Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα «αδυναμίας» στο ΧΑ

Χωρίς αντίδραση παραμένει το ΧΑ, ενώ υπό πίεση βρίσκεται και η αγορά των ελληνικών ομολόγων. «Βάρυναν» οι εξελίξεις στο μέτωπο με Τουρκία στη σημερινή συνεδρίαση. Στήριξη από ΕΤΕ και Coca Cola, πτώση για Πειραιώς και ΔΕΗ.

Δεύτερη μέρα «αδυναμίας» στο ΧΑ

Ανεξαρτήτως κλεισίματος και τελικού προσήμου, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι περισσότερο από εμφανές το "come back" της επιφυλακτικότητας στο ταμπλώ του Χ.Α.

Αφ΄ ενός η επιστροφή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν ο σημερινός τζίρος ήταν εμφανώς υψηλότερος του χθεσινού και αφ΄ ετέρου η σταδιακή, αλλά ευδιάκριτη, απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι δύο σημαντικές ενδείξεις επιστροφής του επιφυλακτικού κλίματος.

Τρανή απόδειξη της απόσυρσης των αγοραστών, από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και το γεγονός ότι στην σημερινή συνεδρίαση, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο "οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους", ενδοσυνεδριακά ήταν υπερδιπλάσιοι αυτών με θετικό και τόσο κακή "μεγάλη εικόνα", είχε πολύ καιρό να "δει" το Χ.Α.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η διαφαινόμενη αδυναμία του τίτλου της Alpha Bank (0%) να επιστρέψει υψηλότερα των 2,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), αλλά και οι "δοκιμαστικές βουτιές" της μετοχής της Εθνικής (+2,38%) χαμηλότερα των 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Για την περίπτωση της Εθνικής, σε περίπτωση που ο τίτλος δώσει επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή, ταυτόχρονα, θα δώσει σήμα ρευστοποιήσεων σε όλο το Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ ειδικά για την ΕΤΕ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,293 και 0,284 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα και πριν αντιδράσει ο τίτλος, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 0,294 ευρώ (-2,65%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των τριμηνιαίων αλλαγών της MSCI, του επεισοδίου στα Ίμια και της είδησης έναρξης διαδικασίας για διάθεση του 5% του ΟΤΕ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, τις τριμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε η MSCI, στις οποίες, όπως αναμενόταν δεν υπήρξε καμία προσθήκη, ή διαγραφή Ελληνικών μετοχών. Σε ότι αφορά τον MSCI Global Standard θα υπάρξουν συνολικά δυο προσθήκες και μια διαγραφή τίτλων (καμία ελληνικού ενδιαφέροντος). Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ (στάθμιση 19,1%), Alpha Bank (16,79%), ΟΠΑΠ (14,86%), Εθνική Τράπεζα (11,57%), Eurobank (10,31%), Jumbo (10,01%), Tιτάν (7,04%), Πειραιώς (6,35%) και Folli Follie Group (3,98%).

Εν τω μεταξύ, στην έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

Η είδηση έφερε σταδιακή ανοδική αντίδραση για την μετοχή που αναρριχήθηκε μέχρι τα 11,95 ευρώ (+2,14%), όμως κάπου εκεί οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", χάθηκαν όλα τα αρχικά κέρδη, ο τίτλος γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τα 11,60 ευρώ (-0,85%), με το τελικό πρόσημο να "παίζεται" μέχρι τέλους και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" εντοπίζεται στα 12,13 ευρώ, με αμέσως επόμενη αντίσταση στα 12,65 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική στήριξη στα 11,60 ευρώ και αμέσως επόμενη και σημαντικότερη στα 11,20 ευρώ.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στα 7 δισ. ευρώ φτάνει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το 'μαξιλάρι' διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει 'χτιστεί' από την Καλοκαιρινή έξοδο στις Αγορές, το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα (κοντά στο 4% του ΑΕΠ, αν προσμετρηθεί και το Κοινωνικό μέρισμα), αλλά και τα repos που έχουν συναφθεί με Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. 

Από την άλλη, την Δευτέρα 19/2, παράλληλα με τη διεξαγωγή του Eurogroup θα συνεδριάσει το συμβούλιο των Διοικητών του ESM (σ.σ. πρακτικά είναι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου να γίνει ένα ακόμα βήμα για την εκταμίευση της δόσης. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση "η συνεδρίαση θα έχει στόχο να εγκριθεί το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την τρίτη αξιολόγηση".

