ΧΑ: Ξεμένουν από ερείσματα οι αγοραστές

Στις 777 μονάδες υποχώρησε ο ΓΔ με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 3,2%. «Εκατσε» ο όγκος συναλλαγών καθώς παραμένουν οι αβεβαιότητες. Διαφοροποιήθηκαν Coca Cola, ΕΛΠΕ-Motor Oil, Aegean και Τιτάν.

ΧΑ: Ξεμένουν από ερείσματα οι αγοραστές

Δεν διαφαίνεται το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσαν να "πατήσουν" οι λίγοι αγοραστές, προκειμένου να "σπρώξουν" ψηλότερα τις τιμές, ή έστω να βάλουν "αναχώματα" στην φθορά του χρόνου και του επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος και το όποιο "rotation" έχει απομείνει προσπαθεί να βάλει τροχοπέδη στις ελεγχόμενες πιέσεις που, κατά διαστήματα, εμφανίζονται στον "ευαίσθητο" Τραπεζικό κλάδο.

Εμφανώς κουρασμένη η Αγορά, κατεβάζει συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών και για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μιας και όλα τα δημοσιεύματα συνηγορούν για αύξηση της επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, "εμφανώς και υπάρχει η αιτία η Αγορά να κινηθεί χαμηλότερα και απλά αναζητούνται οι αφορμές. Δηλώσεις, δημοσιεύματα, διαρροές και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας και πολύ δύσκολα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα σπεύσει να αναλάβει 'παράτολμα στοιχήματα', με στόχο το επερχόμενο Eurogroup.

Οι συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη είχαν όλες την εβδομάδα που πέρασε την ίδια εξέλιξη: Αδύναμο άνοιγμα και ολοκλήρωση των συναλλαγών προς το υψηλό ημέρας, με μικρές σχετικά αποκλίσεις από τα προηγούμενα κλεισίματα. Αντίθετα σήμερα ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα ημερήσια χαμηλά και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη για την συνέχεια, σε συνδυασμό με την περίπου παντελή απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, ελάχιστες εισηγμένες απομένουν να προχωρήσουν στις μη υποχρεωτικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου και η Αγορά επιστρέφει σε "κενό ειδήσεων" με "άγνωστο Χ" το διεθνές κλίμα.

Ελάχιστες συναλλαγές, αλλά μεγαλύτερη ψυχραιμία από την Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρήθηκε ελάχιστη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλες τις λήξεις.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η Αγορά μετά την πρόσφατη διόρθωση που ολοκληρώθηκε στις 750 μονάδες, προσέγγισε τη ζώνη των σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων μεταξύ 793 και 810 μονάδων. Εφόσον ξεπεράσει το επίπεδο αυτό υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Γενικός Δείκτης να οδηγηθεί σε νέα υψηλά με πρώτο στόχο την ζώνη των 840 - 856 μονάδων. Σε εβδομαδιαίο διάστημα, ο MACD εξακολουθεί να δίνει σήμα αγοράς, ο δε RSI κινείται λίγο κάτω από το 70 έχοντας περιθώρια ανόδου. Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15/06. Στην εβδομάδα που ξεκίνησε συνεχίζεται η διενέργεια Γ.Σ. (της Motor Oil μεταξύ άλλων την Τετάρτη) και αποτελέσματα 1ου τριμήνου για το Folli-Follie την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα διεξάγονται οι Βρετανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει του χειρισμούς της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το 'Brexit'. Τόσο οι διεθνείς εξελίξεις, όσο και τα καθ’ ημάς, θα επηρεάσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε σχέση με το μέγεθος της μεταβλητότητάς του" αναφέρει ο τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις κυριότερες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, "η όποια απόφαση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν θα ληφθεί πριν τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι αποφάσεις για εκταμίευση της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ισπανική εφημερίδα "Expansión" ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.

