Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδος προς τις 845 μονάδες

Κέρδη καταγράφει η αγορά, με την προσοχή στραμμένη στις ξένες αγορές αλλά και στο Eurogroup. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Mε θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Aπώλειες για Τιτάνα, Folli Follie. Mέτριος ο τζίρος.

XA: Ανοδος προς τις 845 μονάδες

Επιφυλακτικό το ανοδικό ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρότερο στη συνέχεια, με το ΧΑ να ακολουθεί.

Ενδεικτική η κίνηση του DAX, που από τις 12.567 σταδιακά αντέδρασε πάνω από τις 12.600 μονάδες, με την προσοχή των traders στα εταιρικά αποτελέσματα και στις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης από τις 2.669 μονάδες.

Στο ΧΑ, οι traders ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα, από τις 837,29 ανεβαίνοντας λίγες μονάδες στη συνέχεια προς τις 845 μονάδες. Για τον ΓΔ, η επάνοδος πάνω από τις 831 μον. αποτελεί μία κατ' αρχήν θετική ένδειξη, που ωστόσο για να ισχυροποιηθεί θα πρέπει να εκταθεί προς τις 846-850 μονάδες. Στα πρώτα 25' της συνεδρίασης, η τεχνική εικόνα του ΓΔ αποτιμάται ενθαρρυντικά, πλην όμως ζητούμενο είναι ένα «κλείσιμό» του πάνω από τις 846 μονάδες.

Προσεκτικές οι κινήσεις πωλητών και αγοραστών, την ώρα που η αγορά κρατά χαμηλά τον πήχη όσον αφορά στην έκβαση του Eurogroup, στη Σόφια. Οπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, η Αθήνα προσδοκά σε μία θετική δήλωση αναφορικά με την «Ολιστική Στρατηγική για την ανάπτυξη στο μέλλον». Πάντως στην αγορά περισσότερη σημασία δίνεται στο Eurogroup του Μαΐου, κυρίως όμως στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, όταν το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την απόφασή του για το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με αυτά ως γνώμονα κινείται η αγορά, σε πρώτη φάση βραχυπρόθεσμα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε «κλείνει» και χρηματιστηριακά ο Απρίλιος και σε δεύτερη σε έναν Μάιο, που κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών αναμένεται αρκετά «σκληρός» για τις αγορές.

Μένουμε στη σημερινή και τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον ΓΔ να μετρά θετική απόδοση 6,20%, με οδηγό τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό, που αντιδρά 20,88% σε διάστημα μηνός.

Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, που κάνει τη διαφορά αυτόν τον μήνα, το 40% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών, με τις περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερο τζίρο να αλλάζει χέρια στη μετοχή της Εθνικής. Στο 0,3234 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στα 2,11 ευρώ της Alpha Bank.

Προς τις 970 μονάδες ο ΔΤΡ, με τις 980 να είναι ένα σημείο καμπής. Ζητούμενο ένα «κλείσιμο» του ΔΤΡ πάνω από τις 980, που θα ενίσχυε το σενάριο της αναστροφής και θα απομάκρυνε -πάντα βραχυπρόθεσμα- τον κίνδυνο υπαναχώρησης προς τις 920 μονάδες.

Καλή η γενικότερη εικόνα και στα blue chips, με ενδεικτικό το ότι σε 4 από τα 21 υπερισχύουν οι πωλητές. Μικρότερες οι απώλειες για Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, πιθανόν να «γυρίσουν» ανοδικά στη συνέχεια, στο μείον 0,58% για την Τέρνα Ενεργειακή και τελευταία με τις μεγαλύτερες του FF Group. Στο μείον 2,43% η διόρθωση της μετοχής, θέτοντας σε κίνδυνο και τα 16 ευρώ, με την αγορά να αποτιμά αρνητικά τα αποτελέσματα τριμήνου, που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος.

Θετική η εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος στη μετοχή του Fourlis, νέα υψηλά για Ικτίνο, με αγοραστές σε Intralot, Ιντρακόμ και Ιντρακάτ, αλλά και σε Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

Στις 62/15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με έναν καλό αριθμητή για τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Μουζάκης, Κανάκης, Κέκροψ, Ιασώ κ.α. ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Στις 11:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 6,4 εκατ. ευρώ, στο 3,933% η απόδοση του 10ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v