Εν τω μεταξύ, στις 4 Μαΐου θα οριστικοποιηθούν τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), στην οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, με ανοικτό το ενδεχόμενο τα ευρήματα να δημοσιοποιηθούν, όπως θα γίνει αργότερα και με την Πανευρωπαϊκή άσκηση που θα τρέξει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε μεταξύ 892,06 (-1,89%) και 918,93 μονάδων (+1,07%), στις 17.00 βρέθηκε στις 908,10 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 909,23 μονάδες, αμετάβλητος.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η μέχρι πρότινος στήριξη των 939 μονάδων έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, ενώ αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 5/2, πολύ δύσκολα θα αντέξει η ζώνη στήριξης 910 - 902. Χαμηλότερα από την εν λόγω στήριξη θα ακολουθήσει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss", στις οποίες θα προχωρήσουν τα θεωρούμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια. Στις 946 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Επιφυλακτική στάση τηρούν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, σπεύδοντας να επισημάνουν ότι η εικόνα των τελευταίων ημερών στο Χ.Α., δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδιναν οι συνεδριάσεις πριν τις 2/2, όταν και άρχισε η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Να σημειωθεί ότι από το κλείσιμο της 1ης Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 7,29%, ενώ για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που ξεκίνησε την πλαγιοκαθοδική κίνηση με μία συνεδρίαση καθυστέρηση, οι απώλειες από τις 2 Φεβρουαρίου φθάνουν στο 8,4%.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και εκτός της ΕΕΕ (+1,96% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που έδωσε τις σημαντικότερες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δύο από τους τίτλους που προσπάθησαν να κινηθούν ψηλότερα ήταν αυτοί των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,78%) και Αεροπορίας Αιγαίου (+2,59% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Ξεκινώντας από την δεύτερη μετοχή, αξίζει υπενθύμισης ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,09%. Αν η σημερινή επιστροφή των αγοραστών συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 9,28 ευρώ. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,40 ευρώ.

Για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η σημερινή ανοδική προσπάθεια, αλλά και το σαφέστατα χαμηλότερο από τα υψηλά ημέρας των 5,27 ευρώ (+3,13%) κλείσιμο, μένει να φανεί αν ήταν απλά μία αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,58 ευρώ (κλείσιμο 1/2). Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δίνουν παρουσία στο ταμπλώ, ιδιαίτερα σημαντική δείχνει η ζώνη αντίστασης 5,59 - 5,64 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,04 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αρχίζουν να μειώνονται ανησυχητικά οι πρόθυμοι αγοραστές, ασφαλώς και τις εντυπώσεις κέρδισε ο Περσέας (+9,70%) και όχι μόνο γιατί ο τίτλος συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες κινούμενος και κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή δεν ξεκίνησε "κλειδωμένη" στο "limit up", αλλά οι αποφασισμένοι αγοραστές απορρόφησαν το σύνολο της προσφοράς και "έκλεισαν" την μετοχή στο ανώτατο όριο ανόδου, χωρίς ο τίτλος να "πατήσει σε αρνητικό έδαφος", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Από εκεί και πέρα, τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις αθροίζει η Yalco (+4,48%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον (+0,70%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,15%), επιστροφή αγοραστών στον Επίλεκτο (+5,36%) μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και στον Fourli (+0,55%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές, ενώ προς νέα πολυετή υψηλά δείχνουν να βαδίζουν τα Πλ. Κρήτης (+2,75%)

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η αδυναμία αντίδρασης κάνει πιο "ευάλωτο" το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων στις Διεθνείς Αγορές.

Για τον Γενικό Δείκτη, ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 809 μονάδες και ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 780 μονάδες. Το "αυστηρό stop long" οριακά χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα στις 821 μονάδες και το " αυστηρό stop short" στις 868 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%), σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα της ζώνης 2068 - 2057, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ των 30 εβδομάδων, θα γείρει η πλάστιγγα υπέρ του απαισιόδοξου σεναρίου. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 2078 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αναστάτωση στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό και με τις εγχώριες αναταράξεις σε πολιτικό κυρίως επίπεδο από την υπόθεση Novartis, έχουν φρενάρει την ανοδική τάση που είχε αποκτήσει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά τους τελευταίους μήνες" αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Η έλλειψη εγχώριων θετικών καταλυτών αυτή την περίοδο, έχει αυξήσει την εξάρτηση των εγχώριων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων από τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές. Οι ανησυχίες που ξεκίνησαν από την "άλλη άκρη του Ατλαντικού" και αφορούσαν, κυρίως, τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σύντομα οδήγησαν σε μία γενικευμένη αναστάτωση τόσο των Ομολογιακών, όσο και των Μετοχικών Αγορών, ενώ ο δείκτης "VIX", που θεωρείται αντιπροσωπευτικό μέτρο του φόβου των Επενδυτών, εκτινάχθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό του άσχημου κλίματος που επικρατεί στους Επενδυτές είναι ότι το μεγαλύτερο στον Κόσμο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) παθητικής διαχείρισης, το "SPDR S&P 500", παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα εκροές ρεκόρ τις τάξεως των $24 δισ. περίπου.