Την πρόθεσή της να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους αλλά και να συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα καταθέτει η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "στην συνάντηση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με Ζαν-Κλοντ Γιούνκερι η συζήτηση για το Ελληνικό θέμα κράτησε μερικά λεπτά καθώς υπήρχε πλήρης διαφωνία εξ αρχής για τους χειρισμούς από εδώ και πέρα. 

Όπως προέκυψε από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι Τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), όχι όμως και αυτούς για τα NPLs 

"Την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή κατανόηση στο ζήτημα του Ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες", υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Δύσκολα θα υπάρξει ανοδική υπέρβαση στις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και μένει να φανεί αν το Χ.Α. θα υποκύψει στον 'νόμο της βαρύτητας' και θα διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών. Το ενδιαφέρον θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, όπως και ο όγκος συναλλαγών, ενώ σε περίπτωση κίνησης χαμηλότερα των 770 μονάδων, θα εμφανιστούν οι πρώτες κινήσεις 'stop loss".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα μερίσματος οι μετοχές των εταιρειών Μέτκα, ΓΕΚΕ και Paperpack.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι μετοχές της Μέτκα (-1,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,1275 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Paperpack (-3,4%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,12 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,1020 ανά μετοχή).

Και η μετοχές της ΓΕΚΕ (+3,51%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,30 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,255 ανά μετοχή).

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην Τραπεζικού κλάδου, ασφαλώς και δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά για τα Ελ. Πετρέλαια (+2,93%), έστω και αν η μετοχή υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 7,12 ευρώ (+4,4%). Ο τίτλος έκλεισε σε νέα υψηλά 38 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/4/2014 (7,11 ευρώ). Κλείσιμο υψηλότερα των 7,33 ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου.

Σε υψηλά 38 μηνών η μετοχή των ΕΛΠΕ

Νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α. για την ΕΕΕ (+0,49%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές αντιστάσεις.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεν είναι και πολλά τα άξια αναφοράς, ασφαλώς και δεν άρεσε η ανακοίνωση της Ιντρακάτ (-29,69%) για επικείμενο reverse split και Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, ενώ ο Καρέλιας (+4,28%), με τις γνωστές χαμηλές συναλλαγές, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Από εκεί και πέρα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η σημερινή συνεδρίαση έφερε ένα πρώτο προβληματισμό σε όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,22%) έχασε την πρώτη στήριξη στις 2073 - 2068 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 2043 - 2040 μονάδες. Το "stop" στις 2008 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, το 797 - 800 είναι το μόνο επίπεδο αντίστασης που τυχόν κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση στις 848 μονάδες. Οι 774 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη και μόνο διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το 760 - 752.

Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους, κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 770 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 2042 μονάδων, απαιτεί άμεσες κινήσεις μείωσης θέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι ουσιαστικά το νέο εκείνο που μπορεί να δώσει λύση στην περίφημη αξιολόγηση, που εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να έχει κλείσει" τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η λύση του χρέους φαίνεται να απομακρύνεται και μαζί με αυτό και το περίφημο "QE". Παρόλα αυτά βλέπουμε την Αγορά να μην προεξοφλεί αρνητικά τις όποιες εξελίξεις για το χρέος, ενώ και το spread δείχνει να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Προφανώς το Χ.Α. περιμένει μία "μεσοβέζικη λύση" ενώ θετική έκπληξη αποτέλεσε και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Ακόμα και αν καταφέρουμε να πάρουμε έστω μία συμφωνημένη και έγγραφη μελλοντική λύση για το χρέος, θα είναι ένα θετικό σήμα για την Αγορά, με το ΔΝΤ να περιμένει οριστική λύση για να συμμετάσχει με δανεισμό βάσει του καταστατικού του.

Η ψυχολογία των Ελλήνων επενδυτών ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς βλέπουμε περισσότερο εκροές από τους Έλληνες επενδυτές, ενώ αντίθετα έχουν κάνει την εμφάνιση τους passive funds που απορροφούν την όποια προσφορά.

