Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάκαμψη με το… ζόρι

Με οριακές διακυμάνσεις η σημερινή συνεδρίαση οδήγησε τον Γενικό Δείκτης στις 810 μονάδες. Εσπασε πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών ο τραπεζικός κλάδος. Σε ποια blue chips δίνονται κρίσιμα τεχνικά σήματα.

ΧΑ: Ανάκαμψη με το… ζόρι

Μπορεί να δείχνει ότι εξομαλύνεται η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας τα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και κάποιοι από αυτούς να σημειώνουν και νεότερα, όμως η εσωστρέφεια και η συναλλακτική απονεύρωση, παραμένουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά, στις συνεδριάσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Αν και για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εξασφάλισε θετικό, τελικό, πρόσημο, κινούμενος, μάλιστα, μόνιμα στο "πράσινο", τίποτα δεν δείχνει ότι η εγχώρια Αγορά μπορεί να επιστρέψει στο momentum Μαϊου - Ιουλίου και το όποιο ενδιαφέρον συντηρείται από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Παραμένει το επιφυλακτικό κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE26, προσπαθούν να συντηρήσουν τους δείκτες σε πλάγια κίνηση, έστω και αν κάποιοι τίτλοι προσπαθούν και δίνουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα τιμών, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της Motor Oil (-0,35%), που σήμερα διεκδίκησε τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ, καταγράφοντας νέα υψηλά 10ετιας και πλέον (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 20,14 ευρώ, +0,75%), για να υποχωρήσει σχετικά προς το τέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αναλώθηκε σε μία κίνηση λίγο μεγαλύτερη των 5 μονάδων και προς το τέλος της συνεδρίασης η σπουδή των ενεργών χαρτοφυλακίων ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων, που ήταν ένα πρώτο ζητούμενο από πλευράς αναλυτών.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η σημαντική αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, λόγω και δύο "πακέτων" της Μυτιληναίος (+0,12%) που πέρασαν μέσω του Χ.Α. στις 17.12, 178195 τεμ. και 1686000 τεμ., στην τιμή των 8,41 ευρώ, όπου και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών απέχει σημαντικά προκειμένου να δώσει σήμα "επανεπιβίβασης", ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη, έντονα, πτωτική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (-17,95% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που έχασε και την αποφασιστική στήριξη των 0,07 ευρώ, με την συνέχεια να δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη.

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε αρνητικές στις τελευταίες έξι, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 973,73 μονάδες (+1,91%), στις 17.00 βρέθηκε στις 964,93 (+0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 969,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,45%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Οδεύοντας προς τον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζουν αναφοράς οι τίτλοι που, σήμερα, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτοί ήταν οι Jumbo (+2,21%) και Fourlis (+0,76%), ενώ το "πάλεψε" και ο ΟΠΑΠ (-0,32%), αλλά "κοκκίνισε" προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μένοντας στην μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, που προσπάθησε σήμερα να αντιδράσει από τα χαμηλά τριμήνου, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, τεχνικά, η εικόνα έχει δώσει αυξημένους προβληματισμούς.

Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 9,25 - 9,23, 9,12 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,85 ευρώ, ενώ για να διεκδικήσει διψήφιες τιμές, θα πρέπει να υπερκεράσει την πρώτη αντίσταση στα 9,60 - 9,65 ευρώ.

To διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Fourlis, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 6,00 ευρώ (κλείσιμο 31/8). Παραμένει σημαντική αντίσταση το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ και πρώτη στήριξη τα 5,05 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo, ο τίτλος της οποίας ήταν από τους ελάχιστους που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE26. Το μεσοπρόθεσμο επίπεδο του 13,60 δοκιμάστηκε και έδωσε αντίδραση. Το 14,20 - 14,30 είναι αντίσταση. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο και μόνο, δίνει αγοραστικό σήμα.

