Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Εδωσε σήμα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Χωρίς θεαματική άνοδο των συναλλαγών (54 εκατ.) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821 μονάδες. Σε μετοχές που πιέστηκαν το προηγούμενο διάστημα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον. Που εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις.

XA: Εδωσε σήμα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Μπορεί για αρκετούς παράγοντες της Αγοράς, η σημερινή συνεδρίαση να ήταν διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα, όμως τα ενεργά χαρτοφυλάκια πέτυχαν τους στόχους τους, που ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με θετικό πρόσημο και ει δυνατόν υψηλότερα των 820 μονάδων και η εβδομαδιαία μεταβολή να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Από την άλλη, οι χαμηλοί τζίροι επιβεβαιώνουν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, ότι η επιφυλακτικότητα έχει επιστρέψει δριμύτερη και η Εγχώρια Αγορά, ίσως, χρειάζεται κάτι περισσότερο, εκτός από τις βοήθειες των Διεθνών Χρηματιστηρίων, προκειμένου να επιστρέψει σε πειστικό, ανοδικό βηματισμό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το Χ.Α. έχει να "δει" τζίρο υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ, από την συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, όπως δεν αποτελεί θετική ένδειξη ότι τόσο ο τίτλος της Alpha Bank (+1,36%), όσο και αυτός της Εθνικής (+2,30%), δεν δείχνουν διαθέσεις επιστροφής υψηλότερα των 2,00 ευρώ και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα (τιμές τελευταίων Α.Μ.Κ.).

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται το "bottom fishing" σε τίτλους που πιέστηκαν σημαντικά, κατά το τελευταίο πτωτικό κύμα, όμως σαφώς πιο αξιόπιστη συμπεριφορά επιδεικνύουν οι, λίγοι, τίτλοι, που κατορθώνουν να διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά τους, ή και να καταγράφουν νεότερα υψηλά.
Μικτά τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Ξεκινώντας από τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, συντηρείται η πλάγια κίνηση στις κοντινές λήξεις, εν όψει και την 12μηνης έκδοσης (όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 15 Μαρτίου 2019), ενώ "τσιμπήσανε" ελαφρώς οι αποδόσεις στις πιο μακρινές λήξεις (στο 4,19% η απόδοση του 10ετους).

Μικρή άνοδος των αποδόσεων και στα Αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,9% και του 30ετους στο 3,17%.

"Στη σημερινή συνεδρίαση, η προσπάθεια εδραίωσης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες θα συνεχιστεί, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την τελική επίδοση και με την προσοχή των Αγορών επικεντρωμένη και στα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ στις 15.30μ.μ." ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"H διάσπαση του 807 μας έδωσε 'Long' στο 'Intraday' με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει και την αντίσταση στην ζώνη του 820. Το 807 - 805 έχει γίνει σημαντική στήριξη. Το σημερινό 'κερί' έχει την σημασία του στο κλείσιμο ημέρας, με το ζητούμενο να είναι το κλείσιμο πάνω από τις 811 μονάδες. Για τον Τραπεζικό δείκτη, το 883 ήταν το επίπεδο που η διάσπαση μας οδήγησε στο 845. Πλέον, η ζώνη του 873 - 893 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση. Σε ημερήσιο, ο εν λόγω δείκτης παραμένει 'short", τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτός της Eurobank (+2,50%) δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο".

Η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,02 ευρώ, όμως πριν από αυτή την υπέρβαση θα πρέπει να υπερκεράσει την ισχυροποιημένη αντίσταση των 2,00 ευρώ.

Τα 0,322 ευρώ, είναι το ημερήσιο "stop short" για την Εθνική, όμως σε πρώτη φάση θα πρέπει να "αναμετρηθεί" με την σημαντική αντίσταση των 0,30 ευρώ.

