Ξαναδίνει... «ρεύμα» η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 6,5%. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Eurobank. Aπώλειες για Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Ξαναδίνει... «ρεύμα» η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Με συνεχόμενη τάση από τη ΔΕΗ, το ΧΑ (ξανα)βλέπει υψηλότερα κόντρα στη σημαντική υποχώρηση της δεικτοβαρούς Coca Cola. Σε θετικό έδαφος η μετοχή της Επιχείρησης, με αγοραστές σταδιακά μετά τις 12:50, δίνει τάση στους long διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα, με αποτέλεσμα την εμφανή βελτίωση της συνολικότερης εικόνας για δείκτες και μετοχές.

Η μέχρι πρόσφατα... λοιδορούμενη και απαξιωμένη ΔΕΗ (των 480 εκατ. ευρώ, πριν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ) έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παίκτη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, δίνοντας ρεύμα σε ένα ευρύ μέρος των blue chips. Διαμορφώνοντας συνέργειες και καλλιεργώντας προσδοκίες, η νέα θεαματική αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ παρασύρει αρκετούς long και σε άλλες συμπληρωματικές κινήσεις. Εως τα 3,128 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε νέο γύρο κινήσεων από την πλευρά των ισχυρών ξένων χεριών.

Με αποτίμηση στα 724,3 εκατ. (στα 512,72 αποτιμάται πλέον ο ΑΔΜΗΕ), η Επιχείρηση «βαραίνει» όλο και περισσότερο στη διαμόρφωση της στάθμισης του Γενικού Δείκτη (συνακόλουθα του FTSE25).

Το ενδιαφέρον είναι πως στην... αντίθετη πλευρά είναι η «βαρύτερη» Coca Cola, που από την αρχή της συνεδρίασης παραμένει σε αρνητικό πρόσημο. Στο εύρος των 27,50-27,25 ευρώ η μετοχή, με το χαμηλό ημέρας να συμπίπτει με το χαμηλό του Γενικού Δείκτη στις 875 μονάδες και περίπου την ίδια ώρα με το χαμηλό του FTSE25 στις 2.229 μονάδες.

Με τη ΔΕΗ στο 7,17% (στις 14:18), η αγορά (ξανα)παίρνει την ανηφόρα, με τον ΓΔ προς τις 887 και με τον FTSE25 προς τις 2.255 μονάδες.

Στις 975 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με καθοριστική τη συμβολή της οδηγού Εθνικής και εδώ και λίγη ώρα τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν. Ωστόσο η σταθερή θετική κίνηση της ΕΤΕ ήταν αυτή που «έβαλε πλάτη» για τους long στο πτωτικό πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Η ενεργοποίηση των ισχυρών ξένων χεριών, σταδιακά μετά τις 14:00, όπως συνήθως γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επιταχύνει τον ρυθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση όλο και περισσότερων μετοχών από τη μεγάλη και (δευτερευόντως) από τη μεσαία κατηγορία.

Με σημαντική άνοδο Jumbo, Viohalco, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.α., δηλαδή η πλειονότητα των σηματωρών της κατηγορίας.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν: το Υγεία με απόδοση 7,37% και τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Νηρέας, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, MIG, Intralot, Ιντρακόμ κ.α. καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη μόχλευση που επικρατεί σε αυτή την κατηγορία. Στις 14:25 ο τζίρος στα 33 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 70/36 μετοχές.

Tα futures του S&P

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v