Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στις βρετανικές εκλογές τα βλέμματα των αγορών, στον Μάριο Ντράγκι και στο EwG στρέφονται οι εγχώριοι επενδυτές αναζητώντας... σινιάλα. Η συσσώρευση στις 770-780 μονάδες και οι πιέσεις στις τράπεζες.

Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και βρετανικές εκλογές, ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street παρά τα ανοιχτά μέτωπα και στο ΧΑ υποχώρηση στις 774,29 μονάδες, με «βαρίδια» ΔΕΗ και τράπεζες.

Επίσης την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία (μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 του μηνός, ο δεύτερος γύρος).

Και μέσα σε αυτά «στριμώχνεται» το Eurogroup της 15ης, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά πως «θα πάρει κάτι»... Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία, σημειώνοντας πως Ελλάδα - επενδυτές περιμένουν σήμα από την Ευρώπη, την ώρα που η Γαλλία καλεί σε κινητοποίηση για λύση στη συνάντηση της Δευτέρας. Τι θα βγει... εάν βγει... με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις να αναφέρονται σε πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μία «συνολική συμφωνία».

Προσώρας στο ΧΑ οι traders, short και long, σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουν καλά, καθώς με ελεγχόμενες κινήσεις συμβάλλουν στη συντήρηση της αγοράς στα επίπεδα των 770-780 μονάδων. Πρακτικά σχεδόν στο μέσον του εύρους 750-740 και 790-800 μονάδων, με τις δύο περιοχές-όρια να λειτουργούν ως στήριξη και αντίσταση, ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης και των εξελίξεων.

Μέχρι τώρα, εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες, εξελίσσεται ένα συντηρητικό παιχνίδι με τέτοιο τρόπο που και οι πωλητές βρίσκουν καλές τιμές για να μειώσουν/κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και οι αγοραστές για να ενισχύσουν/τοποθετηθούν. Προφανώς οι κινήσεις και των μεν και των δε έχουν περιοριστεί, ενώ και οι ενεργοί κωδικοί εμφανίζονται μειωμένοι, ένδειξη πως αρκετοί παραμένουν θεατές ή και επιφυλακτικοί.

Εύλογη η εικόνα της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους αγοραστές να στερούνται ερεισμάτων για να κινηθούν πάνω από τις 790 μονάδες και με τους πωλητές να μην εκβιάζουν -μέχρι τώρα- με τιμές κοντινότερα προς τις 750 μονάδες.

Κάτι σαν συσσώρευση με αναπόφευκτο stock picking, καθώς η ειδησεογραφία, οι εξελίξεις επηρεάζουν ανάλογα στα επιμέρους.

Ετσι χθες... έπεσε η τάση στη ΔEH, συντηρήθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνέχισε ανοδικά η Lamda Development, σημειώθηκε ακόμη ένα υψηλό για την ασταμάτητη Coca Cola, αντέδρασαν Μυτιληναίος, Jumbo, FF Group και Motor Oil.

Σε αυτά θα περιορισθούν σήμερα-αύριο οι traders, περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έκβαση του Eurogroup τη άλλη Πέμπτη. Η προσοχή και στη Φρανκφούρτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που προετοιμάζεται να μειώσει το outlook για τον πληθωρισμό εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών στην Ενέργεια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να χάνει χωρίς αντίσταση τις 980, διορθώνοντας αναπόφευκτα προς τις 950, με χαμηλή τιμή ημέρας στις 955,58 και τελική τιμή περί τις 8 μονάδες υψηλότερα. Για σκληρότερους όρους για τα NPLs στα stress tests του 2018 κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τις ελληνικές να μη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 49 μεγάλων ομίλων αλλά να αναμένεται να ανακοινωθούν σε επόμενη φάση από την ΕΒΑ καθώς θα μετάσχουν κανονικά στα τεστ αντοχής του 2018.

Απώλειες 4,31% «μετρά» ο ΔΤΡ, έχοντας «γυρίσει» πλέον αρνητικά κατά 4,32% και σε μηνιαίο, αλλά διατηρώντας ακόμη θετικό πρόσημο 15% από την αρχή του έτους. Στα ίδια διαστήματα για τον ΓΔ οριακές -0,97%- είναι οι εβδομαδιαίες απώλειες, θετικό το πρόσημο -1,42%- σε μηνιαίο και 20,30% από την αρχή του έτους.

Πρακτικά από τα «τελευταία υψηλά» του ΔΤΡ των 1.081,08 στη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου σημειώνεται η εμφανής μείωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο πιθανότατα από μερίδα funds που είχαν «τρέξει» τη θεαματική ανοδική αντίδραση από τις 680 μονάδες της 24ης Μαρτίου, στο ίδιο διάστημα που άλλα funds ενισχύουν τις θέσεις τους σε επιλεγμένα blue chips.

Ενδεικτική η περίπτωση της Coca Cola αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. Παράλληλα ενισχύεται η θέση και ορισμένων επιλεγμένων εισηγμένων/μετοχών μικρότερων κατηγοριών, αναφέροντας ως ενδεικτική την περίπτωση του ΚΡΙ- ΚΡΙ, με το ιστορικό υψηλό των 2,55 ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης 6 Ιουνίου. Η ΚΡΙ-ΚΡΙ αναφέρεται ενδεικτικά, καθώς από αυτή την κατηγορία εισηγμένων/μετοχών έχουν ξεχωρίσει το τελευταίο 2-3μηνο αρκετές εταιρείες.

Στα επιμέρους σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου ο όμιλος Folli Follie, χθες ανακοίνωσε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για τα ΣΜΕ της ΔEH στο ΧΠΑ, θα ακολουθήσει μία ολιγοήμερη αναβολή διαπραγμάτευσης και των μετοχών για να επανέλθει η... νέα ΔEH και ο ΑΔΜΗΕ -ως Energy Holding-, ενώ σύμφωνα με την Εύη Καραμανώλη, ελεγχόμενη είναι η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, με την εισαγγελέα διαφθοράς να ασκεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά για τον ΓΔ ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των 760 μονάδων στην περίπτωση υποχώρησης, με στήριξη στις 950-940 για τον ΔΤΡ και στο ενδεχόμενο ανοδικής προσπάθειας η υπέρβαση των 782 με αντίσταση στις 1.000 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Από τον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούμε να θεωρούμε -σε αυτή τη φάση- σηματωρό την Πειραιώς, που χθες κυμάνθηκε μεταξύ 0,20-0,21 ευρώ, με στήριξη στο 0,195 και αντίσταση στο 0,215 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v