Για την περίπτωση της Eurobank, το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 0,848 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς (+2,01%) στα 3,67 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με κοινή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', πρόταση για τη ρύθμιση δανείων 13,5 δισ. ευρώ που ανήκουν σε 115.000 Δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, θα κατέβουν σε δύο μήνες (αμέσως μετά τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τον Νόμο) οι Τράπεζες. Πρόκειται για Δανειολήπτες που έχουν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, σε περισσότερα από ένα Πιστωτικά Ιδρύματα (υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίδιος Δανειολήπτης έχει πάρει δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες) και για τους οποίους οι Τράπεζες έχουν έρθει σε μεταξύ τους συμφωνία, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ένα πρώτο έμπρακτο μήνυμα σε πολλαπλούς Αποδέκτες στέλνουν οι εγχώριες Τράπεζες, με την πώληση των Ξενοδοχείων της Λακιτίρα και τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των Νηρέα και Σελόντα".

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, καθώς οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν ο "Άγνωστος Χ", το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στις χαμηλές συναλλαγές (η αύξηση του τζίρου θεωρείται προαπαιτούμενο για την επιστροφή ενός σταθερού ανοδικού ρυθμού), ενώ σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση της έντασης με τους εξ Ανατολών Γείτονες, πολύ σύντομα αυτό θα αρχίσει να "τιμολογείται" τόσο στον Τουρισμό, όσο και στις "εισαγόμενες" επενδύσεις (!)

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων οι ενεργοί επενδυτές θα μάθουν την ερχόμενη Δευτέρα τα αποτελέσματα των Motor Oil και Autohellas.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,32%) μετά από πέντε συνεδριάσεις "ακούμπησε" το ψυχολογικό όριο των 1,90 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 1,94 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 1,98 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δείχνει ισχυροποιημένη η στήριξη στα 1,86 - 1,82 ευρώ.

Συμπλήρωσε 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5,00 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή (+1,96%). Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με την από 8/3/2018 απόφασή του, συγκαλεί έκτακτη γ.σ. των Μετόχων στις 30/3/2018 η οποία θα αποφασίσει επί της πρότασης επιστροφής ποσού 0,22 € ανά μετοχή, συνεπεία αύξησης και ισόποσης μείωσης του Μετοχικού Κεφαλαίου. Στην περίπτωση κατά την οποία ληφθεί η σχετική απόφαση, ως ημερομηνία αποκοπής ορίζεται η Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ο τίτλος χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 5,28 ευρώ για να αλλάξει επίπεδο και να ξεφύγει από την συσσώρευση.

Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,68 ευρώ (κλείσιμο 5/3) η μετοχή της ΔΕΗ (+0,29%). Τα 2,66 ευρώ και 2,88 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα δύο κοντινά μας επίπεδα στήριξης και αντίστασης. Διάσπαση του πρώτου μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2,54, ή στα 2,48 ευρώ, ενώ κατοχύρωση του δεύτερου, σε κλείσιμο, μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με επόμενο στόχο τα 3,10 ή τα 3,18 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+1,01%) πέτυχε να επιστρέψει, με κλείσιμο, υψηλότερα των 6,00 ευρώ. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 5,90 - 5,70 είναι σημαντική στήριξη, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 6,61 ευρώ.

Σε εμφανή πλαγιοκαθοδική κίνηση ο τίτλος της Folli Follie Group (-1,19%). Η επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 16,50 ευρώ, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 15,50 ευρώ.

Πρώτη αντίσταση στην ζώνη 17,30 - 17,60 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 18,00 ευρώ.

Χρειάστηκε έξι συνεδριάσεις, για να ξαναδώσει κλείσιμο υψηλότερα των 10,00 ευρώ, ο ΟΠΑΠ (+1,51% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Έχει ισχυροποιηθεί η αντίσταση στα 10,20 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop" στο "short" έχει κατέβει στα 10,40 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, οι πρώτες στηρίξεις στα 9,80 και 9,55 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+5,76% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που δείχνει να ανακάμπτει από τα πρόσφατα χαμηλά. Στα 6,57 ευρώ, το ημερήσιο "stop long".

