Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα για τους δείκτες

Ποια είναι τα επίπεδα-κλειδιά για την εγχώρια αγορά τις επόμενες συνεδριάσεις. Η χθεσινή άνοδος και το ερώτημα για τις συναλλαγές. Ο ρόλος κλειδί των τραπεζών και η προσμονή του χρησμού από την Fitch.

ΧΑ: Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα για τους δείκτες

Επέστρεψε πάνω από τις 22.000 μονάδες ο Dow Jones, τρίτη σερί άνοδος στην Ευρώπη, υψηλότερα των 12.250  ο DAX και στο ΧΑ μετά την αργία του 15 Αυγούστου οι αγοραστές επανήλθαν δραστήριοι. 

Με πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις η συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 842,41, ο ΔΤΡ στις 1.095,61 και στις 2.219,51 μονάδες ο FTSE25. Το πιο ενθαρρυντικό οι συναλλαγές των 42,4 εκατ. μετοχών, με τζίρο 55,1 εκατ. ευρώ και με το περίπου 1/3 στον τραπεζικό κλάδο γεγονός που καταδεικνύει τον ρόλο κλειδί που διαδραματίζει και σε αυτή την κίνηση της αγοράς. 



Επειδή αρκετή συζήτηση γίνεται για το αν ένας τζίρος των 55 εκατ. ευρώ στις 16 Αυγούστου είναι μέτριος, ικανοποιητικός κατά πόσον δημιουργεί στρεβλή ή αντιπροσωπευτική εικόνα θα πρέπει να ανατρέξουμε σε βάθος χρόνου για να μετρήσουμε ανάλογες συνεδριάσεις. Πρακτικά ο χθεσινός τζίρος είναι καλός και ισόρροπα κατανεμημένος από funds και γνώστες της αγοράς που παρακολουθώντας την Wall Street και την Φρανκφούρτη προσβλέπουν σε έναν επόμενο κύκλο. Θα είναι με αφορμή την Fed, την... Β. Κορέα, την ΕΚΤ ή κάποιον joker...; θα δείξει, πάντως το εμφανές είναι πως τα ισχυρά χέρια που ελέγχουν το 63%+ του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύπτουν/προστατεύουν τις θέσεις τους. 

Ο ορίζοντας μας βραχυπρόθεσμος καθώς από την πτωτική Παρασκευή περιοριζόταν στο κλείσιμο στα Παράγωγα της αυριανής συνεδρίασης και στην βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch. Ζητούμενο ήταν σε εβδομαδιαία προσέγγιση μας η αποφυγή της άμεσης υποχώρησης χαμηλότερα των 809 μονάδων (χαμηλό 31/7), η ενεργοποίηση long δυνάμεων ειδικά στις τράπεζες και η επαναφορά blue chips- σηματωρών σε μηνιαίο ανοδικό κανάλι.

Σήμερα-αύριο θα φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση μας και από Δευτέρα βλέπουμε- ανάλογα και με το τι θα πράξει ο αμερικανικός οίκος- καθώς η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς ΔΕΘ συνακόλουθα δε...τρίτης αξιολόγησης. 

Σήμερα- αύριο η τάση εξαρτάται από την  Wall Street και την  Φρανκφούρτη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής (ενδοσυνεδριακής) υποχώρησης των δεικτών από λίγο υψηλότερα επίπεδα, σημαντικές αντιστάσεις. 

Ειδικότερα για τον DAX έμπειρος αναλυτής εκτιμά, πως "...ενδεχόμενη παραβίαση του ανοδικού χάσματος των 12.046 μον. θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό της ανοδικής αντίδρασης οριστικά και αμετάκλητα". 

Προσώρας ο DAX στις 12.263 μονάδες δύσκολα θα υπερβεί σε αυτή την  φάση τις 12.320-12.350 μονάδες, με την  υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής να θεωρείται έκπληξη και εάν συμβεί θα σηματοδοτεί κάτι άλλο, που μέχρι τώρα δεν είναι εμφανές. 

Αλλά και στην Wall Street αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανάλογα και με το τι θα πράξει η Fed. 

Με αυτές τις παραμέτρους εστιάζουμε σήμερα-αύριο στην διατήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης, συνεκτιμούμε το ενδεχόμενο υποχώρησης από λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών (ενδεχομένως από την ζώνη των 850 μον. για τον ΓΔ) και την λήξη αύριο στα Παράγωγα της απλής σειράς μηνός Αυγούστου. 

Κλάδος κλειδί και εχθές ο τραπεζικός, καθώς σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες προεξοφλείται η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch. 

Από τον κλάδο η Εθνική εξακολουθεί να "βλέπει" τα 0,40 ευρώ, η Αlpha Bank με συνεχείς αυξημένους τζίρους μπορεί να υπερβεί τον στόχο των 2,31 ευρώ, ενώ η Πειραιώς επιχειρεί για τα 5 ευρώ. Ενδεχομένως ο κλάδος και οι συστημικές τραπεζικές μετοχές να δώσουν μία μικρή διόρθωση από λίγο υψηλότερες τιμές. 

Για τον ΔΤΡ να προσεχθεί το ενδεχόμενο υποχώρησης από την σημαντική περιοχή των 1.107 μονάδων. Θα φανεί σήμερα είτε στην αρχή ή από το μέσον και μετά της συνεδρίασης. Στα υπόψη, λοιπόν. 

Ικανοποιητική η εικόνα και πάλι για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. 

Από τον FTSE25 επιθετικότατη η Jumbo, στο επίκεντρο Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil αλλά και  ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με κλειδί την  συντήρηση (ή όχι) του βραχυπρόθεσμου, εβδομαδιαίου ανοδικού momentum.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v