Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με το «καλημέρα» στις τραπεζικές μετοχές

Πάνω από τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης από τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, καθώς η διαφαινόμενη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες δημιουργεί αισιοδοξία. Κέρδη άνω του 5% και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΧΑ: Ανοδος με το «καλημέρα» στις τραπεζικές μετοχές

H τεχνολογία ώθησε τη Wall Street, πέμπτη σερί άνοδος για τον Stoxx 600 και στο ΧΑ νέα υποχώρηση μετά από σκληρή μάχη, με τζίρο 85 εκατ. ευρώ. 

Αποθαρρυντικά τα τεχνικά σήματα, σύμφωνα με τους αναλυτές(*), πλην όμως σήμερα-αύριο δίνεται μία ευκαιρία στους traders και στους εγκλωβισμένους να «σβήσουν» τον μήνα με λιγότερες απώλειες απ' όσες έγραφαν μέχρι και χθες. Στις 736,64 ο ΓΔ με μηνιαίες απώλειες 12,14%, στις 741,05 ο ΔΤΡ με 31,78% και ο FTSE25 στις 1.935,26, με περίπου 14% στο ίδιο διάστημα. 

Η απάντηση στο ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου δόθηκε -εν μέρει- μετά το πέρας της συνεδρίασης και αφού προς το τέλος είχε δοθεί μία... ανάσα, με αφορμή τις πληροφορίες για την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας. Αργότερα το βράδυ η απάντηση δόθηκε δια στόματος Τσακαλώτου (σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1), πως δεν θα απαιτηθεί AQR για τις τράπεζες και δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM.

Θα συμπληρώσω πως αρκετά νωρίτερα ανάλογη θέση -απάντηση προς το ΔΝΤ- είχε πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σχετικές πληροφορίες ακολούθησαν το βράδυ και από την πλευρά του ΔΝΤ. Συνεπώς να υποθέσουμε πως ο τζίρος που «παίχτηκε» ειδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, θα αναζητήσει σήμερα-αύριο την αναστροφή του; Πολύ πιθανό, καθώς ο Σόιμπλε οδεύει προς την Bundestag και το μείζον θέμα -αφορμή για το άδειασμα στον τραπεζικό κλάδο- επιχειρείται να συμμαζευτεί απ' όλες τις πλευρές, του ΔΝΤ συμπεριλαμβανόμενου.

Θα δοθεί δυνατότητα ανοδικής διόρθωσης και διαφυγής, με μία σημαντική και βραχύβια αναστροφή της τάσης, που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο θα επιχειρηθεί να αποκαταστήσει τη νηνεμία μετά την καταιγίδα; Και μετά βλέπουμε... από Δευτέρα, που ξεκινά -χρηματιστηριακά-ο Οκτώβριος, ο μήνας που για ευνόητους λόγους έχει χαρακτηρισθεί ως... Κόκκινος Οκτώβριος

Ας δούμε τι μπορεί να (ξανα)πάρει η αγορά και οι αγοραστές πίσω σήμερα, προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του Σεπτεμβρίου, ει μη μόνον μία προσωρινή ανακωχή πωλητών-αγοραστών και ένα διήμερο περιθώριο στους δεύτερους να καλύψουν μέρος των απωλειών που είχαν το τελευταίο διάστημα. 

Η Eurobank επιχειρεί από προχθές να προϊδεάσει για την αλλαγή τάσης, ο όμιλος Viohalco με όλες του τς δυνάμεις και με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους επίσης από χθες, μένει να δούμε σήμερα από πού θα επιχειρηθεί η αναστροφή. Προφανώς από τον υπερπουλημένο και κατά την επίμονη Morgan Stanley, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει προσωρινά. Επαναφορά από τα χαμηλά προς τα υψηλά εβδομάδας για τις τραπεζικές μετοχές και τον κλαδικό δείκτη και από Δευτέρα άλλη μέρα.

Εάν η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν αυτή της τελικής διόρθωσης και της Τετάρτης της προσπάθειας επαναφοράς της ηρεμίας, η σημερινή (και θα δούμε γι' αύριο) είναι της επανάκτησης μέρους του σημαντικού χαμένου εδάφους. Καταρχάς και κυρίως στις τράπεζες, όπου και η... μερίδα του λέοντος του τζίρου και των intraday κινήσεων συνακόλουθα σε blue chips που με την τελευταία υποχώρησή τους δημιούργησαν περιθώρια υπεραπόδοσης από τα χαμηλά προς τα υψηλότερα. 

(*) Σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, οι ελπίδες σχηματισμού ενός σημαντικού τοπικού πυθμένα στις 725 (για τον ΓΔ) διαψεύστηκαν, καθιστούν ως πιθανότερο το σενάριο ενός κλασικού retest.  Γι' αυτό αυξημένη προσοχή στο ενδεχόμενο μίας επιδιωκόμενης αναστροφής σήμερα (και βλέπουμε για αύριο), σφικτά stop losses και τεχνικά περιθώρια για τον ΔΤΡ να δώσει μία σημαντική ανοδική διόρθωση. Αλλά μέχρις εκεί...   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v