ΧΑ: Ο τραπεζικός κλάδος θα δώσει την τάση

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα εν εξελίξει stress tests, η κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι και η έλευση Νουί στην Αθήνα φέρνουν τις τράπεζες στο προσκήνιο. Ποιες μετοχές θα λειτουργήσουν ως «ρυθμιστής». Η αναβάθμιση από Fitch και το Eurogroup.

ΧΑ: Ο τραπεζικός κλάδος θα δώσει την τάση

Καλή Σαρακοστή. Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, που «ανέβαινε» το σχόλιό μας για την αγορά, έδινα ελαφρύ προβάδισμα στους αγοραστές. Για λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών ο λόγος αλλά δίνοντας «αέρα» στους long, με την εκτίμηση πως η αναμενόμενη αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τον Fitch θα αποτελούσε προοίμιο για επόμενες αξιολογήσεις, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η υπέρβαση των 851 μονάδων θα ήταν το πιθανότερο σενάριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ξαναβάλει σε ανοδικό ρυθμό το ΧΑ. Αυτά μέχρις ότου γίνουν γνωστά οι πιο τελευταίες εξελίξεις και αναφέρομαι αφενός στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για την κόντρα Ντράγκι - Τσακαλώτου για τους πλειστηριασμούς, αφετέρου στην εκκρεμότητα του Eurogroup όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης. Και στη δεύτερη περίπτωση, η μη έκδοση -εισέτι- απόφασης για το Ελληνικό αλλά και οι πλειστηριασμοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τον... πάγο από την πλευρά των δανειστών. 

Δεδομένου ότι το θέμα των πλειστηριασμών προτάσσεται συνεχώς και επισταμένα από την πλευρά των δανειστών, την ΕΚΤ και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση για αυτό το τόσο ευαίσθητο και λεπτό θέμα για την κοινωνία, οι χθεσινές εξελίξεις αλλάζουν την ατζέντα. Καθώς η ουσία για τους πλειστηριασμούς προχωρά και αγγίζει ήδη την «καρδιά» του προβλήματος και μάλιστα μόλις λίγες μέρες πριν την έλευση της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, ενδεχομένως να εξηγεί και το ύφος της αντίδρασης του Ευ. Τσακαλώτου. Συνεπώς για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μείζον πρόβλημα, που αφορά άμεσα στις τράπεζες και συνδέεται με τα stress tests.

Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε σε κατ' αρχάςν αμυντικές τις θέσεις μας και δη στον τραπεζικό κλάδο, με ζητούμενη για σήμερα την επιβεβαίωση όλης της ζώνης στηρίξεων που φθάνουν μέχρι και χαμηλότερα των 900 μονάδων. Συν τοις άλλοις, η επιστροφή των ευρωαγορών χθες Δευτέρα στο «κόκκινο» υποχρεώνει τους traders να είναι... δύο φορές πιο προσεκτικοί. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με ανάρτησή μας την Παρασκευή (στον Εκη) «μετρούσαμε» πως με υπέρβαση των 946 μονάδων θα δινόταν σήμα long. Ομως με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, πιθανότερο είναι να αναζητηθούν οι στηρίξεις που αναφέραμε προς τις 890-880 μονάδες, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση. Συνεκτιμώντας πως χθες ήταν κλειστή και η Wall Street, συνεπώς χρειαζόμαστε μία συνεδρίαση της Νέας Υόρκης για να ενεργήσουν οι μηχανισμοί μόχλευσης. 

Ωστόσο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με νέο... χτύπημά της νωρίτερα το πρωί, αναφέρεται στον οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους και αυτό λειτουργεί υπέρ των long σε βάθος χρόνου. Ομως το ζητούμενό μας είναι και το πολύ βραχυπρόθεσμο, το intraday, για αυτό ειδικά για σήμερα θεωρούμε ότι θα έχουμε άλλη μία συνεδρίαση ειδικών συνθηκών

Αρκετά θα εξαρτηθούν από τη ροή συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο, εάν θα απορροφηθεί (και σε ποιο... βάθος) η όποια προσφορά βγει από τους πωλητές σε τράπεζες και ενδεχομένως σε ορισμένα blue chips. 

Για τον FTSE25 ως στηρίξεις έχουμε στις 2.129 και ως stop για τις long θέσεις στις 2.080 μονάδες. Στις 2.179 ο δείκτης, με σημαντική βραχυπρόθεσμη περιοχή στις 2.150/5 μονάδες, που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί σε ημερήσιο. 

Για τους long, βοήθειες θα κληθούν να συνεισφέρουν δεικτοβαρείς μετοχές, όπως την προηγούμενη εβδομάδα η Coca Cola, ενδεχομένως αυτήν ο ΟΤΕ (ανακοινώνει μεθαύριο Πέμπτη, πριν την  έναρξη της συνεδρίασης) και δευτερευόντως σηματωροί όπως τα ΕΛ.ΠΕ (αποτελέσματα επίσης την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση). 

Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ., μειωμένος κατά 37,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ένδειξη πως οι επενδυτές μπορεί να μην προχωρούν σε ενίσχυση των θέσεών τους, ωστόσο διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος τους. Συνεκτιμώντας πως τις τελευταίες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο) γίνεται από hedge funds και πιο επιθετικά/βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.  

Πόσο «φθηνές» ή «ακριβές» είναι οι μη τραπεζικές μετοχές, με βάση τη «γλώσσα» των χρηματιστηριακών δεικτών, ρωτά ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Οσον αφορά στο «σήμα» για επιμέρους μετοχές, long τάση διατηρούν ΟΤΕ (το ισχυρό χαρτί για αυτή την εβδομάδα), Alpha Bank (θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τον κλάδο, να δούμε σήμερα...), Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, FF Group, ΓΕΚ/Τέρνα, Lamda Development, Jumbo, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, Fourlis. «Κλειδιά», εάν «γυρίσουν» σήμερα τάση οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και MIG, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα mid caps. 

Kλείνοντας, τη διαφορά σήμερα θα την κάνει -είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση- ο τραπεζικός κλάδος. Και ρυθμιστές πιθανότατα ΟΤΕ αλλά και Coca Cola, ΟΠΑΠ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v