Στα όρια των 770 μονάδων το Χρηματιστήριο

Υποχωρεί το ΧΑ, υπό το βάρος των μεγάλων απωλειών σε Wall και ευρωπαϊκές αγορές. Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο FT 25, εν μέσω πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Θετικό πρόσημο για ΟΛΠ και FF Group.

Στα όρια των 770 μονάδων το Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα, πωλήσεις, πιέσεις και χαμηλότερες τιμές για τον Γενικό Δείκτη προς τις 772,77 μονάδες.
Προδιαγεγραμμένο, κατ' αρχάς, το «άνοιγμα» της συνεδρίασης υπό την πίεση της χθεσινοβραδινής υποχώρησης στη Wall και της από νωρίς κλίσης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χαμηλότερα και πάλι του ορίου των 12.000 ο DAX στη Φρανκφούρτη, με σημαντικό σημείο στήριξης για τον δείκτη την ευρύτερη περιοχή των 11.880-11.920 μονάδων. Ο DAX «μετρά» ήδη απώλειες 7,13% από την αρχή του έτους, σε ένα από τα χειρότερα «πρώτα 3μηνα» των τελευταίων 8 ετών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον θα ήταν υπερβολή να περιμένει κάποιος διαφορετική εικόνα στην Αθήνα, από τη στιγμή μάλιστα που αρνητικά λειτουργούν για τους εν δυνάμει αγοραστές και οι εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα.

Συνεδρίαση λίγο ως πολύ... καρμπόν με αυτήν της Πέμπτης, όταν οι πωλητές ενεργούσαν από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι την πλειονότητα των blue chips, ενώ σήμερα αισθητές είναι οι πιέσεις και σε μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κατηγορίας.

Απώλειες περίπου 1,75% για τον Δείκτη Τραπεζών, που υποχωρεί προς τις 770 μονάδες, με απώλειες 0,90% ο FTSE25 στις 1.998, αλλά επίσης με σημαντικές απώλειες και ο FTSEM στις 1.258 μονάδες.

Από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές ενδείξεις στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης ο μάλλον μέτριος ρυθμός εντολών, η σχετικά μέτρια συναλλακτικότητα και το στενό εύρος (αλλά προς χαμηλότερα) για αρκετές μετοχές του δείκτη.

Περιορισμένη μεν η προσφορά, πλην όμως σταθερή και επίμονη, με συνέπεια τη χωρίς σημαντική αντίσταση περαιτέρω υποχώρηση των βασικών δεικτών προς τη «δεύτερη γραμμή άμυνας».

Εάν δεν αλλάξει κάτι στη συνέχεια -ενδεχόμενο που προσώρας δεν διαφαίνεται-, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί με σημείο αναφοράς τις 770 μονάδες για τον ΓΔ. Ενδεχόμενη διάσπαση και αυτής της περιοχής θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερες και πιο επιθετικές πωλήσεις. Αυτό, πιθανότατα, θα το δούμε από τις 14:00 και μετά.

Το σχεδόν 50% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Στο μείον 3,60% ο ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση και χωρίς στηρίξεις προς τις 760 μον., κάτι που μπορεί να επενεργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των long στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Σε μόλις 2+1 μετοχές από τις 25 του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές και συγκεκριμένα σε ΟΛΠ και FF Group που ενισχύονται με μικρά κέρδη και ΤΙΤΑΝ που είναι χωρίς μεταβολή στα 20,15 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία, μόλις μία (ΚΛΜ) και αυτή με τζίρο 80 ευρώ είναι σε θετικό πρόσημο.

Μεγαλύτερες, κατά 5,67%, οι απώλειες για τη μετοχή της MIG. Χαμηλότερα κατά 2,13% η μετοχή του Υγεία, χωρίς πράξη αρχής οι MLS, ΟΛΘ, Fourlis.

Στις 11:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 5,9 εκατ., με τη ροή συναλλαγών (πωλήσεων) να επιταχύνεται.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v