Το διάγραμμα της Jumbo από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η αργή διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιτίας της μη ενεργοποίησης όλων των εργαλείων όπως οι αναδιαρθρώσεις υπερ-δανεισμένων εταιρειών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Φρανκφούρτη οι Έλληνες τραπεζίτες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. Οι επόπτες ζήτησαν από τις διοικήσεις των Τραπεζών να επισπεύσουν τις κινήσεις, με στόχο τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και αν χρειάζεται, να φέρουν νωρίτερα τα απαραίτητα μέτρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στόχος του 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα έχει δεσμευθεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η μόνη εξέλιξη που αφήνει "παράθυρο αισιοδοξίας" και για το Χ.Α., είναι η επιστροφή της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στις Διεθνείς Αγορές και ίσως αυτό βοηθήσει και την εγχώρια Αγορά.

Στο εσωτερικό η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη, στην επανεκκίνηση των συνομιλιών Κυβέρνησης - Δανειστών και στα εταιρικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, τα οποία ανακοινώνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση (όταν θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις εξαμήνου, θα έχει λήξει το εννεάμηνο χρήσης, για τις εισηγμένες, με το τρίτο τρίμηνο να μην είναι υποχρεωτικές οι ανακοινώσεις).

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συναλλακτική αφύπνιση στην ΕΥΑΘ (+3%), που σήμερα διακίνησε δισεβδομαδιαίο όγκο συναλλαγών, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελτράκ (+0,44%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ικτίνος (+2,10%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+3,47%) μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τρίτωσαν τις πτωτικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (-3,75%), ενώ σήκωσε, σημαντικά, όγκους η Κρι Κρι (+1,01%) κλείνοντας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ και επαναπροσεγγίζοντας τα, σχετικά, πρόσφατα υψηλά.

Ο τίτλος, με βάση τα ημερήσια γραφήματα, παραμένει "long" με "stop" στα 2,90 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 3,04 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση με απώτερο στόχο τα 3,34 ευρώ.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, μπορεί αυτός να πέτυχε ένα πρώτο ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων, όμως για να υπάρξει βάσιμη ελπίδα αναστροφής της πτωτικής τάσης, απαιτείται, τουλάχιστον, η υπέρβαση των 822 και ακόμα καλύτερα των 827 μονάδων.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,65%), η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2132 μονάδων, αφήνει κάποια περιθώρια για κίνηση προς το αποφασιστικό επίπεδο των 2150 - 2150 μονάδων. Το 2118 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 2108 - 2105. "Intraday position short" με "stop" τις 2201 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Αν και πλησιάζουμε, ήδη, τα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει ακόμη 'απογαλακτιστεί' από το σκηνικό ραστώνης των Καλοκαιρινών μηνών" αν αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παραμένει, δηλαδή, η συναλλακτική υποτονικότητα και η μικρή μεταβλητότητα, με τον Τραπεζικό κλάδο να κινείται σαν "ασανσέρ πολυκατοικίας" με μικρό αριθμό ορόφων, και οι βασικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι να εναλλάσσονται στη διαδικασία διαμόρφωσης του Γενικού Δείκτη. Παρατεταμένο σκηνικό συσσώρευσης, επομένως, με τα επίπεδα στήριξης της περιοχής των 800 μονάδων να επιβεβαιώνουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, επί του παρόντος τουλάχιστον, αλλά και εμφανή αδυναμία να αναπροσδιοριστούν τα επίπεδα αντίστασης πάνω από τις 820 - 830 μονάδες.

Η παρούσα κατάσταση συνδέεται κυρίως με εσωτερικούς λόγους, δεδομένου ότι οι "μαύροι κύκνοι" με τη μορφή της κρίσης της Β. Κορέας, αλλά και των τυφώνων που έπληξαν διάφορες Περιοχές δείχνουν να "χωνεύονται" από τις Διεθνείς Αγορές.

Αντιθέτως, η εσωτερική επικαιρότητα τροφοδοτείται με ένα μείγμα παραγόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Αυτοί σχετίζονται με τη διαδικασία της εκπλήρωσης των προ απαιτούμενων, που βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές και που επικεντρώνουν σε τρία κυρίως πεδία:

Τις τριβές που υφίστανται στα εργασιακά ζητήματα, καθώς τίθενται θέματα περαιτέρω απελευθέρωσης της Αγοράς Εργασίας και της άσκησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων, ενώ ζητείται και ο αναπροσδιορισμός των προϋποθέσεων για κήρυξη απεργιών.