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση βελτίωσε αισθητά τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 807 και 811, σήμερα άφησε πίσω του και τις 820 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 828 και 840 - 850 μονάδες. Η υπέρβαση των 850 μονάδων γυρίζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,20%), αυτός ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίστασης 2107 - 2120 μονάδες. Επόμενος, ανοδικός, στόχος οι 2175 μονάδες, υπέρβαση των οποίων δίνει σήμα τοποθετήσεων και για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας, που όπως προαναφέρθηκε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,04% στον Γενικό Δείκτη και 0,53% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 55,2 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,39% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Μετά τη βουτιά κάτω από τις 800 μονάδες, που προκάλεσαν οι Ιταλικές εκλογές και ο επαπειλούμενος Εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τελικώς φαίνεται να επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και οδηγηθήκαμε γρήγορα πάνω από τις 805 μονάδες, που είναι μια σημαντική στήριξη για να συνεχίσει ο Δείκτης να συντηρείται σε ανοδική πορεία" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Την ερχόμενη βδομάδα έχουμε το κλείσιμο των Παραγώγων του Μαρτίου και ακολουθεί η αναβάθμιση κάποιων Ελληνικών μετοχών στους διεθνείς δείκτες FTSE. Την ίδια εβδομάδα αναμένεται η Ελλάδα να ξαναβγεί στις Αγορές με ετήσιο έντοκο, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και η προετοιμασία για τις πρώτες νέες εισαγωγές εταιρειών μετά από χρόνια.

Οι Ξένοι συνεχίζουν να στηρίζουν τη σταθερότητα.

Σε επίπεδο εταιρειών, όλο και περισσότερες δίνουν μέρισμα, ή στηρίζουν την παρουσία τους στο Χρηματιστήριο, ενώ η προοπτική για επανενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου, σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων, αναμένεται να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η αντιπαράθεση συνεχίζει να οξύνεται, ενώ και οι σχέσεις με τους Γείτονες επιδεινώνονται.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να είναι οι σημαντικοί παράγοντες για την οικονομική πορεία της Χώρας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις (βλέπε πλειστηριασμοί και αποκρατικοποιήσεις) συνεχίζονται και τα οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν οριστικά να απασχολούν τα Κοινοβούλια των Ευρωπαίων Εταίρων.

"Αν μέχρι το Πάσχα δεν έχουμε πολύ αρνητικές εκπλήξεις, η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναμένεται να διατηρηθεί στο θετικό σενάριο, που δίνει στόχο για νέα υψηλά προς το Καλοκαίρι" ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Άνυδρη' παρέμεινε στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου η προσπάθεια των πωλητών να φθάσουν, μετά το σταυροδρόμι των 800 μονάδων, ως τη καθοδική διαγραμματική 'πηγή' των 770 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το γεγονός αυτό έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους "swing" ενεργούς επενδυτές, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη, με μικρό μέχρι στιγμής αγοραστικό τζίρο, προς υψηλότερα επίπεδα. Ανοδικό πάτημα υψηλότερα από το επίπεδο των 810 με 814 μονάδων, μπορεί να δώσει ένα "αναίμακτο" περιθώριο ανόδου έως τις 830 μονάδες, προκαλώντας μερική ανασφάλεια σε όσους επιζητούν την πτωτική κίνηση χαμηλότερα των 800 μονάδων, ενόψει και του κοντινού "event" των triple witching

Όμως για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να τμήσει ανοδικά το σημείο αντίστασης των 830 μονάδων και να κινηθεί έντονα ανοδικά προς τη "τετριμμένη" περιοχή των 855 με 860 μονάδων, θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προωθητικά διαγραμματικά "καύσιμα", καθώς η οποιαδήποτε αδυναμία θα φέρει και πάλι στην πρώτη γραμμή τους πωλητές.

Η πτωτική επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το σκληρό επίπεδο στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων, δημιούργησε βραχυχρόνιο αγοραστικό "τίναγμα" επαναφέροντας με συνοπτικές διαδικασίες το δείκτη μέσα στη ουδέτερη ζώνη των 2080 με 2120 μονάδων. Εκεί μια επιτυχής ανοδική διάσπαση, με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα "ανάψει το πράσινο φως" για μια ανηφορική κίνηση προς το κρίσιμο διαγραμματικό σημείο των 2150 μονάδων.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη καθοδική προσπάθεια διάτρησης του μεσομακροπρόθεσμου επιπέδου στήριξης των 846 με 830 μονάδων, όπου το περασμένο Φθινόπωρο είχε αντιστρόφως αντισταθεί σθεναρά στις τότε ανοδικές ορμές, δεν έφερε καρπούς, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους αγοραστές για την εκδήλωση ανοδικής ανάτασης έως το σημείο κλειδί των 900 μονάδων.

