Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για τις 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν. Αρωγός το θετικό κλίμα στις αγορές. Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo. «Αδειασμα» στην Attica, που καταγράφει διψήφια πτώση.

Προσπάθεια για τις 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε, καθώς στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 811,49 μονάδες.

Ενθαρρυντικό το αρχικό βήμα, που μένει όμως να φανεί εάν μπορεί να έχει συνέχεια, σε μία «πονηρή» συγκυρία (κυρίως ) για τα εσωτερικά μας ζητήματα, καθώς η εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης έχει γίνει με πιέσεις των δανειστών κατ' αρχάς για την έκρηξη των απλήρωτων φόρων τον Ιούλιο.

Κατατοπιστικότατο το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη για ένα ουσιαστικό «αγκάθι» στα της σχετικής διαδικασίας.

Εκ προοιμίου ζητούμενα ήταν δύο τινά: η συντήρηση του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια -προϋπόθεση που μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται- και οι «ανάσες» για τον τραπεζικό κλάδο -που μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Φρανκφούρτη φαίνεται να δίνονται από την πλευρά της ΕΚΤ.

Στην περιοχή των 965 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με χρηματιστηριακό παράγοντα να αποτιμά ως θετική τη χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τους φορείς του κεντρικού συστήματος σε ΕΚΤ και ΕΜΣ, δεδομένου ότι η θέση της Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις αιτιάσεις του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα εκπεφρασμένη.

Στο 35% του συνολικού τζίρου η αξία των συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένη είναι σε blue chips όπως ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo. Στις 11:25 οι τρεις συγκεκριμένες μετοχές ήταν στις πρώτες τρεις θέσεις της σχετικής κατάταξης, με συνολικό τζίρο 1,8 εκατ. σε σύνολο 5,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθούσαν τραπεζικές μετοχές και έπονταν Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ κ.α.

Πέριξ των 2.135 μονάδων ο FTSE25, με τον ΔΤΡ σε ανοδική αντίδραση και 2-4 ισχυρά/δεικτοβαρή blue chips επίσης υψηλότερα.

Στα 2,02-2,04 οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, στα 0,327-0,333 της Εθνικής, στα 0,817-0,83 της Eurobank και στα 4,09-4,14 της Πειραιώς. Με αυξημένες συναλλαγές το νέο άδειασμα στη μετοχή της Attica Bank, σε τιμές 0,072 ευρώ.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με τον ΟΤΕ να πρέπει να υπερβεί τα 10,60 (σε κλείσιμο), τον ΟΠΑΠ τα 9,40 ευρώ (επίσης σε κλείσιμο), με τη ΔΕΗ στα 2,18-2,21 και τον ΑΔΜΗΕ στα 2,04-2,06 ευρώ.

Πέραν αυτών, με αγοραστές στη μετοχή της Aegean με αφορμή και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, στην Jumbo, στη Motor Oil, στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στις 11:35 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 8,5 εκατ. μετοχών -τα 5,4 (!) μόνο στην Αlpha Βank-, με τζίρο 5,9 εκατ. ευρώ.

Στις 37/26 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με Autohellas, ΕΥΑΘ, Χαλκόρ, Space κ.α. στη σχετική κατάταξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v