Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 825 μονάδες

Οι απώλειες στις ξένες αγορές προκαλούν πιέσεις και στο Χρηματιστήριο. Πτώση άνω του 2% για Εθνική, Jumbo, EXAE, ΕΛΠΕ και Σαράντη. Με αρνητικό πρόσημο Πειραιώς, Coca Cola, Folli Follie, ΟΤΕ, Τιτάν. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 825 μονάδες

Στη σκιά των βαριών χθεσινοβραδινών απωλειών στη Wall Street, οι πωλητές πιέζουν χαμηλότερα και τις ευρω-αγορές. 

Σε αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων, των νεότερων από το μέτωπο των «ομολόγων-επιτοκίων» των ΗΠΑ και της αποσαφήνισης της τάσης διεθνώς, με τον S&P 500 να στέλνει ήδη προειδοποιητικά μηνύματα. 

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά σχεδόν 1,0% χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC οριακά αρνητικά στις 5.439 μον., με τους traders σε ετοιμότητα.

Ανάλογο κλίμα από νωρίς και στο ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα λόγω του... αέρα των τελευταίων τριών πτωτικών συνεδριάσεων αλλά με τις κινήσεις τους ιδιαίτερα προσεκτικές.

Αποτέλεσμα, στα πρώτα 40'-45' η υποχώρηση αρχικά του Γενικού Δείκτη έως τις 830, για να ανακάμψει λίγο στη συνέχεια προς τις 833 μονάδες. Λίγο αργότερα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε προς τις 825 μονάδες με πτώση 1,4%.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή «...δεν εμπνέει -ακόμη- ανησυχία η συνεχιζόμενη για τρίτη συνεδρίαση πτωτική πορεία του ΓΔ. Εντάσσεται στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής και αναμενόμενης διόρθωσης. Αρκεί να παραμείνει ο δείκτης υψηλότερα της πρώτης γραμμής σημαντικής στήριξης των 831 ή έστω της ζώνης μέχρι τις 820 μονάδες»

Γι' αυτό η σημερινή όπως οι συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι Παρασκευή και Δευτέρα (τελευταία για τον Απρίλιο) έχουν τη σημασία τους. Με απόδοση 6,59% για τον ΓΔ τον Απρίλιο και με τον ΔΤΡ στο 20,43% στο ίδιο διάστημα, μένει να φανεί εάν (κυρίως) οι traders θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» ένα μέρος των μηνιαίων κερδών τους, ενόψει ενός επερχόμενου Μαΐου που μπορεί να «κρύβει» αρνητικές εξελίξεις από Wall Street μέχρι τις διεθνείς αγορές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη μίας σειράς (τουλάχιστον 3-4), οπότε θα δοκιμασθούν σημαντικές στηρίξεις και αντοχές από την πλευρά των traders, στο ενδεχόμενο που η αγορά υποχωρήσει χαμηλότερα και των 820 μον.

Βήμα προς βήμα η παρακολούθηση της αγοράς, βάσει της τεχνικότητας των βασικών δεικτών, των προγραμμάτων εκτέλεσης εντολών αλλά και του βάθους που θα έχουν οι πωλήσεις -τουλάχιστον για όσο παραμένει short το βραχυπρόθεσμο momentum. 

Σημείο αναφοράς οι 831 μονάδες για τον ΓΔ, με κάποιες λίγες αγορές να ενεργοποιούνται (λίγο μετά τις 11:00), με τη διόρθωση να εκτείνεται από τον τραπεζικό κλάδο στα blue chips, παρασύροντας όμως και χαμηλότερες κατηγορίες. 

Στην περιοχή των 940 μονάδων, μετρώντας απώλειες 47 μονάδων από την «τελευταία κορυφή» καθώς αρκετοί traders επιλέγουν να «κλειδώσουν» μέρος των σημαντικών/διψήφιων αποδόσεων μηνός Απριλίου. 

Ο τζίρος στα 19 εκατ. ευρώ (στις 13:20), χαμηλότερος και σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (και σημαντικά λιγότερος έναντι του μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας), με το 51% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί. 

Με πωλητές στις συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Και οι δύο μετοχές παρά τη διόρθωση συντηρούνται -ακόμη- πάνω από τα 2 και το 0,30 ευρώ της τρίτης αμκ.

Σχετικά ελεγχόμενες μεν οι πωλήσεις, στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής διόρθωσης, αλλά η συνέχεια εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα έως Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, στα ξένα χρηματιστήρια. 

Νωρίτερα το 10ετές χαμηλότερα 1,97%, στα 3,924%.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v