"Από εκεί και πάνω όμως, για να μπορέσει ο Τραπεζικός δείκτης να σταθεί με ασφάλεια, θα πρέπει οι δύο Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές Alpha και Εθνική να αντιμετωπίσουν με σθένος τα επίπεδα αντίστασης των 2 και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το μίγμα νέων είχε θετικές και αρνητικές αναγνώσεις για την Επενδυτική Κοινότητα" σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Το "σύνθημα" της ανάκαμψης δόθηκε αρχικά από το εξωτερικό, το οποίο φαίνεται να μετριάζει κάπως την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων και εν συνεχεία από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έδειξαν ουσιαστικές τάσεις αποκλιμάκωσης.

Τα εταιρικά αποτελέσματα λειτούργησαν ως τώρα ως ανάχωμα στην πτώση, καθώς διαπιστώνεται καλύτερη εικόνα καθαρών κερδών σε σχέση με πέρυσι, βελτιώνοντας το δυνητικό θεμελιώδες περιθώριο των αποτιμήσεων. Σε δεύτερο χρόνο τα καλά νέα, που με σταθερό ρυθμό έρχονται από το μέτωπο των Τραπεζών, περιορίζουν το βαθμό προσφοράς που σε άλλες περιόδους ήταν αφορμή για ακραίες κινήσεις του κλάδου, στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη πλευρά η αστοχία που σημειώθηκε μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικότητας για το ΑΕΠ του 2017, μάλλον περιόρισαν την αισιοδοξία για την συνέχεια, δείχνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι απαιτούν μεγάλη πειθαρχία και πολύ προσπάθεια για να συμφωνήσουν με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "πλήρωσε" τιμές ελαφρώς χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους από το οποίο αντέδρασε χωρίς πειστικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την συνδρομή ισχυρών συναλλακτικών όγκων.

Παρόλα αυτά οι πρώτες 20 μονάδες ανόδου ήρθαν σχετικά εύκολα, υπό την έννοια ότι οι πωλητές δεν κινήθηκαν επιθετικά και τα κλεισίματα της Πέμπτης και της Παρασκευής διατήρησαν σημαντικό μέρος από τα κεκτημένα της ανόδου. Η ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από ελαφρώς υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές και είναι ως τώρα πολύ αδύναμη, ως προς την υποστήριξη της με συναλλαγές, φαινόμενο ωστόσο το οποίο δεν είναι άγνωστό στην Ελληνική Αγορά, αφού ο Γενικός Δείκτης έχει μάθει να "επιπλέει", ακόμα και σε "ρηχότερες", συναλλακτικά, περιόδους.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν καθοριστική για την μακροχρόνια τάση, καθώς η έναρξη διαπραγμάτευσης των τιμών έγινε από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 200 ημερών. Ο "συναγερμό" πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έληξε, παρά την μικρή ανοδική ανάσα από τις 795 μονάδες. Βασικό ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 840 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αποτελώντας την "γραμμή Μαζινό" των πωλητών.

Η διάσπαση μπορεί να έρθει μόνο με την προοδευτική αύξηση του τζίρου (60 – 70 εκατ. ευρώ) καθώς στο εν λόγω επίπεδο η αποχώρηση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών θα είναι εντονότερη. Συμπερασματικά σε μια ιδιαιτέρως πλούσια εβδομάδα γεγονότων, θα αναμέναμε την μάχη για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική να μεταφέρεται υψηλότερα, το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικότερο, λόγω αποτελεσμάτων και τις Ξένες Αγορές να διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας.

Η Δευτέρα ξεκινάει γεμάτη από πλευράς νέων, με Eurogroup το μεσημέρι και Eurobank, Autohellas και Motor Oil να ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Στην Eurobank η εστίαση, εκτός από την διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, θα είναι και στην επίδραση του "ΔΠΧΠ 9", καθώς αυτό θα δώσει μια πιο ευκρινή εικόνα της επίδρασης και στις υπόλοιπες Τράπεζες.
Στην Motor Oil η Αγορά αναμένει κέρδη ρεκόρ όλων των εποχών και συνολικό μέρισμα (1,3 ευρώ ανά μετοχή) ανάλογο των καλών επιδόσεων, επίσης το καλύτερο όλων των εποχών.

