ΧΑ: Δεν έβγαλε αντίδραση παρά το swap

Βραχύβια αποδείχτηκε η προσπάθεια αντίδρασης μετά την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων. Προβληματίζει το έντονο τραπεζικό volatility, «φούντωσε» ο τζίρος. Ποια blue chips αρχίζουν να «γέρνουν επικίνδυνα».

ΧΑ: Δεν έβγαλε αντίδραση παρά το swap

Συνεδρίαση που δεν επέτρεψε να πλήξουν όσοι την παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλος, η σημερινή, με τον Τραπεζικό κλάδο να κάνει "επίδειξη" μεταβλητότητας κάτι που σε συνδυασμό με τα αυξημένα "πακέτα", είχαν σαν αποτέλεσμα τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 34 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 28/9 και στα 95,581 εκατ.).

Δύο ήταν οι λόγοι που ανέσυραν τις Τραπεζικές μετοχές από τα χαμηλά ημέρας, έστω και αν οι εν δυνάμει πωλητές, σε ρόλο "big brother", "αποψίλωσαν" σε σημαντικό βαθμό τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και κυριολεκτικά "κατάπιαν" τις όποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, δείχνοντας, για πολλοστή φορά, πως είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο Τραπεζικό ταμπλώ (!) Ο ένας λόγος αφορούσε το αναμενόμενο swap και ο δεύτερος τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ασφαλώς και οι δύο παραπάνω ειδήσεις ήταν γνωστές και απόλυτα αναμενόμενες, όμως έδωσαν την ευκαιρία, βραχύβιας, ανοδικής αντίδρασης, που "αγόρασε χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει και συνέχεια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, εκτός και αν το επιτρέψει το, εμφανώς διστακτικότερο, διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το Χ.Α., καμία ουσιαστική αντίδραση δεν σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με την Fast Finance, η απόδοση του 2ετους να φθάνει στο 2,94% και του 10ετους στο 5,09%.

Όσον αφορά τις Διεθνείς Αγορές, που αυξάνουν τις ενδείξεις εισόδου σε φάση διόρθωσης, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ), αν ο DAX δώσει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 13000 - 12935, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 12700 και 12505 - 12400 μονάδες.
Επίσης, αν ο S&P 500 υποχωρήσει χαμηλότερα των 2565 μονάδων, θεωρείται μονόδρομος η διολίσθηση προς τις 2544 - 2535 μονάδες.

"Η Αγορά 'φλερτάρει' σταθερά με την επικίνδυνη, τεχνικά, περιοχή των 710 - 700 μονάδων και ο τζίρος επιδεικνύει στασιμότητα όπως αποκαλύπτουν τα μεγέθη. Η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI συντηρεί μια προσδοκία τεχνικής αντίδρασης, ειδικότερα στην περίπτωση που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αποκλιμακωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, ο σημαντικότερος καταλύτης στην παρούσα φάση, αλλά και η απτή απόδειξη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί την σημασία να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, είναι το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Σημειώνουμε ότι αν αυτό δεν διαφανεί τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες δεν αποκλείεται να πυροδοτηθούν πωλήσεις, ενώ και η όποια μείωση του ρίσκου της Χώρας έχει πραγματοποιηθεί θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Η διανομή κερδών (0,70ευρώ/μτχ) που προτείνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των λειτουργικών ταμειακών εισροών του ομίλου για το 2017" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και το σημερινό volatility, ο τίτλος της Alpha Bank (+0,68%) κινήθηκε μεταξύ 1,43 (-2,72%) και 1,56 ευρώ (+6,12%), της Εθνικής (-0,82%) μεταξύ 0,238 (-2,46%) και 0,255 ευρώ (+4,51%), της Eurobank (+0,88%) μεταξύ 0,553 (-2,98%) και 0,61 ευρώ (+7,02%) και της Πειραιώς (0%) μεταξύ 2,13 (-2,29%) και 2,29 ευρώ (+5,05%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Εννοείται ότι όσοι "θαρραλέοι" τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και ρευστοποίησαν σχετικά ψηλότερα, έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο".

