Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να κινείται χαμηλότερα των 810 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 3% για τη μετοχή της Lamda. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Εθνική, Coca Cola, Alpha Bank. Kέρδη για Motor Oil, Σαράντη, Viohalco.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Με τριψήφια διόρθωση χθες η Wall Street (και ένεκα της αργίας της Δευτέρας), με ελεγχόμενες πιέσεις από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 2.475,85 μονάδες κατά 0,76% χαμηλότερα ο S&P 500 χθες βράδυ, στις 12.868-12.093 μονάδες νωρίτερα ο DAX.

Από τις 811 μονάδες το «άνοιγμα» της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη, μετά το χθεσινό ανοδικό «τράβηγμα» ακριβώς στις δημοπρασίες και τα υψηλά ημέρας για τον Δείκτη Τραπεζών, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί ελαφρώς η εικόνα και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστήριο-οδηγός η Wall Street αλλά και σημαντική για την Ευρώπη η Φρανκφούρτη, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά πως οι Γερμανοί δύσκολα θα αφήσουν να δημιουργηθεί έντονα διορθωτικό κλίμα μέχρι τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, εκτίμηση που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στο ταμπλό. Ωστόσο τεχνικά για τον DAX ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 11.920-11.880 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Στα καθ' ημάς, με τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, να ξεκινά με καθοδικό χάσμα (από τις 980,25) και να υποχωρεί προς τις 975,68 με σημείο αναφοράς (κατ' αρχάς) τις 970 και βλέπουμε...

Το 57% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές έγιναν και σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πλαστικών Θράκης, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Jumbo, Cenergy, Motor Oil, MIG, Intralot κ.α.

Στις τράπεζες παραμένει εστιασμένη η προσοχή των traders, συνεκτιμώντας πως στην Ευρώπη οι traders περιμένουν και την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ (όπου όμως δεν αναμένονται ουσιαστικές ανακοινώσεις).

Πωλήσεις και στις 4 συστημικές, ρευστοποιήσεων συνέχεια και στην Attica Bank, με τις περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Τεχνικά σημεία, στηρίξεις και «μέτρηση» για τον ΔΤΡ και τις συστημικές αναφέρονται από νωρίς στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.

Πέραν των τραπεζικών για ακόμη μία συνεδρίαση εμφανείς οι διαθέσεις των πωλητών στη μετοχή του ΟΠΑΠ, φτάνοντας έως τα 9,37 ευρώ, με σαφείς εδώ και καιρό τις αιτιάσεις μας για τον σταθερό πωλητή (ή πωλητές) στον συγκεκριμένο τίτλο. Στο 5,35% οι μηνιαίες απώλειες για τον ΟΠΑΠ έναντι 2,46% του ΓΔ.

Με αγοραστές Grivalia, Sarantis, Motor Oil, EXAE και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συγκριτικά ανθεκτικός ο ΑΔΜΗΕ στα 2,02, ο Fourlis στα 5,73, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,61 ευρώ.

Σταθερές -αλλά ελεγχόμενες- στα πρώτα 25' της συνεδρίασης οι πωλήσεις στις τράπεζες και σε πολλά blue chips, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του ΔΤΡ και τη δοκιμασία του ΓΔ πέριξ των σημαντικών 809 μονάδων.

Με λίγες πωλήσεις στην αρχή, υποχώρηση έως τα 3,33, όπου απορροφήθηκε η προσφορά στη μετοχή της Viohalco, για να συνεχίσουν οι αγοραστές έως τα 3,38 ευρώ. Ανάλογη εικόνα για τις άλλες δύο του ομίλου Cenergy, Χαλκόρ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αρνητική εκκίνηση για τη Lamda Development με 2-3 εντολές και 798 τεμάχια έως 2,50% χαμηλότερα πλέον και από τα 6,70 προς τα 6,64 ευρώ. Στον αντίποδα, με συναλλαγές στα 9,05-0,10, η μετοχή της Grivalia.

Από τη μεσαία κατηγορία: στο 0,61 η Ιντρακόμ, στο 1,18 η Intralot με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, όπως επίσης η MIG και τα Πλαστικά Θράκης.

Υψηλός τζίρος στη ΜΟΗ, όπου νωρίτερα άλλαξαν χέρια δύο πακέτα για 50.000 και για 64.481 μετοχές στα
18,89 (και τα δύο), συνολικής αξίας 2,162 εκατ. ευρώ.

Στις 11:00 ο τζίρος -συμπεριλαμβανόμενων των δύο πακέτων στη Motor Oil- διαμορφωνόταν στα 4,4 εκατ. ευρώ (με τα 2,1 στη ΜΟΗ). Στις 19/24 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v