap κινούνται σε υψηλά περιόδου (ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ), ή κρατούν πάνω από τις στηρίξεις τους, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ο "αδύναμος κρίκος" και ο κλάδος με την υψηλότερη μεταβλητότητα.

Ο δείκτης των Τραπεζών διέσπασε καθοδικά τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών που σήμερα είναι στις 990 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις στις 950 μονάδες και στη συνέχεια το "gap" στις 894,57 μονάδες.

Πέρα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στη μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η κινητικότητα και η καταγραφή κερδών σε εταιρείες με επιχειρηματικές ειδήσεις και ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του σημερινού Euroworking Group καθώς και το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών, θα επηρεάσουν την Αγορά στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου (12/6 ΟΠΑΠ).

"Στις 13 - 14 Ιούνη η κρίσιμη συνεδρίαση της FED με συνέντευξη τύπου της προέδρου Janet Yellen" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,34%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,38%).
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο και σημαντικά μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1%, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με Κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα. Προκαταρκτική εκτίμηση τοποθετούσε το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%. Σε μη ετήσιους όρους, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,5%.

Οι Κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,5% το Μάιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σε όρους γουάν, έπειτα από άνοδο 14,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Οι εισαγωγές αναπτύχθηκαν κατά 22,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σε όρους γουάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο οι εισαγωγές είχαν ενισχυθεί κατά 18,6%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Χώρας διευρύνθηκε σε 281,6 δισ. γουάν ($41,42 δισ.) το Μάιο, από 262,31 δισ. τον Απρίλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσιους όρους, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,9%.

Υψηλότερη του αρχικώς εκτιμώμενου ήταν η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο και μάλιστα ήταν η υψηλότερη του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση (αντί του 0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση) και κατά 1,9% σε ετήσια βάση (αντί του 1,7%). Σε ετησιοποιημένη βάση, η Οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνεται με ρυθμό 2,3% στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ξεπερνώντας κατά πολύ το 1,2% των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα στο -0,4%. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διατηρηθεί στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, ή και περαιτέρω εάν χρειαστεί. Η ΕΚΤ σημείωσε ότι "εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν, είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος των αγορών, ή και τη διάρκεια του προγράμματος".

Ισχυρότερο momentum στην Ευρωπαϊκή Οικονομία βλέπει η ΕΚΤ. Όπως είπε ο Mario Draghi "η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην Οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα. Η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 'κάτω αλλά κοντά στο 2%".

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ερωτήθηκε για το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα στην σημερινή της ανακοίνωση δεν αναφέρεται πλέον σε μείωση των επιτοκίων και το κατά πόσο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία εξόδου (tapering). Είπε ότι το θέμα του tapering δεν συζητήθηκε.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν επίδομα ανεργίας, εξαλείφοντας το μισό από το άλμα που κατέγραψε την προηγούμενη περίοδο. Τα αιτήματα για επίδομα υποχώρησαν κατά 10.000, σε 245.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου, όπως ενημέρωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα τα αιτήματα είχαν αυξηθεί κατά 20.000. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν υποχώρηση στις αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα σε 240.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "σε καμία ανεπτυγμένη Χώρα δεν έχει εφαρμοστεί από το ΔΝΤ, το σχήμα της κατ’ αρχήν αποδοχής προγράμματος, με εκταμίευση χρημάτων μόνο όταν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Τζ. Ράις, παρότι η τακτική αυτή έχει ακολουθηθεί 19 φορές στο παρελθόν, πίσω στη δεκαετία του 1980. 'Αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το χρέος, το Ταμείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτή τη 'συνταγή' στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση, όπως είπε. Η λύση της... ημι-συμμετοχής, κατά την οπτική του Ταμείου αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή. Κι αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση όπου το ΔΝΤ έφευγε εντελώς από το Ελληνικό πρόγραμμα, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα του κ. Ράις, θα μπορούσε να υπάρξει νέα κρίση ρευστότητας για την Ελλάδα δεδομένων των περιορισμών στην εκταμίευση της επόμενης δόσης (από αρκετές Χώρες της Ευρωζώνης) και των υψηλών λήξεων ομολόγων στα μέσα Ιουλίου".

Αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας στην Ελλάδα στο 22,5% το Μάρτιο, από 22,9% το Φεβρουάριο και 23,8% το Μάρτιο του 2016 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2012.

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Πιστωτών αναμένει στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας η Citi, χωρίς ωστόσο εξελίξεις όσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους.

"Περιμένουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά μικρή κινητικότητα όσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα διατηρήσει την μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμμετοχή της Χώρας στο 'QE' και την πρόσβαση στις Αγορές", αναφέρει ο Οίκος.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 8 ευρώ έναντι 7,5 ευρώ προχώρησε η UBS. Παράλληλα διατήρησε τη σύσταση "αγοράς" για τον τίτλο.

Σε ότι αφορά στη Motor Oil δεν υπήρξαν αλλαγές, με τη σύσταση να παραμένει "αγορά" και την τιμή - στόχο στα 20 ευρώ.

Μάλιστα σε έκθεσή της για τον κλάδο των Διυλιστηρίων της Ευρώπης κατατάσσει τις δύο Ελληνικές εταιρείες αλλά και την "Tüpraş" στις κορυφαίες επιλογές της. Η UBS καταγράφει αυξημένα περιθώρια διύλισης για τον Ευρωπαϊκό κλάδο, αλλά παράλληλα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την τιμή του "μαύρου χρυσού".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 780,84 μονάδες (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 777,84 (+0,46%) και με τις σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 779,05 μονάδες (+0,61%).

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,3 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και Alpha Bank απασχόλησαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΕΤΚ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Αντίθετα δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Ελλάκτωρ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

---ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα υποχώρηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.188 συμβόλαια).

Στα 4.615 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.417 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.133, 1.206 για τον Ιούνιο, 927 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.062,25) κινήθηκε μεταξύ 2.058 και 2.076,5 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (24.000 Viohalco, 18.679 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.304), Πειραιώς (22.838), Εθνική (17.285), MIG (3.784), Alpha Bank (4.412), ΔΕΗ (952), ΟΤΕ (743), Μυτιληναίο (2.111), ΟΠΑΠ (126), Viohalco (1.949), Ελ. Πετρέλαια (347), Ελλάκτωρα (865), ΓΕΚ (243), Τέρνα Ενεργειακή (604), Folli Follie Group (179), ΕΧΑΕ (119), Intralot (310), Cenergy (3.348), ΕΥΔΑΠ (263), Τιτάνα (145).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (16.759), MIG (63.802), Eurobank (33.454), Εθνική (92.529) και Πειραιώς (199.305).

Έκλεισε μικρή "short" θέση στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.940.654 τεμ.), Alpha Bank (5.972.349 τεμ.), Εθνική (14.870.076 τεμ.) και Eurobank (5.258.747 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v