Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα μετά το «3 στα 3»

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Τι περιθώρια υπάρχουν για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των 821 μονάδων. Τα επόμενα βήματα για τις τραπεζικές μετοχές και η στήριξη από το διεθνές κλίμα.

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα μετά το «3 στα 3»

Μικρές, εντέλει, οι απώλειες για τον S&P 500 χθες βράδυ στη Wall Street και μάλιστα με «κλείσιμο» του δείκτη πάνω από τις 2.830 μονάδες. Από αυτή την άποψη, το δείγμα γραφής από την «αγορά των αγορών» στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος ήταν ενθαρρυντικό. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώθηκαν μικρά κέρδη, στον ρυθμό της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και υπό την σκιά των αποφάσεων Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα. Για το συγκεκριμένο θέμα, κρίνοντας από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, οι ρυθμοί και οι τόνοι ανταπάντησης της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ θα είναι κατά τι ταχύτερες και συντονισμένες απ' ό,τι σε άλλα μέτωπα, πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, μεταναστευτικό, όπου άλλα λέει ο... βορράς και άλλα υποστηρίζει ο... νότος. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα έπρεπε να αφορούν πρωτίστως το... βυζάντιο των Βρυξελλών και το Βερολίνο, συνεπώς πάμε γρήγορα στα καθ' ημάς. 

Εκαναν το 3 στα 3 χθες οι αγοραστές, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει όλες τις πτυχές της ενδιαφέρουσας συνεδρίασης.

Με τον ΓΔ κατά 1,24% στις 831,74 μονάδες, με τον ΔΤΡ κατά 1,64% στις 893,91, με τον FTSE25 κατά 0,95% στις 2.133,90 και με τον FT Mid Cap κατά 1,76% στις 1.295,96 μονάδες, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της αγοράς, σταθερά από την αρχή του έτους. 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση οι traders έλαβαν χρήσιμα μηνύματα, που λογικά θα αποτελέσουν γνώμονα για τις κινήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή, του triple witching. 

Κατ' αρχάς για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η ευρύτερη περιοχή-στόχος των 900-910 μονάδων λειτούργησε ως άνω σημείο αναφοράς και αφορμή για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, και λήψη short για λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το ότι για τον ΔΤΡ δεν χάθηκαν σε «κλείσιμο» οι 890 μονάδες ήταν ενθαρρυντικό μήνυμα, πλην όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης (ή όχι) της τεχνικότητας της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ζητούμενη παραμένει η πειστική υπέρβαση της ζώνης των 900-910 μονάδων σε εβδομαδιαίο κλείσιμο. Ενα πρώτο βήμα έγινε χθες, θα πρέπει να γίνουν το σημερινό και άλλα τρία. 

Για τον ΓΔ, η προσέγγιση των 840 μονάδων ήταν ενθαρρυντική, πλην όμως η αδυναμία υπέρβασής της έστω και ενδοσυνεδριακά αφήνει και αυτό ως εκκρεμότητα για σήμερα-Παρασκευή. Θετικό το γεγονός πως οι 821 μονάδες λειτούργησαν σαν στήριξη. Θα πρέπει να (ξανα)λειτουργήσουν και σήμερα, εάν και εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί. 

Οι συναλλαγές στα 40,6 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 50,9 εκατ. ευρώ, με το 36% στις τράπεζες και από 12% σε ταξίδια-αναψυχή (δηλ. ΟΠΑΠ) και 10% σε τηλεπικοινωνίες. Ο τζίρος των 51 εκατ. δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε (πάνω από τουλάχιστον 55 εκατ.) καθώς ζητούμενη ήταν αξία συναλλαγών προς τα 60 εκατ., με ενεργοποίηση και άλλων traders, επενδυτών. Για να δούμε σήμερα. 

Χρήσιμη η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2017 και η ειδησεογραφία δημιουργούν συνθήκες μόχλευσης και προϋποθέσεις για επιμέρους κινήσεις. Stock picking σε μία πλαγιοανοδική αγορά, με τον ΓΔ πάνω από τις 821 μονάδες, δεν είναι και άσχημο. Ειδικότερα όταν από τις 25 μετοχές του δείκτη, για τις 23 σημειώνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση, από τις 20 της μεσαίας κατηγορίας οι 16 συνεχίζουν με θετικό πρόσημο και όταν η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται στο σχεδόν 3/1 με 85 ανοδικές. Και από αυτές, για περίπου 35 η απόδοση να είναι μεγαλύτερη του 3%...

Ζητούμενο για σήμερα, ειδικά στην αρχή, εάν βγουν λίγες πωλήσεις, η επιβεβαίωση των 821 μονάδων ως στήριξης. Ιδανικό το σενάριο ενός «κλεισίματος» του ΓΔ πάνω από τις 840 μονάδες, αν και εκτίμησή μου είναι πως και σιγά σιγά να επιτευχθεί ο στόχος σε εβδομαδιαίο, πάλι κερδισμένοι θα είναι οι long. Συνεκτιμώντας πως γνώμονας αλλαγής τάσης είναι η υπέρβαση των 860 για τον ΓΔ και των 910 για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με τη «μέτρηση» έμπειρου αναλυτή. Και με τζίρο τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v