Υστατη κίνηση για συμμάζεμα στο Χρηματιστήριο

Νέα προσπάθεια να μαζευτούν οι ζημιές με βοήθεια από το άνοιγμα της Wall Street. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές αλλά και η ΔΕΗ. Ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις δημοπρασίες.

Υστατη κίνηση για συμμάζεμα στο Χρηματιστήριο

Σαν σε... ντόμινο διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη στάση των πωλητών να γίνεται ακόμη πιο επιθετική, από τη στιγμή που τα futures στη Wall Street «γύρισαν» αρνητικά μετά την αρχική διάθεση αντίδρασης που καταγραφόταν μέχρι τις 12:00.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, οι αγορές έχουν βρεθεί στην περιδίνηση της διόρθωσης που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή και ταχύτατα μεταστάθηκε σε Ασία, Ευρώπη, δημιουργώντας νέα βραχυπρόθεσμα δεδομένα. Σε διακύμανση όλες οι αγορές από τις μετοχές/ομόλογα (κάτω οι τιμές των μετοχών/πάνω οι αποδόσεις των τίτλων), τα νομίσματα (διορθώνει το ευρώ/ακριβαίνει το δολάριο), τα... κρυπτονομίσματα, τα μέταλλα/λοιπές αξίες.

Η αυξημένη μεταβλητότητα/εκτίναξη του λεγόμενου «δείκτη φόβου»σε ύψη-ρεκόρ (πάνω και από αυτά του καλοκαιριού του 2015) δείχνει το πώς μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στις αγορές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, traders αλλά και επενδυτές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν εκτός... στοχάστρου τους το ΧΑ και τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών. Με ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 4%, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου (τότε ο ΓΔ είχε υποχωρήσει 4,09% στις 742,29 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έχανε και τη σημαντική στήριξη των 830-820 μονάδων.

Ωστόσο στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και με τη βοήθεια της Wall Street που γύρισε θετικά η εικόνα εξομαλύνθηκε. 

Πάντως είναι ενδεικτικό το ότι το μεσημέρι για πάνω από 35 μετοχές, το ποσοστό απωλειών ξεπερνούσε το 5%. Στο κόκκινο/βαθύ κόκκινο βρέθηκαν όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τον ΔΤΡ να χάνει 5,10%, με τον ΔΤΠ χαμηλότερα 3,67%, με τον ΔΠΥ με απώλειες 4,65% κ.ο.κ.

Πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις δημοπρασίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v