Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγή Λιμενικού: Οι Τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το ελληνικό σκάφος στα Ίμια

Η τουρκική ακταιωρός που ενεπλάκη στο επεισόδιο έχει μήκος 90 μέτρα, σημειώνουν στελέχη του λιμενικού. Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή Λιμενικού: Οι Τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το ελληνικό σκάφος στα Ίμια

Όπως αποκάλυψε κορυφαία πηγή του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Ναυτιλίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αξιωματικών που ήταν πάνω στο σκάφος του ΛΣ, θεωρούν ότι οι Τούρκοι ήθελαν να βυθίσουν το ελληνικό πλοίο στα Ίμια, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η τουρκική ακταιωρός έχει μήκος 90 μέτρα.




Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, στην επίσημη ενημέρωση για το επεισόδιο στα Ίμια, ανέφερε τα εξής: Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται», τονίζει το ΥΠΕΞ.



Το χρονικό του επεισοδίου στα Ιμια

Οι Τούρκοι έστησαν σκηνικό πολέμου μέσα στη νύχτα τόσο στην περιοχή των Ιμίων όσο και ανατολικά της Ρόδου. Συγκεκριμένα στα Ίμια, το πλοίο UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα, όπως μετέδωσε το militaire.gr.

Την ίδια ώρα, τουρκικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου προχωρούσαν σε παραβιάσεις, ανατολικά της Ρόδου, όπου διεξάγεται αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v