ΧΑ: Οπισθοχωρεί προς τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Εντείνονται οι πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τη δεύτερη γραμμή άμυνας, καταγράφοντας απώλειες άνω του 2%. Σε βαθύ κόκκινο και τα 25 blue chips του FT 25. Ισχυρότερες απώλειες για τράπεζες, Viohalco, ΔΕΗ.

ΧΑ: Οπισθοχωρεί προς τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Ετεροχρονισμένη (και) σε έκταση η διόρθωση στο ΧΑ, καθώς την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,78% στις 12.684 μονάδες, στην Αθήνα ο ΓΔ έχανε πάνω από 2,30%, αγγίζοντας πλέον τη δεύτερη γραμμή στηρίξεων.

Στα 32 εκατ. ευρώ ο τζίρος μέχρι λίγο πριν από τις 14:00, μέγεθος που παραπέμπει σε εσπευσμένη ενεργοποίηση ορισμένων ισχυρών ξένων χεριών, με συνέπεια την άσκηση εντονότερων πιέσεων με αναλογικά μεγαλύτερους τζίρους απ' ό,τι συνήθως (δηλαδή από τις 14:00-14:30 και μετά...).

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της μεγάλης υποχώρησης στη Φρανκφούρτη (ακολούθησε η... βουτιά στη Wall Street), στο ΧΑ είχε διαμορφωθεί συγκριτικά καλύτερη εικόνα, και μάλιστα ο τραπεζικός κλάδος είχε «κλείσει» οριακά έστω αλλά σε θετικό πρόσημο. Για αυτό και ο λόγος για ετεροχρονισμένη (και) ως προς την έκτασή της υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που στα ευρωπαϊκά οι απώλειες «μαζεύονται» και στη Wall Street τα futures «δείχνουν» καθοδικό άνοιγμα για τον S&P από 0,45% χαμηλότερα, στις 2.744 μονάδες.

Αν και ακόμη είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμηθεί το εύρος της πτώσης στη Wall Street, για αυτή τη φάση των αγορών, ενδεχόμενο «γύρισμα» σήμερα το βράδυ-αύριο θα μπορούσε να έχει ανάλογο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά, στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτό το κλίμα, με ορισμένα ισχυρά ξένα χέρια πωλητές από νωρίτερα (απ' ό,τι συνηθίζεται) και σταδιακά μετά τις 13:00, η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό δικαιολογείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μένει να φανεί εάν στη συνέχεια και από τις 14:30 θα ενταθούν (ή θα μετριασθούν) οι πωλήσεις από «ξένους κωδικούς», κάτι που θα μπορούσε είτε να θέσει σε αμφισβήτηση τις... δεύτερες γραμμές άμυνας ή να ενεργοποιηθούν και κάποιες αγορές.

Σημεία αναφοράς είναι για τον ΓΔ η ευρύτερη περιοχή πέριξ των 850 μονάδων και για τον FTSE25 η ζώνη τιμών γύρω από τις 2.173 μονάδες, όπου και τα stop losses σε ημερήσια μέτρηση.

Ειδικότερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει «ανέβει» σχετικό διάγραμμα και «μέτρηση» του 25άρη, με σημείο αναφοράς για τους traders τις 2.173 μονάδες.

Στο κόκκινο έως βαθύ κόκκινο και οι 25 μετοχές του δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει σχεδόν 3,5% και τα blue chips περίπου 2,35%. Ο τραπεζικός κλάδος που την Παρασκευή είχε δείξει πολύ καλύτερη πορεία έναντι των blue chips πιέζεται/ταλαιπωρείται περισσότερο από τα μη τραπεζικά.

Οπως είχε σημειωθεί στο προηγούμενο σχόλιο, θετική απόδοση από την αρχή του έτους παρουσιάζει η πλειονότητα των δεικτών/μετοχών, κάτι που είναι ισχυρό δέλεαρ για μερική κατοχύρωση θέσεων.

Στις 854 μονάδες ο ΓΔ, έχει θετικό πρόσημο 6,47% από την αρχή του έτους, ενώ με 9,29% ενισχύεται ο ΔΤΡ στις 957 μονάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, συνεκτιμώντας έναν από τους χρηματιστηριακούς κανόνες πως «... τα χαρτιά μοιράζονται και στην πτώση», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη ανοδική αντίδραση.

Για σήμερα-αύριο είχε ζητηθεί αυξημένη προσοχή, συνεκτιμώντας -εκτός- την εικόνα των ξένων αγορών και -εντός- τις τελικές διεργασίες για την έκδοση του νέου ομολόγου.

Στον τραπεζικό κλάδο έχει πραγματοποιηθεί το 42% του τζίρου, ακόμη μία ένδειξη των intraday/trading θέσεων που είναι ενεργές στον κλάδο με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα (από οποιονδήποτε άλλον), ωστόσο συγκριτικά αυξημένος είναι ο τζίρος και για πολλά blue chips αλλά και συγκεκριμένα mid caps.

Στον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank και συγκριτικά μικρότερες απώλειες για τον τίτλο της Πειραιώς. Η μετοχή υποχωρεί 2,65% έναντι 4,85% που διορθώνει η Εθνική.

Από τα blue chips, απώλειες μικρότερες του δείκτη έχουν οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, TITAN και Τέρνα Ενεργειακή.

Ανάλογη εικόνα και στα mid caps καθώς σταθεροποιητικά εξαιρείται η μετοχή του Κορρέ (στα 4,97 ευρώ με συναλλαγές μόλις 52 μετοχών) και απώλειες μικρότερες του δείκτη, οι Πλαίσιο, Υγεία, ΟΛΘ, MLS, Ικτίνος, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

Στις 14:20, ο τζίρος είχε ανέβει στα 35 εκατ. ευρώ -που δεν παρέπεμπε, μέχρι εκείνη την ώρα, σε επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών και αύξηση των πωλήσεων-, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 15/99 μετοχές.
Εξαίρεση από τον πτωτικό κανόνα οι μετοχές των Αστικών Ακινήτων και ΕλβάλΧαλκόρ, με αξία συναλλαγών 262.742 ευρώ. 

Συναλλαγές σε πακέτα γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, με δύο στην Αlpha Βank για συνολικά 500.000 στα 2,048 (τρέχουσα στα 2,036) και ένα στην Jumbo για 25.000 τεμάχια στα 15,88 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v