Άλλωστε δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν βάλει σαν στόχο ρευστοποιήσεων τις 703 μονάδες για τον Τραπεζικό δείκτη.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 650,69 (-2,39%) και 703,96 μονάδων (+5,63%), στις 17.00 βρέθηκε στις 670,46 (+0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 667,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπανικολάου, "μέσω ΣΔΟΕ έφτασε τη Δευτέρα στις Τράπεζες μία ακόμη εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητείται έλεγχος δανείων ύψους 7,7 δισ. ευρώ!".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "ακόμα και το swap των Ελληνικών ομολόγων δεν έδωσε 'καύσιμα' πειστικής ανοδικής αντίδρασης, ενώ η ψυχολογία των ενεργών παικτών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται κρίνονται ικανοποιητικά, ωστόσο, οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών παραμένουν υψηλές και τα καλά αποτελέσματα δεν δίνουν αφορμές για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα".

Από εκεί και πέρα και πέρα από το Τραπεζικό volatility, σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό έφερε η εικόνα στον μη Τραπεζικό 26αρη και τα πράγματα θα ήταν ασυγκρίτως χειρότερα αν δεν ήταν ο ΟΠΑΠ (+3,61% και μοναδικός τίτλος του FTSE26 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και της διανομής προμερίσματος ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, είχε σημειωθεί στις 25/7. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,82 ευρώ παραμένει σε ημερήσιο "long", με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 10,14 και 10,25 - 10,28 ευρώ.

Όμως, υπάρχουν μετοχές που έχουν αρχίσει να "γέρνουν επικίνδυνα". Έτσι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%), έξι συνεχόμενες πτωτικές η ΕΧΑΕ (-0,68%), επτά πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ η Lamda Development (-4,44%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές η Jumbo (-1,45%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, ο ΟΛΠ (-1,45%), πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι, ο ΟΤΕ (-1,58%) και εννέα πτωτικές συνεδριάσεις με μόλις δύο ανοδικές, στις τελευταίες έντεκα, η Folli Follie Group (-0,69%).

Με δεδομένη την μεταβλητότητα και την απόλυτη κυριαρχία των "sellers" στον Τραπεζικό κλάδο, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η εικόνα στο μη Τραπεζικό ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών και να διολισθαίνουν προς χαμηλότερα επίπεδα οι Διεθνείς Αγορές, είναι θέμα χρόνου ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αναζητήσει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων (!)

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι κοντινές στηρίξεις στις 1871 και 1865 - 1860 μονάδες. To 1890 - 1894 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση, που με διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 1911 και το "gap" στις 1919 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 2016 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 725 - 726 μονάδων και δεύτερο το κλείσιμο υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων. Στις 747 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 750 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών. Όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα της ζώνης 756 - 762, οι "short" δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η τεχνική ανάλυση απλά επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουν οι αγοραστές στο Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης έχει σπάσει 'καθαρά', για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, τον ΚΜΟ 200 ημερών καθώς και την ανοδική γραμμή στήριξης που συνδέει τα χαμηλά των 2 τελευταίων ετών" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το "μαχαίρι πέφτει με ορμή" και οι εναπομείναντες "long" χρειάζεται να διατηρούν την πίστη σε ένα "turnaround "των τιμών, με καταλύτη, ποιος ξέρει, τη βελτίωση των συνθηκών στον Τραπεζικό κλάδο, την ελάφρυνση του χρέους, ή τη βελτίωση των μάκρο της Χώρας, αποδεχόμενοι ότι αντιτίθενται στον παλιό κανόνα των επενδύσεων "the trend is your friend".

Η διορθωτική πορεία του Δείκτη από τα υψηλά του Καλοκαιριού, ξεκίνησε εν μέσω καταγραφής νέων ιστορικών ρεκόρ σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και άλλες Αγορές.

Πρωτοπόρο στην πτώση, λοιπόν, το Χ.Α., τόσο σε ότι αφορά το timing, όσο και σε ότι αφορά τη δυναμική της καθόδου. Μπορεί οι Κεντρικές Τράπεζες να έχουν "πλημμυρίσει" το Παγκόσμιο Νομισματικό Σύστημα με "φθηνό χρήμα", αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Ξένοι Οίκοι ποντάρουν αδιακρίτως σε άνοδο της κάθε Αγοράς.

Το "top-down investing", για να οδηγήσει τους Ξένους Επενδυτές στην επιλογή ενός Εθνικού Χρηματιστηρίου και στη συνέχεια κάποιου συγκεκριμένου κλάδου και μετοχής εντός αυτού, προϋποθέτει την πίστη τους στις προσφερόμενες προοπτικές, στα πλαίσια ευνοϊκού "country risk".

