Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στις 760 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των απωλειών ως 2% στον τραπεζικό κλάδο. Χαμηλός ο τζίρος, προσπάθειες να απορροφηθεί η προσφορά. Ποιες μετοχές αντιδρούν από τα χαμηλά ημέρας.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Mε μικρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερες το ΧΑ μετά τα πρώτα 20' της συνεδρίασης.

Προς τις 13.450 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, προς τις 10.270 ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και επίσης με απώλειες ο ΜΙΒ στο Μιλάνο προς τις 22.890 μονάδες.

Αφορμής δοθείσης, οι πωλητές ανέλαβαν δράση και στο ΧΑ, μετά τα πρώτα διερευνητικά λεπτά της συνεδρίασης και αφού αρχικά επιδιώχθηκε η κίνηση της αγοράς λίγο υψηλότερα.

Εως τις 765,13 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, έως τις 2.016,55 για τον FTSE25 και έως τις 787,64 για τον Δείκτη Τραπεζών. Επίπεδα όπου λίγο μετά τις 10:45 ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, ικανές ωστόσο για να υποχωρήσουν χαμηλότερα οι αγοραστές, προφανώς εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να βρουν καλύτερες τιμές.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις και στα οικονομικά αποτελέσματα, σε αρνητικό έδαφος και το ΧΑ, με τις απώλειες να διευρύνονται μετά τις 11:15. Ετσι ο ΓΔ υποχωρούσε 0,68% στις 758, ο FTSE25 κατά 0,68% χαμηλότερα (και πάλι) των 2.000 και ο ΔΤΡ κατά 2%, προς τις 768 μονάδες.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν τη σημαντικά μεγαλύτερη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου στην ανησυχία που επανέρχεται στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και τις πωλήσεις που έχουν βγει σε μετοχές του κλάδου από το ισπανικό μέχρι το ιταλικό χρηματιστήριο. Νωρίτερα στις αγορές του... Νότου, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραφε τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με άλλους κλαδικούς τομείς.

Πέραν της γενικότερης κατάστασης στις αγορές του... Νότου, ειδικότερα για το ΧΑ επιβαρυντικά «μετρά» και το «τσεκούρι» στις τιμές-στόχους των 4 συστημικών τραπεζικών από την BofA.

Στα μόλις 3,5 εκατ. ευρώ (*) ο τζίρος, που επ' ουδενί μπορεί να θεωρηθεί υψηλός (καν μέτριος) για διάστημα 50' συνεδρίασης, ενώ το ήμισυ έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Σχεδόν 1,8 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο δεν μπορεί να θεωρηθούν πολλά (στις 11:20), παρ' όλα αυτά ο δείκτης χάνει πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγαλύτερες οι απώλειες -πάνω από 2%- σε Εθνική (0,278) και Eurobank (0,688), μικρότερες σε Alpha Bank (1,85)και Πειραιώς (2,43 ευρώ).

Να σημειωθεί πως στα χαμηλά του ΔΤΡ -στις 767,36 μονάδες- ενεργοποιήθηκαν λίγες αγορές κυρίως στην Αlpha Βank και αμέσως μετά στην Εθνική.

Η σημαντική υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου επηρέασε αρνητικά τα blue chips, πολλά εξ αυτών... αφέθηκαν να υποχωρήσουν σε χαμηλότερες τιμές, με συνέπεια το ταμπλό του 25άρη να... κοκκινίσει στις 11:15.

Ομως, δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς, οι αγοραστές ανέκαμψαν, με αποτέλεσμα σε μετοχές-σηματωρούς να υπάρξει αντίδραση. Ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil -από τα αρχικά 21,17 στα 21,03 και στη συνέχεια προς τα 21,10 ευρώ-, του Μυτιληναίου -από τα αρχικά 9,09 στα 9,02 και στη συνέχεια προσπάθεια αντίδρασης-, στη Viohalco -από τα αρχικά 3,08 στα 3,03, στη συνέχεια στα 3,06 και μετά πάλι προς τα 3,03 ευρώ κ.α.

Εμφανής η προσπάθεια πωλητών - αγοραστών για να διαμορφωθούν τιμές κοντά στα επίπεδα της Παρασκευής, να απορροφηθεί η όποια περιορισμένη προσφορά βγαίνει στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, να ελεγχθεί η υποχώρηση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με ζητούμενη τη μη απώλεια των 765 μονάδων σήμερα σε κλείσιμο.

(*) στις 11:30 ο τζίρος ήταν 4,1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v