«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον χαμηλό τζίρο. Μικρές απώλειες για τις τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς με πτώση 3%. Βοήθειες από Coca Cola, ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Σαράντη, Motor Oil.

«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Στα... ρηχά το ΧΑ, με συναλλαγές και διακυμάνσεις που περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ηπια θετική μεταβολή σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με μικρές απώλειες η Αθήνα.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, η συναλλακτική... άπνοια, με τζίρο που δεν ξεφεύγει από τα μέτρια επίπεδα, μη θυμίζοντας σε τίποτε τα μεγέθη των τελευταίων τριών εβδομάδων αλλά και των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.

Σε σχηματισμό... W η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, που πριν από λίγο υποχωρούσε 0,31% ακριβώς στο όριο των 725 μονάδων, διαγράφοντας νωρίτερα μία διακύμανση μεταξύ 731,34 έως 723,60 μονάδων.

Χωρίς σημαντική μεταβλητότητα -που περιορίζει στο ελάχιστο τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις-, με τζίρο μόλις 15 εκατ. ευρώ (*), η ημέρα κυλά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία να έχουν στραμμένους τους δέκτες τους στην επίσκεψη του Ερντογάν ή ακόμη καλύτερα στην κρύα λιακάδα.

Με τόσο χαμηλό τζίρο δεν είναι να απορεί κάποιος που στη χρηματιστηριακή αγορά περισσότερο συζητιούνται οι πιθανές συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών παρά οι προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών.

Μόλις 5 εκατ. ευρώ όλη και όλη η αξία των συναλλαγών, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 732-709 μονάδων και μετρημένες κινήσεις από πωλητές- αγοραστές. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν σημειώνονται πωλήσεις με την ορμή και ταχύτητα των δύο προηγούμενων ημερών, αλλά ούτε ανοίγονται επιπλέον θέσεις πώλησης. Εχει κοπάσει το short σε Εθνική και Πειραιώς, επειδή κλείνουν οι συγκεκριμένες θέσεις ή γίνεται ένα μικρό διάλειμμα, θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ωστόσο στη μετοχή της Attica Bank έχουν γίνει τα περισσότερα κομμάτια, στη δε Alpha Bank ο συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος.

Στο 1,55 ευρώ σταθερή η μετοχή της Αlpha Βank, στο 0,253 με απώλειες 0,35% της Εθνικής, στο 0,681 με απώλειες 1,30% η Eurobank και κατά 3,73% χαμηλότερα στα 2,32 της Πειραιώς.

Συγκριτικά περισσότερος τζίρος (το 65% του συνολικού) στα blue chips, με αποθαρρυντική ένδειξη την αυξημένη αξία συναλλαγών στη διόρθωση του ΟΤΕ προς τα 10,41 και του ΟΠΑΠ προς τα 10,07 ευρώ.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια των πτωτικών κινήσεων της αγοράς, είτε σε ΟΤΕ είτε σε ΟΠΑΠ υπερίσχυαν οι αγοραστές, η προ ολίγου εικόνα σε αυτούς τους δύο σηματωρούς δεν θα πρέπει να ικανοποιούσε τους αγοραστές, απεναντίας.

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ζητούμενο είναι να μη χάσει (σε κλείσιμο) τα 10 ευρώ.

Σε μόλις 6 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές, με τη δεικτοβαρή Coca Cola στα 26,64 ευρώ (επηρεάζοντας εν μέρει την τάση), με τη ΔΕΗ να αντιδρά 2,86% στο 1,80 ευρώ, μετά την τελευταία σημαντική υποχώρηση, με τη Motor Oil και τον Μυτιληναίο να έχουν «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο (στα 19,06 και 8,72 ευρώ αντίστοιχα), τον Σαράντη σταθερά σε ανοδική φορά στα 13,17 ευρώ και τον ΤΙΤΑΝα να υπερβαίνει τα 20 ευρώ, με συναλλαγές στα 20,07 ευρώ. Μετά τις 15:00 σε θετικό πρόσημο «γύρισε» και ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ στο 1,72 ευρώ.

Στις 38/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Frigoglass, Quest, ΕΛΤΡΑΚ, Νηρέας κ.α

(*) στις 15:05

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v