Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση αντίδρασης στο ΧΑ

Στα όρια των κρίσιμων 831 μονάδων η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, στο «ραντάρ» η τάση στις διεθνείς αγορές. Ανοδική κίνηση για τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Επιχείρηση αντίδρασης στο ΧΑ

Σε εξέλιξη επιχείρηση ανασύνταξης των long, με εμφανείς τις κινήσεις τους από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα, αλλά με την προσοχή σταθερά στη Νέα Υόρκη.

Αντίρροπες δυνάμεις long vs short, με συνέπεια ο DAX, μετά το αρχικά ανοδικό άνοιγμα και συνέχεια έως τις 12.464, να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα προς τις 12.439 μονάδες. Ανάλογη διακύμανση για τον CAC 40, με αρχικό υψηλό στις 5.428 και διολίσθηση προς τις 5.420 μονάδες. Προφανές πως η Ευρώπη περιμένει τα μηνύματα από την αγορά των ΗΠΑ (*), με τη βραχυπρόθεσμη τάση να απαιτεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε αυτό το κλίμα, οι κινήσεις των traders στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικές, ενώ σε σχετική επιφυλακή βρίσκονται ορισμένοι επαγγελματίες της αγοράς ενόψει του αυριανού Eurogroup, στη Σόφια. Το τελευταίο που θα ήθελαν οι long τώρα θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη στη συνάντηση της Παρασκευής, με τις επιφυλάξεις τους να εστιάζονται κυρίως στην αποδοχή από τους δανειστές των προτάσεων Τσακαλώτου για το «αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Τα τελευταία δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, οι δηλώσεις του διαδόχου του Σόιμπλε, η εμπλοκή που επιχειρεί το Βερολίνο με τον «γαλλικό παράγοντα» καθιστούν το αυριανό Eurogroup ως «πονηρό». Και γι' αυτό ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Απευκταίο μεν, πλην όμως σε συνεκτίμηση, μέχρις ότου έχουμε καθαρότερη εικόνα.

Συνεπώς, σημαντικές και η σημερινή αλλά και η αυριανή συνεδρίαση, και γι' αυτό προσοχή.
Με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση και συνέχισε σε θετικό έδαφος μέχρι πριν από λίγο, με τον ΓΔ σε διακύμανση στο εύρος των 832,45- 827,85 μονάδων, επιτυγχάνοντας ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα, που όμως θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στις τάξεις των traders και των επενδυτών.

Εως τις 943 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 58% του τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές των συστημικών ομίλων. Κλάδος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και υψηλότερα κέρδη για τον Απρίλιο, ο τραπεζικός, είναι αυτός που θα προηγηθεί της όποιας προσπάθειας για αναστροφή της τάσης.

Προσώρας για τους 2 βασικούς δείκτες όπως και τον FTSE25 η τεχνική εικόνα είναι ενθαρρυντική για τους long, αλλά πολλά θα κριθούν όταν μετά τις 14:00-14:30 ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εντολών των ξένων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιούνται για ακόμη μία συνεδρίαση οι περισσότερες συναλλαγές (το σχεδόν 50% των συνολικών), καθώς και τζίρος. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αυτές που βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να δώσουν... ανάσες, εάν και εφόσον έδειχναν πως βαίνουν προς αίσια λύση.

Στη σχετική κατάταξη, με βάση τον τζίρο, προηγούνταν οι 4 συστημικές τραπεζικές και ακολουθούσαν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Intralot, Viohalco, Sarantis κ.α.

Η εικόνα των blue chips θετική, καθώς 16 από τα 21 αντιδρούν με σημαντικές συναλλαγές, στις μετοχές που προαναφέρθηκαν.

Εως τα 9,93 ευρώ η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με αυξημένο τζίρο, κάτι που θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη. Εως τα 11,70 ο ΟΤΕ, με επίσης ενθαρρυντική τεχνικά κίνηση. Εως τα 28,09 ευρώ η Coca Cola, η... επιστράτευση της οποίας είναι απαραίτητη για τους long.

Στα 9,89 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 19,02 της Motor Oil.

Μικρές απώλειες για τον ΤΙΤΑΝα στα 21,45, μικρά κέρδη για τα FF Group, με την προσοχή στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Περιορισμένη η κινητικότητα στη μεσαία κατηγορία, με λιγοστές κινήσεις κυρίως σε Cenergy, Attica Bank, Ικτίνο, MIG, Πλαστικά Θράκης.

Στις 47/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Καράτζη, Αttica Βank, Ικτίνο, Centric, Παπουτσάνη, Ιντρακάτ.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος στα 6,2 εκατ., καθώς μετά τις 11:15 επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών.

(*) χρήσιμα tips για αγορές και ΧΑ έχουν «ανέβει» από νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v