Σαν συνέπεια των παραπάνω βλέπουμε να επιβαρύνεται το κλίμα και στην Εγχώρια Αγορά. Ειδικότερα, παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με ρυθμούς ταχύτερους από αντίστοιχα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας. Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστη είναι ακόμα η εμπιστοσύνη των Αγορών στην Ελληνική περίπτωση.

Αντίστοιχοι είναι και οι "τριγμοί" που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης, αφού προσέγγισε τα επίπεδα των 890 μονάδων, έχει επιστρέψει στην περιοχή των 820 - 810 μονάδων όπου τεχνικά υπάρχει ένα πρώτο επίπεδο στήριξης, ενώ περαιτέρω πίεση μπορεί να δοκιμάσει τα επίπεδα των 780 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, ενώ βραχυπρόθεσμα το κλίμα έχει χαλάσει, παραμένουμε σε θετική μεσοπρόθεσμη τροχιά, με βάση το βασικό σενάριο των εγχώριων εξελίξεων που προβλέπει επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους με βάση την Γαλλική πρόταση σύνδεσης με τους ρυθμούς ανάπτυξης και θετική έκβαση των "stress tests" για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Εάν λοιπόν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, αναμένουμε να υπάρξει, αρχικά, σταθεροποίηση της Αγοράς μας στο τρέχον εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη (810 – 880) και εφόσον οι εγχώριες εξελίξεις κινηθούν με βάση το θετικό σενάριο, θα μπορούσαμε σε επόμενη φάση να δούμε επίπεδα Γενικού Δείκτη ανώτερα των 900 μονάδων.

Ως προς το διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα τα της Wall Street, θα χρειασθεί αρκετός ακόμη χρόνος για να διαφανεί αν η αυξημένη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσει τελικά σε πτωτική, ή ανοδική κατεύθυνση. Με το σενάριο συντήρησης ψηλών ρυθμών μεγέθυνσης, περαιτέρω βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και μη διαμόρφωσης επιπέδων πληθωρισμού που θα οδηγήσουν το νέο Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Πάουελ σε "απρόβλεπτες" επιτοκιακές αναπροσαρμογές, οι Αγορές θα επανέλθουν σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

"Ουδείς, ωστόσο, αποτολμά να υποστηρίξει σήμερα ότι αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, μετά από τα 10 χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής που οδήγησαν στη συγκέντρωσης ενεργητικού πάνω από $15 τρισ. στις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη" τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" εξαίρεση τον Nikkei (-0,65%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+1,29%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ).

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε στο 3% τον Ιανουάριο, λόγω της καθοδικής πίεσης από τα Καύσιμα και τις τιμές των Ειδών Διατροφής που αντισταθμίστηκε από τις τιμές για Πολιτιστικά Αγαθά και Υπηρεσίες.

Οι αναλυτές ανέμεναν να πέσει στο 2,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

"Οι αποδόσεις του Αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα ανέβουν στο 3,5% τους επόμενους έξι μήνες", σύμφωνα με τη Goldman Sachs Asset Management.

"Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει, μάλλον, τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, αντί για τρεις", σημείωσε ο Philip Moffitt, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος Ασίας - Ειρηνικού στην εταιρεία στο Σίδνεϋ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 19, από 17,8 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy".

Η αναβάθμιση στην τιμή - στόχο έπεται της ανακοίνωσης για ισχυρή αύξηση εσόδων το πρώτο εξάμηνο και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των Αγορών Συναλλάγματος (με την έντονη ενίσχυση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 829,06 (+0,68%) και 811,54 μονάδων (-1,45%), στις 17.00 βρέθηκε στις 820,14 (-0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 57,9 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΔΕΗ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Μυτιληναίος και Folli Follie Group.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.915 συμβόλαια).

Στα 13.272 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.730 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.979, 2.733 για τον Φεβρουάριο, 2.140 για τον Μάρτιο, 103 για τον Απρίλιο και 3 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.088,75) κινήθηκε μεταξύ 2.065 και 2.106 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.814 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.810), Εθνική (40.217), MIG (2.421), Alpha Bank (6.279), Πειραιώς (4.663), ΔΕΗ (1.486), Μυτιληναίο (654), Intralot (1.284), Viohalco (1.031), ΟΤΕ (502), Ελ. Πετρέλαια (565), ΟΠΑΠ (192), Ιντρακόμ (228), ΓΕΚ (279), Τέρνα Ενεργειακή (132), Cenergy (992), ΑΔΜΗΕ (145), ΕΧΑΕ (241), Ελλάκτωρα (376).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 82.474, Eurobank 42.608, Εθνική 147.662, Alpha Bank 27.942, Τρ. Αττικής 11.650, Intralot 16.749, ΔΕΗ 10.439 και Πειραιώς 17.001.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.788.010 τεμ., (από 9.788.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 115.503.046 τεμ. (115.503.046), Πειραιώς 9.122.059 τεμ. (9.122.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v