Την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Φουρλής. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το 5% του ΟΤΕ, με την Deutsche Telecom να διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει το ποσοστό στην υψηλότερη τιμή που θα δοθεί. Την ίδια ημέρα η Αεροπορία Αιγαίου θα δώσει στην δημοσιότητα τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα στην ιστορία της, καθώς και το προτεινόμενο μέρισμα της χρήσης.

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν Παράγωγα επί μετοχών και δεικτών, για το μήνα Μάρτιο, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα περιληφθούν οι μετοχές των Μυτιληναίος (FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index ), Σαράντης και Βιοχάλκο (Emerging Europe Small-cap index).

"Από την Δευτέρα 12/03/18, οι Αγορές στις ΗΠΑ θα ανοίγουν στις 15.30 και θα κλείνουν στις 22.00 λόγω αλλαγής στην Θερινή ώρα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex 30 (-0,13%), υστέρησε από τους δείκτες των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Hang Seng (+1,11%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας.

Πλάγια κίνηση από Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και η πρώτη είδηση ήταν η αναμενόμενη συνάντηση Τραμπ - Κιμ. Ο τόπος και η ημερομηνία της συνάντησης του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ και του Ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

"Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε ο ίδιος να συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα", σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. "Οι συνομιλίες, θα πάρουν μερικές εβδομάδες για να κανονιστούν", όπως είπε.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε απότομα 2,9% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και σε σύγκριση με την άνοδο κατά 1,5% τον Ιανουάριο.

Ο πληθωρισμός ήταν ο πιο δυνατός από το Νοέμβριο του 2013, όταν και αυξήθηκε κατά 3,02% σε ετήσια βάση.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει αγορές τίτλων ύψους 30 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής".

Όπως ανέφεραν στο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές, "οι εκτιμήσεις είναι καθαρά τεχνικές και δεν αποτελούν κάποια δέσμευση για την αγορά ομολόγων και μετά τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)".

Αναπάντεχη υποχώρηση σημείωσε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο. Η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1%, την ώρα που οι προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%.

Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Αρχή και οι εξαγωγές σημείωσαν απροσδόκητη υποχώρηση κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε άνοδο 0,3%.

Μείωση και στις εισαγωγές κατά 0,5%, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για αμετάβλητη κατάσταση. Το εμπορικό ισοζύγιο, εποχικά προσαρμοσμένο, ήταν αμετάβλητο στα 21,3 δισ. ευρώ.

"Βρετανοί Αξιωματούχοι δεν αναμένουν να υπάρξει συμφωνία για το 'Brexit' μέχρι το τέλος του έτους και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιμούν πως το πραγματικό 'deadline', για την επίτευξη συμφωνίας, είναι ο Ιανουάριος του 2019", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία είχε απώλειες κατά 2% τον Ιανουάριο, από τον Δεκέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι θα κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Δεκεμβρίου.

Ο Ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι "θα προτείνει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα είναι αντίθετο από αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες", μετά από συνάντηση με βουλευτές του κόμματός του στο Μιλάνο.

O ίδιος πρόσθεσε πως "θα είναι αντίπαλος της Ε.Ε. αν απαιτήσει λιτότητα".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο Χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο Αλουμίνιο.

"Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός 15 ημερών, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται, προς το παρόν, από το μέτρο", ανέφερε Ανώτερος Αξιωματούχος της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Ο Αξιωματούχος δήλωσε ότι "θα επιτραπεί σε άλλες Χώρες να συζητήσουν με την Κυβέρνηση εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής στην Εθνική Ασφάλεια, που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε Χάλυβα και Αλουμίνιο στις ΗΠΑ".

Πρόσθεσε ότι "οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA".

Μετά την απόφαση, το Πεκίνο τόνισε ότι "αποτελεί επίθεση εναντίον του Διεθνούς Πολυμερούς Συστήματος Εμπορίου".

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε, από την πλευρά της, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα Κράτη - Μέλη της από τους δασμούς.

Εξαίρεση ζήτησαν, επίσης, Ιαπωνία και Αργεντινή.

Χθες, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως "φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε Εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις".

