Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 720 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές. Μεγαλύτερες πιέσεις για Πειραιώς, Lamda, ΔΕΗ. Θετικό γύρισμα για Coca Cola. Ξεχωρίζουν ανοδικά Folli, ΟΤΕ, Φουρλής.

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 715 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να βάζουν στο στόχαστρο τις τραπεζικές μετοχές, που είχαν ξεκινήσει ανοδικά τη συνεδρίαση. 

Αυτή την ώρα, ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί 2%, με απώλειες σχεδόν 3% για τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, είχαν προηγηθεί τα ασιατικά, με την προσοχή στραμμένη στη Φρανκφούρτη. Πάνω από τις 13.000 μονάδες και πάλι ο DAX, ενώ αύριο είναι μία κρίσιμη ημερομηνία/προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Κάτι που λογικά θα μετρήσει στη Φρανκφούρτη, στις ευρω-αγορές σήμερα-αύριο, θυμίζοντας πως την Παρασκευή «κλείνει» στα Παράγωγα ο Νοέμβριος, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα «κλείνουν τα βιβλία τους» διαχειριστές και funds.

Συνεπώς η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τις αγορές να εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αγορές από τις πρώτες κιόλας εντολές, με αιχμή τον τραπεζικό αλλά και την πλειονότητα των άλλων κλαδικών να ακολουθούν.

Εως τις 724,67 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 720, με ζητούμενο την επανάκαμψη προς τις 725 μονάδες (ει δυνατόν σήμερα-αύριο, σε κλείσιμο).

Εως τις 1.890,18 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη συνδρομή των περισσότερων δυνάμεων και με blue chips-σηματωρούς σε ανοδική κίνηση.

Εως τις 684,75 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, μετά το χθεσινό «γύρισμα» και εγκλωβισμό αρκετών βραχυπρόθεσμων αγοραστών.

Αλλωστε όπως σημείωνε έγκυρος αναλυτής, μετά το «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης, «εάν ο στόχος των πωλητών της τελευταίας ώρας ήταν να κάμψουν το ηθικό και των ελάχιστων -πλέον- αισιόδοξων, τότε το πέτυχαν με τον άτσαλο τρόπο που... γύρισε προς τα κάτω η αγορά. Αν ο στόχος τους ήταν να παρασύρουν τους πωλητές σε ακόμη μία short trap, και πάλι τα κατάφεραν. Οι πραγματικές προθέσεις τους θα αποκαλυφθούν μόνο με την υπέρβαση του υψηλού (της Τετάρτης) των 1.900 μονάδων ή με την παραβίαση του αντίστοιχου χαμηλού των 1.856 μονάδων. Μέχρι τότε οποιαδήποτε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη».

Η συγκεκριμένη προσέγγιση εξηγείται και από το ότι αύριο Παρασκευή λήγει η απλή σειρά στα συμβόλαια του δείκτη για τον μήνα Νοέμβριο. Ωστόσο οι ανοιχτές θέσεις σε ΣΜΕ του FTSE25 είναι ελάχιστες τόσο στην τρέχουσα σειρά όσο και στην επόμενη, γεγονός που... συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα -χαμηλότερα από χθες, στο ίδιο διάστημα-, με το 69% επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο και ένα μικρότερο ποσοστό σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Fourlis, Quest, FF Group, Μυτιληναίο κ.α.

Στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει σε ξεκάθαρη short θέση όσο ο ΔΤΡ δεν μπορεί να υπερβεί (τουλάχιστον ) το όριο των 700 μονάδων, περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στην Εθνική και μεγαλύτερος τζίρος σε ΕΤΕ και Αlpha Βank.

Οπως και χθες στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιούνται συναλλαγές σε πολύ υψηλό ποσοστό του συνόλου, ενδεικτικό ότι νωρίτερα είχαν γίνει 2,8 εκατ. μετοχές σε σύνολο 5,8 εκατ. τεμαχίων.

Στη μετοχή της Αlpha Βank, που χθες είχε θετική εικόνα, οι συναλλαγές συνεχίζονται στα 1,47-1,53 ευρώ, αλλά με ζητούμενη την υπέρβαση των 1,65-1,70 ευρώ για να αλλάξει η τάση.

Στο 0,578 η Eurobank, με τον όμιλο να ανακοινώνει τα αποτελέσματά του, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ανοίγει έτσι η αυλαία των αποτελεσμάτων για τον τραπεζικό κλάδο, θυμίζοντας πως έπεται η Εθνική την Τετάρτη, επίσης μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Πάνω από το όριο των 10 ευρώ οι συναλλαγές στον ΟΠΑΠ -στα 10,03-10,14 ευρώ-, σε συνέχεια της χθεσινής θεαματικής αντίδρασης.

Με αγοραστές νωρίτερα Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Fourlis κ.α.

Στα 5,30 ευρώ φαίνεται να βρίσκει βάση η μετοχή της Lamda Development, μετά τη σημαντική υποχώρηση, που έφτασε το 11,5% σε διάστημα εβδομάδας (η μεγαλύτερη εβδομαδιαία από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη).

Στα 15,80-15,90 φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί αγορές στο FF Group, μετά από έναν αρνητικό κύκλο τριών εβδομάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v