Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Πτωτικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη, μετά την κίνηση προς τις 850 μονάδες νωρίτερα. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, μάχη για τις κρίσιμες 1.094 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Η κίνηση στα ομόλογα και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Επιστρέφει στις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Το «φλερτ» με τις 850 μονάδες έφερε πωλήσεις και «γύρισμα» του ΧΑ και δοκιμασία των 840 μονάδων, ως πρώτης περιοχής στήριξης. 

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι long στα αρχικά υψηλά ημέρας, με το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων να αφορά στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια τη διολίσθηση του κλαδικού δείκτη χαμηλότερα των σημαντικών 1.094 μονάδων. 

Τζίρος περίπου 30 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στην ανοδική αντίδραση έως τις 850 μονάδες στα πρώτα 30' της συνεδρίασης και στη συνέχεια της πτώσης που λίγο πριν τις 12:30 έφερε τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος.

Λίγο ως πολύ εντός σχεδίου η αρχική αντίδραση και η μετέπειτα οπισθοχώρηση, ωστόσο η απώλεια των 1.094 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών σηματοδότησε εντεινόμενες πωλήσεις και σε μη τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια την απώλεια των αρχικών κερδών. 

Εκ προοιμίου γνωστό πως τόσο η ευρύτερη περιοχή των 850 για τον ΓΔ όσο των 1.090-1.100 για τον ΔΤΡ θα αποδεικνύονταν πεδία αντιπαράθεσης πωλητών - αγοραστών, ενώ αντίστοιχα για τον FTSE25 οι 2.200 μονάδες έχουν ανάλογη σημασία. Συνεπώς μία πρώτη ανάσχεση της εβδομαδιαίας ανοδικής φοράς της αγοράς (με 1,91% ο ΓΔ, με 3,35% ο ΔΤΡ), μία εύλογης έκτασης κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων και αναμονή για τη συνέχεια λίγο χαμηλότερα. 

Από το ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και το θετικό πρώτο ημίωρο, όπου η πλειονότητα των 26 μετοχών του δείκτη είχε αγοραστές στην προ ολίγου εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα περισσότερα blue chips εδώ και μισή ώρα με πωλητές. 

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, σε σταυροδρόμι η αγορά, με κομβική την ευρύτερη ζώνη των 840-850 μονάδων, που μετά το αρχικό νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό (26+ μηνών) θα χρειαστεί λίγο χρόνο προτού συνεχίσει είτε υψηλότερα είτε θα οπισθοχωρήσει προς την αμέσως χαμηλότερη στήριξη στις 830 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, διόρθωση έκτασης έως τις 820 μονάδες δεν ακυρώνει την τάση της αγοράς. 

Ο ίδιος απέδιδε την υποχώρηση της αγοράς στις πωλήσεις που έγιναν μετά τις 11:30- 12:00 κυρίως στα blue chips, σημειώνοντας πως ενώ αρχικά στον τραπεζικό κλάδο είχε πραγματοποιηθεί το 77% του τζίρου, σταδιακά το ποσοστό μειώθηκε στο 52% καθώς αυξήθηκαν οι συναλλαγές σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, FF Group κ.α. Ενδειξη πως στα νέα υψηλά των 26+ μηνών ορισμένοι επέλεξαν να κλειδώσουν κέρδη και να περιμένουν για τη συνέχεια. 

Στο «κόκκινο» οι 15 από τις 26 μετοχές του δείκτη FTSE25, με απώλειες οι 13 από τις 19 του FTMid Cap. 

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η οπισθοχώρηση του ΧΑ -χωρίς να ακυρώνεται μέχρι τώρα το ανοδικό momentum- εξελίσσεται την ώρα που το 2ετές διορθώνει θεαματικά (4,97%) στα 3,767% και ηπιότερα (0,35%) το 10ετές στα 5,388%. 

Λίγο μετά τις 13:35 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ, σαφώς περισσότερος από το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v