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που περίμεναν οι αναλυτές το Φεβρουάριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,1%.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, το Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 313.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τα ραντεβού στην Αθήνα με Τράπεζες και Διαχειριστές "κόκκινων" δανείων καταγράφει η Goldman Sachs.

Αναλυτικά:

1) Stress test. Οι τόνοι ήταν προσεκτικά αισιόδοξοι, αλλά βασικά ρίσκα παραμένουν.

2) Ποιότητα ενεργητικού. Οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει η εδώ και καιρό προσδοκόμενη και πολύ χρήσιμη πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και βελτίωση των τάσεων σε ότι αφορά τις πωλήσεις ενεργητικού. Υπήρξε λιγότερη πρόοδος σε κάποια άλλα σημεία, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η αντιμετώπιση του "φρακαρίσματος", σε ότι αφορά τις υποθέσεις πτώχευσης στο Δικαστικό Σύστημα. Οι Τράπεζες είναι έτοιμες για περαιτέρω πωλήσεις "κόκκινων" δανείων εντός του 2018.

3) Λειτουργικές τάσεις. Η ανάκαμψη του Τραπεζικού τομέα αντιμετωπίζεται ως μακροχρόνια διαδικασία, παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η ρευστότητα αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά αυτό εξαρτάται από την ύπαρξη σταθερού περιβάλλοντος στην Αγορά.

4) Υποστηρικτική μακροοικονομική εικόνα. Καθώς η κατάσταση, σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την κατανάλωση, βελτιώνεται το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή τη φάση, είναι μια ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η μετά πρόγραμμα πειθαρχία. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές αναμένονται το 2019 και αντιμετωπίζονται ως πιθανός καταλύτης.

"Αύξηση 19,5% σημείωσαν οι εξαγωγές τον Ιανουάριο, χωρίς τα Πετρελαιοειδή, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7%", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 2.536,9 εκατ. ευρώ και των εισαγωγών στα 4.521,1 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 811,79 (-0,09%) και 820,53 μονάδων (+0,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 819,05 (+0,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 821,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 54 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,26%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Attica Group (+3,23%), ΕΚΤΕΡ (+1,69%) και Ικτίνος (+2,93%).

Προς νέα υψηλά 10ετιας η AS Company (+2,75%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+3,78%) που επέστρεψε υψηλότερα των 1,00 ευρώ, ενώ, μεταξύ άλλων, "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις και οι Κέκροψ (+6,87%), Περσεύς (+2,17%), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,04%) και Ελτράκ (+1,90%).

Από την άλλη, διατηρείται σε πλαγιοκαθοδική τάση η Πλ. Θράκης (-0,42%), ενώ ο ΟΛΘ (-1,41%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και είναι εμφανές ότι υπάρχει πωλητής και οι χαμηλές συναλλαγές δυσκολεύουν το "έργο" του.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν ελαφρώς τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (83.434 συμβόλαια).

Στα 10.344 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 11.808 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.555, 2.391 για τον Μάρτιο, 1.164 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.112,75) κινήθηκε μεταξύ 2.087 και 2.118,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 ΓΕΚ, 5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.268), Εθνική (42.042), MIG (6.044), Alpha Bank (2.471), Πειραιώς (8.635), ΔΕΗ (592), ΟΤΕ (1.131), ΟΠΑΠ (397), Ελλάκτωρα (2.327), Τέρνα Ενεργειακή (495), Intralot (191), ΑΔΜΗΕ (338), Μυτιληναίο (1.148), Viohalco (7.658), Cenergy (2.222), Lamda Development (229), Ιντρακόμ (391), ΕΧΑΕ (221), Ελ. Πετρέλαια (206), ΟΛΠ (547), Jumbo (162), ΕΥΔΑΠ (112), ΓΕΚ (139), Folli Follie Group (225).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 71.570, Eurobank 31.697, Εθνική 105.696, Alpha Bank 17.573, Τρ. Αττικής 11.740, Intralot 13.761 και Πειραιώς 10.846.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                         Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.036.524 τεμ., (από 12.036.524 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.699.205 τεμ. (118.549.729), Πειραιώς 13.051.738 τεμ. (11.371.738), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.230.704 τεμ. (20.230.704), ΟΠΑΠ 1.324.689 τεμ. (1.324.689) Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v