Τα της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών, με το ΔΝΤ να επιμένει στην ανάγκη "μαξιλαριού" ύψους 10 δισ., ενόψει της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα NPLs, και την Ε.Ε. (ΕΚΤ -Κομισιόν) να διαφωνούν, με όλα τα σενάρια ανοικτά για τη γεφύρωση της διαφωνίας (ακόμη και την αποχώρηση του ΔΝΤ, αν συσταθεί ανάλογος Ευρωπαϊκός Φορέας).

Την πρόοδο των Ιδιωτικοποιήσεων, με τα ακανθώδη θέματα της μεταβίβασης ποσοστών της ΔΕΗ και των εταιρειών υδάτινων πόρων (ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ) να επανέρχονται στη διαπραγμάτευση.

Είναι επομένως σαφές ότι η αλλαγή ρότας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι, πλέον, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στα προαναφερόμενα καίρια πεδία διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτό άλλωστε δηλώθηκε απερίφραστα και από τον Πρόεδρο Μακρόν, που κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, εννοώντας ασφαλώς και την ανάγκη για μια άλλη Δημόσια διοίκηση, που θα αποφασίζει με ταχύτητα για επενδυτικές προτάσεις. Ωστόσο, ενόσω παραμένουν ανοικτά τα επενδυτικά σχέδια στις Σκουριές, το Ελληνικό, στου Αφάντου, στην Κασσιόπη και στον Καφηρέα, δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι η επενδυτική Άνοιξη είναι επικείμενη, αφήνοντας σε μετέωρη κατάσταση το αφήγημα της Πρωθυπουργικής ρητορικής.

"Με το Χρηματιστήριο να παραμένει σε αδυναμία να αναπροσανατολίσει τη συμπεριφορά του", τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις Διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με Διεθνείς διαχειριστές, η κανονικότητα δείχνει να επιστρέφει στα Χρηματιστήρια, όσο κατεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε Πετρέλαιο και Αέριο. Η Κίνα είναι η Χώρα που προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τη μεγαλύτερη ποσότητα του Αργού που εισάγει. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ. Πέραν της επιβολής περιορισμών στις Βορειοκορεατικές εισαγωγές Πετρελαίου και Αερίου, απαγορεύθηκαν, επίσης, οι εξαγωγές προϊόντων Υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,18%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Οριακές, περαιτέρω, απώλειες, για τον Χρυσό, μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Πετρελαϊκό Καρτέλ παρήγαγε 32,76 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα, λιγότερα κατά 79.100 βαρέλια σε σχέση με τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι Χώρες του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει με άλλους Πετρελαιοπαραγωγούς, όπως η Ρωσία, για τη διατήρηση της παραγωγής σε σταθερά επίπεδα.

Οι τιμές του Αργού πετρελαίου έλαβαν στήριξη, καθώς ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είχε συζητήσεις με Ομολόγους του για παράταση της συμφωνίας και μετά τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ αύξησε ελαφρώς το outlook για την Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου το 2017 και το 2018.

Το Καρτέλ αναμένει, τώρα, ότι ο Κόσμος θα καταναλώνει 96,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και 98,12 εκατ. βαρέλια την επόμενη χρονιά.

Η αναθεώρηση οφείλεται στην καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διαδικασία ψήφισης κατ' άρθρο το σχέδιο νόμου για τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που του επιτρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τη συζήτηση και την ψήφιση στο σύνολο.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, πλησιάζοντας και πάλι το 3%. Το άλμα σε 2,9%, από 2,6% τον Ιούλιο, έρχεται στον απόηχο νέας υποχώρησης της Στερλίνας, κάτι που τονώνει τα κόστη των εισαγωγών ήδη από το δημοψήφισμα του 2016 για το "Brexit".

"Ο δομικός πληθωρισμός, επίσης, επιταχύνθηκε περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από το 2011", ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία "ONS".

