ΧΑ: Συνεδρίαση με γαλλικό άρωμα

Οριακή άνοδος για τον ΓΔ, με «βουτιά» 7% για τη ΔΕΗ στο ξεκίνημα. Στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι επενδυτές αναζητούν σήματα. Βαραίνει και η εμφατική νίκη Μακρόν. Σε ποιες μετοχές εντοπίζεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Συνεδρίαση με γαλλικό άρωμα

Εβδομάδα με Eurogroup την Πέμπτη και triple witching την Παρασκευή, με το ΧΑ σε συσσώρευση και τον Γενικό Δείκτη από την αφετηρία των 782 μονάδων.

Πλούσια τόσο εκτός όσο εντός συνόρων, με ευνοϊκό για τις αγορές αλλά και την ελληνική υπόθεση το σαρωτικό αποτέλεσμα υπέρ Μακρόν στον χθεσινό πρώτο εκλογικό γύρο στη Γαλλία. Αποτέλεσμα που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα και στο ενδεχόμενο η συμβιβαστική πρόταση που κομίζει να είναι το. «κλειδί» στη λύση ενόψει της Πέμπτης.

Η κατ' ορισμένους γαλλική πρωτοβουλία που αποτελεί μορφή τελεσιγράφου για την ελληνική πλευρά ή η κατ' άλλους βάση/πλαίσιο για μία συμφωνία που θα μπορούσε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, πιθανότατα δεν θα αφήσει ασυγκίνητες τις αγορές και όσους traders το τελευταίο διάστημα συντηρούν το ΧΑ στα επίπεδα των 770-780 μονάδων.

Για λύση στο χρέος με... γλυκαντικά ανάπτυξης κάνει λόγο από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λεμέρ να έχει προγραμματιστεί στην αρχή της συνεδρίασης (για τις 12:15), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα (*).

Σε εβδομάδα «διπλό ορόσημο για τα blue chips» σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας (της Κυριακής), έχοντας μία συγκρατημένα αισιόδοξη αποτίμηση των δεδομένων και εκτιμώντας πως υπό προϋποθέσεις οι long θα μπορούσαν να δοκιμάσουν μία τρίτη απόπειρα κίνησης προς τη ζώνη των 800 μονάδων. Με την προϋπόθεση πως στις διεθνείς αγορές συντηρείται το κλίμα ως έχει, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αγοραστές έχουν θέσεις που μπορούν να ενισχύσουν κατ' αρχάς στα blue chips σε ακόμη υψηλότερες τιμές αλλά και στον τραπεζικό κλάδο που παραμένει το «κλειδί» για την περαιτέρω ενίσχυση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για επαναφορά του FTSE25 υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και μόνο με υπέρβαση των 1.010-1.015 μονάδων σε άμεση φάση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το ανοδικό σενάριο, που κατά την εκτίμησή μας και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Στο «κόκκινο» οι διαβουλεύσεις για το Eurogroup σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, με τον Γάλλο ΥπΟικ Μπρούνο Λεμέρ να δηλώνει (στην Καθημερινή) πως έρχεται στην Αθήνα για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία στο Eurogroup. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ώστε οι long να επιχειρήσουν μία προσεκτική κίνηση προεξόφλησης, με γνώμονα και την «τριπλή λήξη» στα Παράγωγα την Παρασκευή. Η εβδομάδα λήξης Παραγώγων μάς βρίσκει κοντά στα υψηλά (των 800 μονάδων) μετά από σχεδόν ένα μήνα συσσώρευσης στην περιοχή των 750-800 μονάδων.

Σε θετικό έδαφος το ΧΑ από την αρχή του έτους, με τον ΓΔ να μετρά κέρδη 21,51%, τον ΔΤΡ 18,86%, με 21,50% για τον FTSE25 και με 33,40% για τον FTMid Cap, ενώ εμφανής είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις αρχές Απριλίου.

Οι περισσότερες μετοχές του δείκτη σε long φορά, με ενδεικτική την απόδοση της Viohalco με 81,60% -από την αρχή του έτους-, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 57,46%, της Motor Oil με 34,2%, του Μυτιληναίου με 30,75% κ.α., με ξεκάθαρα ανοδικό momentum σε διάστημα 5 μηνών.

Στα άκρως βραχυπρόθεσμα για αυτή την εβδομάδα, ζητούμενη η υπέρβαση των 1.000 με στόχο τις 1.010-1.015 μονάδες για τον ΔΤΡ, στο στόχαστρο η ΔΕΗ και λόγω των όσων συνέβησαν στο Αμύνταιο, στο επίκεντρο ο ΤΙΤΑΝας λόγω της αποκοπής αύριο του μερίσματος (αλλά και του δικαιώματος για την επιστροφή κεφαλαίου), η ΕΥΔΑΠ με αυξημένες συναλλαγές ενόψει της γενικής συνέλευσης και στόχο την υπέρβαση των 6 ευρώ, η Lamda Development που μετά τα νεότερα για το Ελληνικό δείχνει πως μπορεί να αλλάξει/ανέβει επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Φώτης Κόλλιας, αυξάνεται το ενδιαφέρον υποψηφίων για καζίνο στο εν λόγω project.

Τεχνικά για τον FTSE25 -στις 2.073- κύρια αντίσταση είναι οι 2.100 και στήριξη οι 2.065 μονάδες. Δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο ανοδικό σενάριο, ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 2.100 ενισχύει την προοπτική κίνησης προς τις 2.150 ή ακόμη πιο φιλόδοξα των 2.170 σε δεύτερο χρόνο.

Για τον ΓΔ, στη μεγάλη εικόνα έχουμε ως στήριξη τις 754 και ως φιλόδοξο στόχο τις 848 μονάδες, πάντα σε δεύτερο χρόνο και με την αναγκαία συνθήκη πως ο ΔΤΡ θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τις 1.060-1.080 μονάδες.

Για να δούμε... καθώς οι «δείκτες»: 2ετές χαμηλότερα στα 5,191%, 10ετές υψηλότερα στα 6,087% και το GREK στα 9,48 $.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v