Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εισαγόμενες» πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 880, σε ευθυγράμμιση με το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Ελεγχόμενες οι πιέσεις στις τράπεζες, εντονότερες οι απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola.

«Εισαγόμενες» πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Βαραίνει το κλίμα στη Φρανκφούρτη, στο μείον 1% οι απώλειες για τον ΓΔ στο ΧΑ.

Βαρύτατες οι πιέσεις στη μετοχή της Deutsche Bank (*), με συνέπεια τη σταθερή διόρθωση του DAX προς τις 12.839 μονάδες κατά 1,27% χαμηλότερα, με ενδεικτικό το ότι μόλις μία μετοχή (Deutsche Post) είναι στο συν και επίσης άλλη μία (Lufthansa), αποτελούν εξαίρεση στον πτωτικό κανόνα.

Σε αυτό το κλίμα στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει επί μακρόν εκτός... βολής των πωλητών.

Απώλειες 1,14% για τον ΓΔ στις 876 μονάδες, μείον 0,59% ο ΔΤΡ στις 985, αλλά χαμηλότερα κατά 1,13% ο FTSE25 στις 2.230 μονάδες.

Χαρακτηριστικά της συνεδρίασης -μέχρι πριν λίγο (**)- οι συγκριτικά μέτριες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, που παραπέμπει σε φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών, σε επιβάρυνση της αγοράς λόγω των σημαντικών απωλειών των πιο δεικτοβαρών μετοχών (ΟΤΕ, Coca Cola κ.α.), σε απορρόφηση της όποιας προσφοράς από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, σε εγρήγορση των αγοραστών, τουλάχιστον για όσο ο ΓΔ συντηρείται πάνω από τις 857 μονάδες.

Το 42% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, Eurobank να έπονται, με μεγαλύτερο τζίρο στην Αlpha Βank και Εθνική, Eurobank να ακολουθούν.

Ωστόσο το πρόβλημα της αγοράς σήμερα ΔΕΝ είναι τόσο οι πωλήσεις/πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος όσο οι ρευστοποιήσεις που ενεργοποιούνται σε μετοχές κυρίως του ΟΤΕ αλλά και των ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ κ.α.

Σταθερές οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς υποχωρεί μετά την καταγραφή των τελευταίων «υψηλών» στα 12,81 ευρώ (στις 26/1), σήμερα μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο. Στα περίπου 4 εκατ. ευρώ ο τζίρος που πραγματοποιείται στη μετοχή του Οργανισμού, απόρροια πιθανότατα ρευστοποιήσεων από την πλευρά των ισχυρών χεριών. Με απόδοση 6% από την αρχή του έτους η μετοχή του ΟΤΕ, προσφέρεται για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε αρνητικό έδαφος και η μετοχή της Coca Cola, με συναλλαγές στα 27,12-27,30 ευρώ και τζίρο στο σχεδόν μισό εκατ. ευρώ.

Με πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, υποχωρούν η ΔΕΗ στα 3,186 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,48 ευρώ, της Motor Oil στα 19,98 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων στα 8,50 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 10,08 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στα Mid Caps και σε χαμηλότερες κατηγορίες, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 34/80 μετοχές.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Cenergy, Πλαίσιο ενώ σταθερή είναι η Attica Bank.

Από τις μετοχές που ενισχύονται μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για Quality (8,39%), ΕλβάλΧαλκόρ (5,79%), Βογιατζόγλου (5,26%), CPI (4,17%), Creta Farms (2,78%).

(*) σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.

(**) στις 14:30 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 30,5 εκατ. ευρώ. Τα 12,6 εκατ. στις τράπεζες. Πακέτα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (των 100.000 στα 5,56) και ΤΙΤΑΝ (των 24.560 στα 24,325 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v