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μπορεί να πουλήσει το πρώτο ομόλογο που θα αποτιμάται σε Δολάριο ακόμα και τον Οκτώβριο", δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας πως "η διεύρυνση των προσφερόμενων τίτλων θα βοηθήσει τον ESM να προσελκύσει νέους αγοραστές για το χρέος του και να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Ο ESM, ο οποίος αξιολογείται με "ΑΑΑ", δανείζεται με επιτόκιο περίπου 1%, αλλά θέλει να το μειώσει ακόμα περισσότερο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σημείωσαν μικρή άνοδο τον Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 6,17 εκατομμυρίων από 6,12 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό των ανοιχτών θέσεων εργασίας, προς το σύνολο των θέσεων εργασίας παρέμεινε στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που η Κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία το 2000, που οι ανοιχτές θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τα 6 εκατ. για δύο συνεχόμενους μήνες. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσλήφθηκαν αυξήθηκε κατά 69.000 σε σχέση με τον Ιούνιο, στα 5,5 εκατομμύρια.

-Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, " Δεν κατέληξε σήμερα σε απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ως προς τις εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, αν και είχαν ως αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης την κατάρτιση της short list, εντούτοις διαπίστωσαν ότι ήθελαν περισσότερες διευκρινίσεις από τους συμβούλους. Οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά στην απόφαση τις επόμενες μέρες. Ανεπιβεβαίωτες πηγές θέλουν να διερευνούν κατά πόσο κοινοπρακτικό σχήμα εταιρειών πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, μιας και μια Επιχείρηση δεν είναι πλήρως ανεξάρτητος Διαχειριστής".

"Η ανακοίνωση της Εldorado Gold ότι σχεδιάζει να αναστείλει την επένδυση της στην Ελλάδα είναι 'credit negative", ανέφερε η Moody’s. Ο Οίκος αξιολόγησης τόνισε, ωστόσο, πως η ανακοίνωση της εταιρείας δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας με "B1" και στο σταθερό outlook.

"Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί απελπισμένα να αποφύγει την καταπιεστική επιτήρηση των δημοπρασιών της Ελλάδας, αφού λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Χώρας τον επόμενο Αύγουστο", αναφέρει ο Hugo Dixon σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο Reuters.

"Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδωσε αυτή την υπόσχεση. Αλλά το καλύτερο για το οποίο μπορεί να ελπίζει ο Πρωθυπουργός, είναι η Αθήνα να μεταφερθεί από την τωρινή 'φυλακή υψηλής ασφαλείας σε μια πιο ανοικτή' και αυτό θα συμβεί μόνο αν δείξει καλή διαγωγή", σχολιάζει.

Όπως συμπληρώνει το άρθρο, "η Αθήνα πιθανώς θα χρειαστεί και μια προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρωζώνη. Αλλά ένα τέτοιο δίκτυ ασφαλείας θα ερχόταν με προϋποθέσεις και επίβλεψη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 811,76 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 809,74 (+0,46%) και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 810,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 52,6 εκατ., όμως από αυτά τα 19,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ Μυτιληναίος και ΟΤΕ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΦΡΛΚ.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αττικής, ΕΕΕ και Viohalco και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Lamda Development, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΟΤΕ και Τιτάν.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, παρά ταύτα 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις μετακυλίσεις θέσεων, λόγω του επερχόμενου triple witching, μειώθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (112.240 συμβόλαια).

Στα 2.283 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.768 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.042, 1.098 για τον Σεπτέμβριο και 944 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.130) κινήθηκε μεταξύ 2.129,75 και 2.139,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.349), Εθνική (23.985), MIG (14.414), Alpha Bank (7.650), Viohalco (2.537), Ελ. Πετρέλαια (1.245), ΟΤΕ (1.516), Μυτιληναίο (2.747), Cenergy (1.504), Intralot (320), ΟΠΑΠ (1.312), Πειραιώς (22.625), ΑΔΜΗΕ (2.454), ΔΕΗ (868), Jumbo (627), Αττικής (2.076), Ελλάκτωρα (7.199), ΓΕΚ (1.596), ΕΥΔΑΠ (397), ΕΧΑΕ (602), Τέρνα Ενεργειακή (1.331), Lamda Development (1.240), Folli Follie Group (153), Grivalia (163), ΟΛΠ (136).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 70.484, Eurobank 37.640, Εθνική 72.774, Alpha Bank 32.471 και Πειραιώς 85.133.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ, ενώ έκλεισε μικρή "short" θέση στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.209.407 τεμ., (από 16.509.407 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.458.708 τεμ. (3.043.708) και Eurobank 18.590.932 τεμ. (17.968.278).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v