ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Θετικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ.Η άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των βρετανικών εκλογών δίνει πόντους και στο ΧΑ. Οι εκτιμήσεις για το Eurogroup και η αναδίπλωση του ΔΝΤ στο επίκεντρο. Σηματωρός σήμερα η Coca Cola, λόγω FTSE 100.

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

«Πύρρειος νίκη» για την Τερέζα Μέι, βαριές απώλειες για τη στερλίνα μετά τις κάλπες, με ανοδικό χάσμα ξεκινά η συνεδρίαση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Ηταν περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, όταν στις 23-24 Ιουνίου, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι ευρωπαϊκές αγορές γνώρισαν μία από τις βαθύτερες διορθώσεις για το 2016, με τα όσα ακολούθησαν λίγο ως πολύ γνωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σχετικά εύλογο χρόνο επανέκαμψαν, υπερκάλυψαν τις απώλειες και συνέχισαν προς νέα υψηλά. Κατά 3,15% είχε υποχωρήσει ο FTSE100 στις 24 Ιουνίου, όταν την ίδια μέρα στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης έχανε 13,42% στις 534,78 μονάδες. Προφανώς αυτά τα δύο «συμβάντα» δεν έχουν την ίδια βαρύτητα ούτε το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει τους τριγμούς του περσινού Ιουνίου. Ωστόσο αναταράξεις θα υπάρξουν, μένει να δούμε εάν η διαφορά θα καλυφθεί σε συντομότερο χρόνο και η αντίδραση θα είναι βιαιότερης μορφής. Ωστόσο μερίδα αναλυτών, διαβάζοντας προσεκτικότερα το μήνυμα των εκλογών, εκτιμά πως σε δεύτερο χρόνο οι εξελίξεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των long. Συνεκτιμούν μάλιστα τη διαφαινόμενη άνετη επικράτηση Μακρόν, μεθαύριο, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. 

Ζητούμενη η αντίδραση των αγορών και δη της Wall Street σήμερα -μετά τα χθεσινά νέα υψηλά- και του εάν μία πρόσκαιρη διόρθωση θα μπορούσε να πλήξει το ΧΑ κυρίως λόγω της Coca Cola HBC στον FTSE100, δεδομένου μάλιστα πως τις προηγούμενες ημέρες «χτύπησε» νέο υψηλό. Εύλογο το ερώτημα πώς θα κινηθεί η δεικτοβαρής μετοχή, εάν στο Λονδίνο εκδηλωθούν σήμερα ισχυρές πιέσεις. Θυμίζω πως στο ΧΑ η μετοχή σημείωσε νέο υψηλό στα 26,91 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση, για να «γυρίσει» πτωτικά στη συνέχεια κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 26,42 ευρώ. Συναλλαγές: 20.085 τεμάχια, τζίρος: 535.757 ευρώ. Πιθανόν οι short να μην αφήσουν την αφορμή να πάει χαμένη, έχοντας ένα επιπλέον «όπλο» στα χέρια τους, αφού την Τρίτη 13 Ιουνίου «κόβει» μέρισμα η μετοχή του ΤΙΤΑΝα (0,10 μεικτό), κάτι που εν μέρει αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στο discount των Συμβολαίων του FTSE25. 

 Ωστόσο και όσον αφορά στο ΧΑ, οι εξελίξεις για το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης έχουν λάβει μία άλλη τροπή αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς σχετίζονται με την επίδειξη πιο διαλλακτικής στάσης από την πλευρά του ΔΝΤ. Ειδικότερα, η συνάντηση Λαγκάρντ - Λεμέρ και η εν συνεχεία αναδίπλωση του Ταμείου, την ώρα που το Παρίσι αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Συνεπώς το ΧΑ περιμένει και μετρά την άμεση αντίδραση των ξένων αγορών σήμερα, με την προσδοκία πως οι όποιες αναταράξεις θα είναι διαχειρίσιμες, σύντομες και ενδεχομένως ευκαιρία για επανατοποθετήσεις από χαμηλότερες τιμές. Καθοριστικής βέβαια σημασίας η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street. 

Στα καθ' ημάς, όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει και τα δύο τελευταία μέτωπα στο Ελληνικό -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τη Lamda Development. Ευρύτερα αυτή η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει και τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15/6 καταδεικνύει την ειλημμένη απόφαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για το πώς έχει αποφασίσει να πορευτεί. Εκτίμησή μου 0προσωπική και μόνον- πως οι δανειστές δύσκολα θα «αδειάσουν» την Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί την άρνηση του ΧΑ να διορθώσει ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα παρά τις αρνητικές εξελίξεις που φαίνονται  (και που δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως διαδραματίζονται παρασκηνιακά). 

Για αυτό δεν αλλάζουμε τις άμυνές μας, όποια και εάν είναι σήμερα η εικόνα του Λονδίνου, εστιάζουμε στη Νέα Υόρκη, διατηρώντας για τον ΓΔ τις 750-740 μονάδες (στο δυσμενές σενάριο), για τον ΔΤΡ τις 930 μονάδες και για τον FTSE25 τις 2.030-2.020 μονάδες. 

Εκ των πραγμάτων μετοχή-σηματωρός η Coca Cola, λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους, δευτερευόντως ο ΤΙΤΑΝας και εναλλακτικά η 3άδα των δεικτοβαρών Motor Oil, Jumbo, FF Group, που χθες μας έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής. 

Θεωρώντας, πως εάν το ΧΑ απορροφήσει το συντομότερο δυνατό τις όποιες πιέσεις, η ερχόμενη εβδομάδα προς τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα μπορούσε να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για τους long παίκτες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v