Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 795 μονάδες, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Eurobank. Ανακάμπτει η ΔΕΗ, κέρδη και για τα Folli Follie. Σταθεροποιητική κίνηση για ΟΤΕ, Coca Cola.

Με τράπεζες η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Προσπάθεια αντίδρασης των long στο ΧΑ, την ώρα που στις ευρω-αγορές διαμορφώνονται σταθεροποιητικές τάσεις και στην ιταλική μετοχές και ομόλογα παίρνουν μικρές...ανάσες.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, 2'-3' μετά το άνοιγμα, οι αγοραστές κινήθηκαν από τις 786 προς τις 795 μονάδες, κερδίζοντας έναν πρώτο -από τους πολλούς- γύρο από τους πωλητές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται περίπου την ώρα που η απόδοση του 10ετούς επιβαρυνόταν κι άλλο 1,97% στα 4,381%. Κίνηση που επιχειρήθηκε με τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των δεικτοβαρών blue chips, με αποτέλεσμα ο μεν ΔΤΡ να επανέλθει προς τις 930, ο δε FTSE25 προς τις 2.090 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

Αρχή συνεδρίασης με αξιοπρόσεκτες εκπλήξεις, με χαρακτηριστικότερη την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα με τζίρο... 3μήνου στη μετοχή του ΟΛΘ. Αυτό γιατί στις 10:35 στη μετοχή του Οργανισμού είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 18.049 τεμάχια, συνολικής αξίας 503.742 ευρώ. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν έγιναν με τη μορφή πακέτου, είναι όμως προφανές πως αφορούν σε «ισχυρά χέρια». 

Η περίπτωση του ΟΛΘ (μεγάλος τζίρος έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση) είναι ενδεικτική των ζυμώσεων, διεργασιών που γίνονται παρασκηνιακά σε διάφορα μέτωπα, σε μία συγκυρία αρνητική για την αγορά και τους long σε μία φάση του ΧΑ που επικρατεί επιφυλακτικότητα από την πλευρά των funds.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τώρα, όπου επικεντρώνεται η προσοχή και οι κινήσεις trading, κάτι που αποτυπώνεται και στο 60% του τζίρου που πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Με απώλειες 5,37% σε εβδομαδιαία μέτρηση, είναι ο κλάδος που μπορεί να... στείλει την αγορά ακόμη χαμηλότερα των 786 (προς τις 775 ) ή να την επαναφέρει πάνω από τις 797-800 μονάδες. Ούτως ή άλλως, η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση ήταν εκ προοιμίου καθοριστικότατες για τη βραχυπρόθεσμη τάση και για όσους traders ενεργούν με ορίζοντα προς το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Σε μάλλον μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές και ο τζίρος στα πρώτα 50', χαμηλότερα των χθεσινών και προχθεσινών (πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ), αν και το κύριο μέρος της αξίας γίνεται μετά τις 14:00-14:30.

Διευρύνεται σταδιακά η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (4,35%) και τη Eurobank να ακολουθεί. Με θετικό πρόσημο και οι Alpha Bank, Εθνική, με τον κλάδο να δίνει τον τόνο στην προσπάθεια των long να απομακρυνθούν από τα επίπεδα των 786 μονάδων.

Στην περίπτωση που αυτή η προσπάθεια έχει συνέχεια, ζητούμενο είναι η κατοχύρωση σε «κλείσιμο» των 797 μονάδων.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των blue chips και εξαιρέσεις τις μετοχές των Grivalia, Coca Cola, TITAN, Sarantis, ΟΤΕ στις 11:30 η πρώτη ώρα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αυξημένες συναλλαγές/τζίρο εκτός από τον ΟΛΘ καταγράφεται στη μετοχή της Intralot και δευτερευόντως σε Cenergy, MIG.

Στα 9,5 εκατ. ο τζίρος, στις 47/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στην καλύτερη αναλογία από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v