Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βαθιές «ανάσες» στις τράπεζες

Πάνω από τις 750 μονάδες αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες σχεδόν 8% υψηλότερα μετά και τη διαφαινόμενη σύγκλιση ΕΕ-ΔΝΤ. Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών. Ποιες μετοχές ακολουθούν στα κέρδη.

Χρηματιστήριο: Βαθιές «ανάσες» στις τράπεζες

Εντυπωσιακή αντίδραση ανακούφισης στο ΧΑ, με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστικό και αντίστροφο των τελευταίων ημερών και δη αυτών από Δευτέρα μέχρι και χθες.

Με τις πρώτες εντολές, ο Δείκτης Τραπεζών σχεδόν 8% υψηλότερα, με το 78% του αρχικού τζίρου και με τα blue chips να ακολουθούν από απόσταση.

Προς τις 800 μονάδες και πάλι ο ΔΤΡ, ωθώντας τον ΓΔ προς τις 755 και προς τις 1.980 τον FTSE25.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το... ξέσπασμα με αιχμή τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των τραπεζών αποτελεί τον καταλύτη αναστροφής της τάσης.

Καταρχάς καθαρά τεχνικά, μετά από σημαντική υπερπώληση και παρατηρήσεις από τους λιγοστούς ξένους οίκους που ήταν υποστηρικτικοί στα δύσκολα στην αρχή της εβδομάδας. Ενδεικτική η προσέγγιση της Morgan Stanley -και μάλιστα δύο φορές σε πολύ σύντομο χρόνο-, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να κάνουν λόγο για φυσιολογική αντίδραση ενός ταλαιπωρημένου κλάδου, με τον ΔΤΡ να έχει μετρήσει διψήφιες απώλειες στην εβδομάδα και να έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρους που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο, ειδικότερα στο διήμερο Τρίτης-Τετάρτης, η αρχική κίνηση των τραπεζών θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Αυτό γιατί στη συνεδρίαση της Τρίτης, σε σύνολο τζίρου 190 εκατ., τα σχεδόν 162 έγιναν στις τραπεζικές και μάλιστα τα 82 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η Eurobank -όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό- που λειτούργησε ως προπομπός. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε σύνολο τζίρου 85,3 εκατ., τα περίπου 63 άλλαξαν χέρια στις τράπεζες και αναλυτικότερα στην Εθνική 31,2, στην Αlpha Βank 18,9, στην Πειραιώς 8,4 και 4,4 στην Eurobank. Πρακτικά στο διήμερο 26-27/9 άλλαξαν χέρια σημαντικά κεφάλαια (εν γένει ρευστότητα και θέσεις), μέρος των οποίων πιθανότατα να επιδιωχθεί να «βγει» σήμερα-αύριο, στην κορύφωση της ανοδικής διόρθωσης του κλάδου. Ούτως ή άλλως, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας, αυτές οι συνεδριάσεις λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας χρειάζονται προσοχή, πολλή προσοχή.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες, και εύλογα θα έλεγε κάποιος, ωστόσο δίνεται η ευκαιρία και σε blue chips που είχαν πιεστεί τελευταία να κινηθούν υψηλότερα.

Στα 28,36 ευρώ με μικρή άνοδο η μετοχή της Coca Cola, που πρακτικά σημαίνει πως δεν έχουν... ενεργοποιηθεί «φρένα» για την αντίδραση της τάσης, μεικτές τάσεις για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ενώ σηματωροί του δείκτη κινούνται όπως αναμενόταν.

Υψηλότερα η Viohalco, που ως μία από τις σηματωρούς είχε δώσει σήμα γραφής από τη χθεσινή συνεδρίαση, στα 8,23 ο Μυτιληναίος, στα 19,53 η Motor Oil, στα 7,30 τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο 1,52 ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας, στα 18,60 τα FF Group.

Μετά τα πρώτα 30' της συνεδρίασης, ο ΓΔ διαμορφωνόταν στις 753 (2,22%), ο ΔΤΡ στις 801 (8,12%) και ο FTSE25 με 2,46% στις 1.983 μονάδες.

Με τζίρο 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8+ στις τράπεζες. Συναλλαγές 13,9 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και τζίρος 4,1 εκατ. επίσης στην ΕΤΕ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v