Πλέον η αξιολόγηση είναι το πρώτο μας μέλημα μιας και σε περίπτωση που κλείσει θα ακολουθήσουν από Ξένους Οίκους σημαντικές αναβαθμίσεις. Αν τώρα πάρουμε και λύση στο χρέος, κάτι που δεν φαίνεται βραχυπρόθεσμα, θα δούμε ακόμα πιο επιθετική κίνηση.

"Καλό θα ήταν να ακολουθούμε αυτό που η Αγορά μας δίνει με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης και να μην προσπαθούμε να την 'κερδίσουμε' με βάση τις εκτιμήσεις, την ψυχολογία και τα νέα που περιμένουμε" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

"Απομένουν εννέα ημέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τα δεδομένα για την Ελληνική Οικονομία έχουν σημειώσει ελάχιστη ουσιαστική πρόοδο συντηρώντας υψηλό βαθμό αβεβαιότητας" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η συνομολόγηση του ΔΝΤ προς το Βερολίνο για χρονική μετάθεση των ελαφρύνσεων για το Ελληνικό χρέος, επιτρέπει κάποιο βαθμό αισιοδοξίας για τις αποφάσεις στο Eurogroup.

Που θα είναι θετικές για την εκταμίευση της δόσης με το ενδεχόμενο να είναι αυξημένη, αλλά απαιτούν περίτεχνες διατυπώσεις ώστε η de facto μελλοντική λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος, να θεωρηθούν ως δεσμευτικός οδικός χάρτης στην παρούσα φάση, για να έχει προϋποθέσεις αποδοχής η βιωσιμότητά του από την EKT και να ανοίξει το δρόμο για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εγχείρημα που κινείται στο όριο μιας "αδύνατης αποστολής" με απόντα όμως ένα χαρισματικό Phelps (o ήρωας της γνωστής σειράς) για να την φέρει σε πέρας, συντονίζοντας τους Δανειστές με την Ελληνική Κυβέρνηση !

Σαν αποτέλεσμα, η διαρκής εναλλαγή Δεικτοβαρών τίτλων, με στόχο τη μόχλευση του Γενικού Δείκτη, κρατώντας σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών στα κατάλληλα τεχνικά όρια, τείνει να εξαντλεί τη δυναμική της.

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων του ΑΕΠ 1ου τριμήνου που οδήγησαν σε θετικό πρόσημο αυτή την φορά, προκάλεσαν μάλλον περισσότερες απορίες στους οικονομικούς αναλυτές που καλούνται να πιστέψουν ότι εν μέσω του πανθομολογούμενα αρνητικού μακροοικονομικού τοπίου, συντελέστηκε αύξηση τόσο στην κατανάλωση όσο και στη επενδυτική δαπάνη, όπως δηλώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Θετικά, πάντως, καταγράφονται οι δηλώσεις του Prem Watsa, επικεφαλής της Fairfax για τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΣΕΒ και το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του Μυτιληναίου για την Αλουμίνιο της Ελλάδος, κορυφαία εξαγωγική μονάδα της Χώρας, με την έκδοση ομολογιακού δανείου στο εγγύς μέλλον.

Στο εξωτερικό, οι Βρετανικές εκλογές της Πέμπτης κυριαρχούν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και με το αποτέλεσμά τους να είναι καθημερινά και δυσκολότερα προβλέψιμο.

Δημιουργείται έτσι, αυξημένη δυσκολία σε σχέση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για τη διαδικασία του "Brexit", δυσκολεύοντας τους χειρισμούς μιας ενδεχόμενα αδύναμης νέας Βρετανικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, αρνητικός είναι και ο απόηχος της διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αυξημένη νευρικότητα στις Αγορές, των Μετοχών, των Ομολόγων αλλά κυρίως του Πετρελαίου.

"Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν 'άγρυπνοι φρουροί' στις Αγορές, με τα ενδεχόμενα αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve και ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ECB να αδυνατίζουν", όπως εκτιμά ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-1,52%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,52%). Κλειστές λόγω Εθνικής αργίας παρέμειναν οι Αγορές στη Νότια Κορέα.

Απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στο NYSE, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, σημαντικότατα κέρδη για τον Χρυσό που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα $1300.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η "China Investment Corporation", το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Κίνας, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της "Logicor" από την "Blackstone" έναντι 12,25 δισ. ευρώ. H "Logicor" δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Αγορά προώθησης και διαχείρισης αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την "Dealogic", είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγορά από Κινεζική εταιρεία στην ιστορία και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αγορά του Ευρωπαϊκού real estate.

Ενισχύθηκαν, συνολικά, οι μισθοί στην Ιαπωνία τον Απρίλιο. Συνολικά, οι μισθοί σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,5% σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα. Σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση, οι μισθοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι το Μάρτιο.

Ο βασικός μισθός ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, από πτώση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλία έχει χρέος πάνω από 2 τρισ. ευρώ, τόσο υψηλό δηλαδή όσο καμιά άλλη Χώρα της Ευρωζώνης και οι Αγορές γίνονται ολοένα και πιο νευρικές. Οικονομολόγοι άρχισαν μάλιστα να κάνουν λόγο για σενάρια εξόδου της. Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και έγινε σαφές ότι θα μπορούσαν να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, οι Αγορές είναι ανήσυχες. Δύο κίνδυνοι υπάρχουν από την έκβαση των εκλογών: Ο πρώτος είναι ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν την πλειοψηφία οι λαϊκιστές, οι οποίοι θα οδηγήσουν τη Χώρα εκτός ευρώ. Ο δεύτερος είναι τα κατεστημένα κόμματα, πιεζόμενα από τις εκλογές, θα καταφύγουν σε ριζοσπαστικές οικονομικές λύσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα συζητούνταν στη Χώρα λύση η οποία ισοδυναμεί με την καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος" γράφει η Γερμανική εφημερίδα "Welt".

Οι πωλήσεις λιανικής στο Μπλοκ των 19 σημείωσαν μικρή άνοδο, κατά 0,1%, τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάιο, όπως γνωστοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία. Η αύξηση ήταν κάπως μικρότερη σε σχέση με την άνοδο 0,2% που ανέμενε η Αγορά, κατά μέσο όρο. Σε ετήσιους όρους, ο όγκος των πωλήσεων λιανικής αυξήθηκε κατά 2,5%, έναντι πρόβλεψης 2,3% των οικονομολόγων που συμβουλεύτηκε το Reuters. Η μηνιαία άνοδος του Απριλίου αντισταθμίστηκε από μια πτωτική αναθεώρηση στα στοιχεία του Μαρτίου, σε άνοδο 0,2% από προηγούμενη εκτίμηση για 0,3%. Η ετήσια άνοδος των πωλήσεων του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, σε 2,5% από 2,3% που είχε εκτιμήσει νωρίτερα η Eurostat.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυξήθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, καθώς υποστηρίχθηκε από υποσχόμενα οικονομικά στοιχεία, όπως υπαινίσσεται ο δείκτης Sentix που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 28,4 μονάδες από 27,4 τον Μάιο, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Ιούλιο του 2007 και μετά. Η ανάγνωση του Ιουνίου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters για 27,5.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά άλλαξε την πρόβλεψη της για το πότε θα γίνει η τρίτη αύξηση. Η Επενδυτική Τράπεζα αναμένει, τώρα, ότι η Fed θα προχωρήσει στην τρίτη αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο, αντί για το Σεπτέμβριο που ανέμενε προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ανέβασαν τις πιθανότητες για να κάνει μια κίνηση η Fed τον Ιούνιο στο 90%, από 80%.

"Το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει η Fed το σχέδιο για την συρρίκνωση του ισολογισμού των $4,5 τρισ., σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οίκου.

Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που παραμένουν ακάλυπτες αυξήθηκε κατά 259.000, στα 6,044 εκατομμύρια, από 5,785 εκατομμύρια το Μάρτιο. Την ίδια στιγμή οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν σε 5,05 εκατομμύρια, από 5,3 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις υποχώρησαν σε 1,59 εκατομμύρια, από 1,66 εκατομμύρια. Τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με την συνολική εικόνα της Αγοράς Εργασίας. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας, έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών το Μάιο, στο 4,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την περασμένη Τετάρτη, τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Alpha Bank που ανακοινώθηκαν έδειξαν μείωση του ποσού του ELA που έλαβε η Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ μειωμένη ήταν η χρήση του ELA και από τις άλλες συστημικές Τράπεζες. Η μείωση του ELA είναι πιστωτικά θετική και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες διότι μείωσε το κόστος χρηματοδότησής τους και τις χρεώσεις για Κρατικές εγγυήσεις σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ βελτίωσε την κερδοφορία τους από βασικές δραστηριότητες", τονίζει η Moody's.

"H επιλογή που σκιαγράφησε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στην 'Handelsplatt', αν επιβεβαιωθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα άρει το αδιέξοδο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει την έλλειψη 'διαύγειας' αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους", σχολιάζει η Citi.

"Αυτή η 'έλλειψη διαύγειας' θα παραμείνει και αναφορικά με την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής στις Αγορές πριν το τέλος του προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης", προσθέτει.

"Στα 44,5 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση", εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 28 ευρώ για τη μετοχή. "Τα αποτελέσματα της Folli αναμένονται ικανοποιητικά στο Q1, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι θετικές τάσεις στην Ασία και τα Βαλκάνια, αντισταθμίζοντας τις ισχνές επιδόσεις στην Ελλάδα", τονίζει.

Μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ, περίπου, τον Απρίλιο οι οφειλές του Κράτους και Δημοσίων Φορέων προς τον Ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου, οι συνολικές οφειλές περιορίστηκαν στα 4,95 δισ. ευρώ έναντι 5,07 δισ. τον Μάρτιο. Εξ αυτών τα 3,9 δισ. (πτώση κατά 50 εκατ. ευρώ) αφορούν σε οφειλές Φορέων, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώνονται στο 1,05 δισ. ευρώ (από 1,12 δισ. ευρώ). Οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,262 δισ., έναντι 2,31 δισ. τον Μάρτιο), εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ χρωστά το 1,16 δισ. Οριακή μείωση καταγράφεται στα χρέη των Νοσοκομείων (600 εκατ. ευρώ, από 618 εκατ. τον Μάρτιο), ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει 354 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 789,73 μονάδες (+0,4%), όμως μετά τις 10.54 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 776,33 μονάδες (-1,3%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 777,047 (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 777,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,15%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 57,2 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΕΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και για την Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.328 συμβόλαια).

Στα 4.121 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.349 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.775, 2.738 για τον Ιούνιο, 1.037 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.059) κινήθηκε μεταξύ 2.055 και 2.095 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 Eurobank, 10.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.352), Πειραιώς (22.494), Εθνική (41.018), MIG (1.797), Alpha Bank (7.014), ΔΕΗ (970), ΟΤΕ (618), Μυτιληναίο (460), ΟΠΑΠ (190), Viohalco (3.324), Ελ. Πετρέλαια (593), Ελλάκτωρα (604), ΓΕΚ (186), Τέρνα Ενεργειακή (294), Folli Follie Group (121), Μέτκα (177).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (17.340), MIG (65.439), Eurobank (35.339), Εθνική (102.363) και Πειραιώς (208.230).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (4.963.849 τεμ.), Εθνική (14.820.066 τεμ.) και Eurobank (5.248.747 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφορικά με την επικείμενη Εταιρική Πράξη της Εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε. "Μείωσης Μετοχικού Κεφαλαίου και Επιστροφή εις είδος μετοχών, στη νεοσύστατη εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΕΝ.ΣΥΜ", ενέκρινε:

Τη διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας ΔΕΗ μετά το πέρας της συνεδρίασης της 9/6/2017, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού ΧΑ, και
την παύση συναλλαγών δανεισμού και αναγκαστική άσκηση θέσεων των προϊόντων "Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων" επί των μετοχών της ΔΕΗ την 8/6/2017, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού ΧΑ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v