Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

Με καλούς οιωνούς και περισσότερα εχέγγυα για τους... long ξεκινά η εβδομάδα. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Στο προσκήνιο το Eurogroup αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κλάδος- «κλειδί« ο τραπεζικός.

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

Τέλος καλό, όλα καλά, για την τελευταία εβδομάδα. Μας... καρδιοχτύπησε λίγο μέχρι τα μέσα της αλλά λειτουργώντας απόλυτα τεχνικά και συγχρονισμένα μας δικαίωσε και σε ημερήσιο "κλείσιμο" (Παρασκευής) με 1,11% στις 821,57 μονάδες και σε εβδομαδιαίο με 1,04% αντιδρώντας από την χαμηλή περιοχή των 79+ μονάδων.

Αντίδραση με προσεκτικές κινήσεις των ισχυρών χεριών, με ικανοποιητικό (προς το μέτριο )τζίρο- 55,2 εκατ. ευρώ- περίπου στα μεγέθη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος. Αντίδραση απόλυτα συγχρονισμένη και σε χρόνο/συγκυρία και σε σύνθεση δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την long θέση που πήραμε (προ συνεδριακό σχόλιο 6 ης Μαρτίου).

Ωστόσο το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για τους long, ήρθε την Παρασκευή το βράδυ- από που αλλού; από την Νέα Υόρκη- με ολική επαναφορά της Wall Street, με νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq, με τον S&P 500 στις 2.786 με 1,74% και με τον δείκτη-προπομπό Russel 2000 με 2,24% στις 1.596 μονάδες. Αυτά με βασικό γνώμονα μας, από το πρώτο κιόλας sell off στην Wall Street, πριν από περίπου ένα μήνα, πως οι αγορές έχουν εισέλθει ήδη σε μία new era, με χαρακτηριστικά την υψηλή μεταβλητότητα, την ταχύτερη δημιουργία σχηματισμών/κύκλων προφανώς με το ανάλογο κόστος δηλαδή αυξημένο επενδυτικό ρίσκο.

Στα καθ΄ ημάς, μετά τα δεδομένα της Παρασκευής και τα όσα διαδραματίζονται στο Σ.Κ, η εβδομάδα, ξεκινά με καλύτερους οιωνούς και περισσότερα εχέγγυα για τους long. Η- τεχνική- επιβεβαίωση και για τους τρεις δείκτες, η εικόνα του δείκτη-σηματωρού FTSEMid Cap δίνει, σε εμάς τους long, πλεονέκτημα για να δούμε την αγορά προς τις 840 μονάδες.

Η εβδομάδα ξεκινάει με Eurogroup και οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων και ολοκληρώνεται με το πρώτο triple witching του 2018. Την Παρασκευή γίνεται και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης θα περιληφθούν οι μετοχές του Μυτιληναίου (στον FTSE All World Index- Emerging Europe Mid Cap) και των Sarantis και Viohalco (είσοδος στον αντίστοιχο Small Cp, νέα εισαγωγή).

Η εβδομάδα ξεκινάει και με την συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη, να μας έρχεται νωρίτερα- στις 15.30΄- λόγω αλλαγής στην θερινή ώρα (η συνεδρίαση θα ολοκληρώνεται στις 22.00΄), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ΧΑ, που θα συγχρονίζεται για 2 ώρες και 15΄ με την "αγορά των αγορών".

Δευτέρα με Eurogroup, και θα ήταν αρνητική έκπληξη οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτός από αυτήν της έγκρισης για τη εκταμίευση της δόσης (από την τρίτη αξιολόγηση), καθώς εκπληρώθηκαν και οι δύο τελευταίες σημαντικές εκκρεμότητες: ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και project του Ελληνικού. Για την πρώτη οι μέχρι τώρα ενέργειες ικανοποιούν δανειστές και σε σημαντικό βαθμό την Φρανκφούρτη, τον SSM, για την δεύτερη, το εμφατικό 5,76% στα 6,79 ευρώ, με τζίρο 551.762 ευρώ ήρε τις όποιες επιφυλάξεις θα μπορούσαμε να έχουμε.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, που με το 1,92% της Παρασκευής, στις 879,49 μονάδες 'γύρισε' σε θετικό πρόσημο (0,53%) και σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Μετοχές με την συγκριτικά καλύτερη τάση, πάντα σε εβδομαδιαίο, Alpha Bank και Πειραιώς, με την πρώτη να "υπολογίζει" το κόστος του IFRS9 στο 1,1 δισ. Η οριστική εκτίμηση θα γίνει με τα αποτελέσματα 2017. Κι μία ο λόγος για μεγέθη 2017, από Δευτέρα η Eurobank ανοίγει την αυλαία για τον τραπεζικό κλάδο (ακολουθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα η Alpha).

Αποτελέσματα ανακοινώνουν, ξεκινώντας από αύριο, εκτός από την Eurobank οι Autohellas και Motor Oil, συνεχίζουν δε οι Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου (παρουσιάζοντας τα ever καλύτερα αποτελέσματα της από την είσοδο της στο ΧΑ, καλοκαίρι του 2007).

Στα υπόψη, το ότι την Πέμπτη λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για την εκδήλωση προσφορών για το 5% του μ.κ, με την Deutsche Telekom να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το ποσοστό στην υψηλότερη τιμή, που θα δοθεί.

Τεχνικά για τον ΓΔ, το ¨κλείσιμο" σε εβδομαδιαία αρκετά πάνω από τις 811 και 822 μονάδες, δίνει... αέρα για συνέχιση της κίνησης προς την επίμαχη περιοχή των 850 μονάδων. Εκει, όπου το πιθανότερο θα ξαναμετρηθούν αγοραστές με πωλητές. Σημειωτέον, πως οι 850 (σε ημερήσια) είναι σημείο καμπής/mob, ενώ και οι ταλαντωτές (σχετικό διάγραμμα) σε ιδανικό σημείο για να μας δώσουν και πάλι ανοδική κίνηση.

Στα 56,1 δισ. η συνολική αποτίμηση του ΧΑ, που σε όρους p/e δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο φθηνό αλλά με βάση το μέσο ευρωαικό όρο έχει περιθώρια βελτίωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v