Οι τιμές στον Τραπεζικό κλάδο προεξοφλούν μεγαλύτερο πληθωρισμό τίτλων, ή και μη ανακάμπτοντα θεμελιώδη.

Ο Τραπεζικός δείκτης χρειάζεται κλεισίματα πάνω από τις 700 - 703 μονάδες, προκειμένου να "σημάνει ελπίδα ανάκαμψης" (πιθανότερα στα πλαίσια ενός διορθωτικού και επίπονου rebound, παρά με στόχο το "χιλιάρικο"). Ευτυχώς που υπάρχει και η εκτός Τραπεζικού κλάδου μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μεγάλα τμήματα της οποίας σώζουν κάπως τα προσχήματα.

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι οι Αγορές χρειάζονται "φρέσκο χρήμα" για να ανέβουν και οι παγιωμένοι σε χαμηλά επίπεδα τζίροι του Χ.Α. δε δίνουν τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κάτι τέτοιο.

Θετική η παραμονή του yield στο Ελληνικό δεκαετές κοντά στο 5% με την ανταλλαγή ομολόγων.

"Όταν μιλάμε, όμως, για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά (χαμηλή ρευστότητα και ορατότητα) είναι βέβαιο ότι η πτώση του Χ.Α. δεν αυξάνει τις χρηματοροές προς τα Κρατικά ομόλογα, όπως, δηλαδή, συμβαίνει στην πράξη μεταξύ Dow Jones και Treasuries, ή μεταξύ DAX και Γερμανικού Bund" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,57%) που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε ξανασυμβεί τον Μάιο του 2016.

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις διολίσθησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ, υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 1,4% το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία ήταν λίγο καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Σε σχέση με το β’ τρίμηνο, η Ιαπωνική Οικονομία αυξήθηκε κατά 0,3%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, την αισιοδοξία του πως τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνησή του, για την ενίσχυση του εύθραυστου Τραπεζικού κλάδου της Χώρας (μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ) θα φέρουν αποτελέσματα", εξέφρασε στο CNBC ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, τονίζοντας πως "το καθαρό απόθεμα ‘κόκκινων’ δανείων έχει μειωθεί έως και 25% το 2017, χάρη σε έναν μηχανισμό που αρχίζει να αναπτύσσει δυναμική και ταχύτητα, την δευτερογενή Αγορά για τα NPLs". Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι να "ξεφορτωθεί" τις νέες ροές NPLs καθώς και τα υφιστάμενα αποθέματα "κόκκινων" δανείων.

Τα στοιχεία για τους εργαζόμενους στη Βρετανία μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,3% στο τρίμηνο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 14.000 άτομα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, εμφανίζοντας την πρώτη υποχώρηση από το 2015.

Στα 26,4 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, από 24,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά, μη προσαρμοσμένα, στοιχεία της Eurostat. Η αξία των εξαγωγών από την Ευρωζώνη προς τον υπόλοιπο Κόσμο αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, στα 187,1 δισ. ευρώ, ενώ των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 5,1% στα 160,7 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 6,3% στα 156,8 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές κατά 3,2%, στα 153,7 δισ. ευρώ.

Ο Αμερικάνικος Επενδυτικός όμιλος "Cerberus" απέκτησε ποσοστό 3% στην Deutsche Bank και έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος Μέτοχος της Γερμανικής Τράπεζας μετά την Κινεζική "HNA", το Κατάρ και την "BlackRock".

Τον Ιούλιο η "Cerberus" είχε αυξήσει στο 5% το μερίδιο της δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας, την Commerzbank.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν οριακή άνοδο τον Οκτώβριο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από άλμα 0,5% τον Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2%, χαμηλότερα από την ετήσια άνοδο του 2,2% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις είχαν πραγματοποιήσει άλμα 1,9%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 10 ευρώ από 8 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Euroxx, αναβαθμίζοντας τη σύσταση σε "overweight" από "equalweight".

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η UBS τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο η Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ για τη Motor Oil κάνει λόγο για ασυνήθιστη αστοχία έναντι των προβλέψεων.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, επισημαίνει πως υπερέβησαν τις εκτιμήσεις λόγω των καλύτερων επιδόσεων στον κλάδο της διύλισης, ενώ σημειώνει και το ενδιάμεσο μέρισμα του 0,15 ευρώ/μετοχή που ανακοίνωσε η εταιρεία, τονίζοντας πως η ίδια δεν το προέβλεψε και πως αποτελεί ένα θετικό σημάδι.

