Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη, που κινείται κάτω από τις 850 μονάδες. Ελεγχόμενες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Χαμηλός ο τζίρος -και- λόγω κλειστής Wall. Σταθεροποιητικά κινούνται Τιτάν, ΟΛΠ, Motor Oil.

Διόρθωση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μεγαλύτερες στην Αθήνα. Κλειστή σήμερα η Wall Street, γεγονός που δικαιολογεί τις χαμηλότερες συναλλαγές/τζίρους που πραγματοποιούνται από νωρίτερα στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια κυρίως όμως στο Λονδίνο. Blue Monday, λοιπόν και στα χρηματιστήρια αν και η μέχρι τώρα εικόνα παραπέμπει σε ελεγχόμενης έκτασης ρευστοποιήσεις, κατοχύρωση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στο ΧΑ η λεγόμενη...Blue Monday επηρεάζει περισσότερο τους αγοραστές οι οποίοι από την αρχή της συνεδρίασης έχουν χαμηλώσει τον πήχη, προχωρούν δε σε μικρής έκτασης πωλήσεις με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο εκτείνοντας τις εντολές τους στην πλειονότητα των blue chips.

Με μόλις μία ανοδική αναλαμπή, στο διάστημα 10.47΄- 11.15΄, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές πιέζοντας νωρίτερα τον ΓΔ έως τις 643 μονάδες, τον ΔΤΡ έως τις 956, τον FTSE25 έως τις 2.168 και τον FT Mid Cap έως τις 1.316 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, με το 44% να έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες ενώ συγκριτικά ικανοποιητικά μερίδια σε μετοχές των Μυτιληναίου, Coca Cola, Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil, MIG, FF Group, ΤΙΤΑΝ κ.α

Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη η αγορά διατηρώντας την ανοδική της τάση δίνει αφορμές για υποχωρήσεις (είτε ενδοσυνεδριακές είτε σε κλείσιμο) και υπό προυποθέσεις ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις ή είσοδο νέων παικτών.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ προς ώρας στο εύρος των 956,73- 982,52 μονάδων και έμπειρο χρηματιστηριακό αναλυτή να σημειώνει, πως "...στις 935-939 μονάδες για τον ΔΤΡ θα κριθεί η γενικότερη πορεία του ΧΑ".

Από τις τράπεζες σε αρνητικό έδαφος και οι 4 συστημικές μετοχές με την Εθνική στα 0,3436 ευρώ, την Alpha Bank στα 1,982, την Eurobank στα 0,90 και την Πειραιώς στα 3,62 ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (το περίπου 1/3 των συνολικών), μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Alpha Bank (το 1/4 του συνολικού).

Τεχνικά και για τις 4 συστημικές οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις- προς ώρας- δεν απειλούνται, ωστόσο μένει να φανεί η στάση των traders στη συνέχεια της συνεδρίασης και δη προς το "κλείσιμο" της συνεδρίασης.

Από τα blue chips, με μικρότερες ή μεγαλύτερες πιέσεις/απώλειες υποχωρούν τα 19 από τα 21, με θετική εξαίρεση τη μετοχή του ΟΛΠ στα 16,70 και του ΤΙΤΑΝα στα 23,10 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί, πως για τις 19 μετοχές που υποχωρούν το ποσοστό υποχώρησης δεν ξεπερνά το 1,6%, στην πλειονότητα εξ ΄αυτών η σχέση πωλητών- αγοραστών παραπέμπει σε απόλυτα ελεγχόμενη υποχώρηση της τιμής (ενδεικτική η περίπτωση των Sarantis, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia κ.α. ).

Εντελώς διαφορετική εικόνα για τη μεσαία κατηγορία, με τον FT Mid Cap με θετικό πρόσημο 1,69% στις 1.320 μονάδες.

Η άνοδος των ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Intralot, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, Πλαίσιο και η σταθεροποίηση των ΕΥΑΘ, Πλαστικών Θράκης, ΟΛΘ, MLS δίνουν στον δείκτη πράσινο πρόσημο, διαφοροποιούμενος για πολλοστή φορά από την αγορά και τη μεγάλη κατηγορία.

Στις 41/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (στις 14.15΄) με μεγαλύτερη θετική απόδοση για: Creta Farms, Βιοσώλ, Mevaco, Καράτζη, ΙΑΣΩ, Frigoglass, ΓΕΒΚΑ.

Την ίδια ώρα είχε αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 41.477 μετοχές της Coca Cola στα 27,206 ευρώ συνολικής αξίας 1.128.423 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v