Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτική αντίδραση στο XA

Επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές, με το βλέμμα στην κίνηση των διεθνών αγορών και στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Ανοδος για τις τράπεζες πλην Εθνικής. Υπεραποδίδουν Τιτάνας, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ. Μέτριες οι συναλλαγές.

Προσεκτική αντίδραση στο XA

Συνεχίζεται στις ευρωπαϊκές αγορές η προσπάθεια σταθεροποίησης, μετά το τελευταίο... ξεπούλημα.
Επιλεκτικές οι κινήσεις των traders από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, με το βλέμμα στη Wall Street, περιμένοντας τη δεύτερη σημαντική συνεδρίαση στην «αγορά των αγορών», μετά το sell-off Παρασκευής-Τρίτης.

Από νωρίς τα futures του S&P παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα, ωστόσο εδώ και μία ώρα το αρχικά μεγαλύτερο ποσοστό έχει μειωθεί σε 0,45% και στις 2.683 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη οι πολιτικές εξελίξεις (σχηματισμός κυβέρνησης) διευκολύνουν τις κινήσεις των αγοραστών, με τον DAX να ενισχύεται προς τις 12.475 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα αλλά και το ρίσκο ανάληψης επενδυτικών θέσεων, ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. Για τον ΓΔ, οι 850 μονάδες παραμένουν από νωρίτερα το υψηλό ημέρας, όπως οι 970 για τον ΔΤΡ και οι 2.157 μονάδες για τον FTSE25.

Ροή συναλλαγών και τζίρος σε μέτρια επίπεδα -σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων-, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις τάξεις των αγοραστών - πωλητών, την προσοχή με την οποία κινούνται μέχρι και πριν λίγο. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε σταδιακά και μετά τις 14:00, όταν άρχισαν να περνούν στο σύστημα οι εντολές των ξένων, με επικέντρωση τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε συγκεκριμένα blue chips.

Πρόκειται για εμφανή επιχείρηση επενδυτών και traders να αποκαταστήσουν -σταδιακά έστω- το κλίμα ηρεμίας μετά την τελευταία... καταιγίδα. Προσώρας η εικόνα των αγορών ενισχύει τους αγοραστές καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 και του FT Mid Cap η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 75/30.

Ικανοποιητική η ροή πωλήσεων - αγορών, ικανοποιητική η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς ανακάμπτουν και αρκετές μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών, ενδεικτικό της επανενεργοποίησης και των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Από τον FTSE25, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε τροχιά αντίδρασης, με μόνο τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί οριακά (συνέπεια των εξελίξεων στην υπόθεση της ΕΕΓΑ) ενώ ανοδικά κινούνται η Alpha Bank στα 2,05, η Πειραιώς στα 3,842 και η Eurobank στο 0,887 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές του δείκτη, αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε μετοχές των Grivalia (*), ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Intralot κ.α.

Με αγοραστές οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και FF Group (πέραν των τριών τραπεζικών).

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν: AsCo, J&P Αβαξ, MIG, Intralot, Ιντρακόμ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΥΓΕΙΑ, Fourlis, ΚΛΜ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.

(*) στις 14:35 είχαν αλλάξει χέρια τα εξής πακέτα: στην Grivalia για 500.000 στα 9 ευρώ, στον Μυτιληναίο δύο για 63.000 και 40.000 στα 9,80 και 9,79 ευρώ αντίστοιχα και στον ΟΠΑΠ για 50.000 στα 10,46 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v