Η UBS αυξάνει κατά 3% την εκτίμησή της για τα EBITDA του συνόλου του 2017 για τα ΕΛΠΕ, λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, ενώ αυξάνει κατά 1% κατά μέσο όρο την πρόβλεψη για τα EBITDA του διαστήματος 2018 - 2021. Η πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή παραμένει αμετάβλητη, λόγω της ελαφρά υψηλότερης υποτίμησης. Η τιμή - στόχος για τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι στα 8,5 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση "buy".

Τη σύσταση "buy" διατηρεί η UBS και για τη Motor Oil, με τιμή -στόχο στα 22 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας πως αν και τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα της πλειοψηφίας των εκτιμήσεων, ωστόσο κινήθηκαν κοντά στις προβλέψεις της UBS. Τονίζει όμως πως το μέγεθος και η φύση της αστοχίας των αποτελεσμάτων δεν μεταβάλλει την επενδυτική επιχειρηματολογία υπέρ της Motor Oil.

Θεωρεί πως οι πιο αδύναμες ταμειακές ροές οφείλονται, κυρίως, στον χρονισμό καταβολής φόρων, ενώ εκτιμά πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι λιγότερο υποστηρικτικό το δ’ τρίμηνο, λόγω της άμβλυνσης της επίπτωσης του τυφώνα "Χάρβεϊ" στα περιθώρια και του ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Για τη Motor Oil, μειώνει την πρόβλεψη για τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή του 2017 κατά 3%, ενώ για τα επόμενα έτη διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τα EBITDA και την αυξάνει κατά 1% κατά μέσο όρο για τα κέρδη ανά μετοχή.

Σημαντική χαρακτηρίζει την προοδευτική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα η Citi, σημειώνοντας ότι "μπορεί να προσφέρει νέα ρευστότητα στην Οικονομία, να τονώσει την ανάκαμψη και να επιτρέψει την επιστροφή κάποιων καταθέσεων στις Τράπεζες".

Η Citi βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ, ή 3,2 δισ. ευρώ (σ.σ. σημαντικά χαμηλότερα από τις Κυβερνητικές εκτιμήσεις που φέρονται να ασπάζονται και οι Θεσμοί και βλέπουν υπέρβαση του στόχου για 1,75% κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ), ελαφρά πάνω από το 1,6% που κατεγράφη το 2016.

"Η υστέρηση εσόδων, εν μέρει εξαιτίας των επιστροφών, εγείρει κάποιες ανησυχίες για τη διαδικασία εισπραξιμότητας", σημειώνει η Citi.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο στο 0,77, από 0,96 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "buy" από "accumulate".

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι το χαμηλό των 711,88 μονάδων (-1,15%). Οι ειδήσεις για swap και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έδωσαν κίνητρο στους αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αντιδράσει μέχρι τις 727,08 μονάδες (+0,96%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις" και στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 718,93 (-0,17) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 718,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 69,2 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ και Εθνική απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο". Αντίθετα δεν "φόρεσαν το 'συν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Επέστρεψε στα αρνητικά πρόσημα η Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.182 συμβόλαια).

Στα 2.621 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.635 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.808, 2.965 για τον Νοέμβριο, 2.668 για τον Δεκέμβριο και 175 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.880) κινήθηκε μεταξύ 1.853 και 1.898 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.995), Εθνική (53.650), MIG (1.376), Alpha Bank (12.256), Πειραιώς (4.915), ΔΕΗ (869), Viohalco (364), Μυτιληναίο (639), ΟΤΕ (561), Cenergy (140), ΑΔΜΗΕ (154), Ελ. Πετρέλαια (138), Lamda Development (148), ΟΠΑΠ (571), ΕΧΑΕ (612), Intralot (206), Τρ. Αττικής (200), Ελλάκτωρα (282), ΓΕΚ (216), Jumbo (174).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.692, Eurobank 71.541, Εθνική 187.560, Alpha Bank 45.116, Μυτιληναίο 10.402, Viohalco 10.150 και Πειραιώς 14.973.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                          Name of Issuer                     NSP                  Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,61%
2017-11-09

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.784.680 τεμ., (από 7.839.537 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 95.472.366 τεμ. (90.927.683), Πειραιώς 8.140.795 τεμ. (8.125.795), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.850.486) και Eurobank 13.810.105 τεμ. (13.984.105).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v