Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική ανάταση στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ στη ζώνη των 770 μονάδων μετά τις πρωινές απώλειες. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος. Γύρισαν ανοδικά Εθνική και Alpha. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, OTE, Πειραιώς. Στο προσκήνιο ευρωαγορές και Fed.

Ξαφνική ανάταση στο Χρηματιστήριο

Το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη και τα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων δείχνουν να δίνουν το έναυσμα στους λίγους αγοραστές να κινητοποιηθούν περισσότερο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αντίδραση των βασικών δεικτών από τα, μέχρι στιγμής, χαμηλά ημέρας.

Μετά τις 14:45 οι αγοραστές επιτάχυναν έτι περαιτέρω τις αγορές, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 770 μονάδων με κέρδη της τάξεως του 1%.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (στο 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), σε συνδυασμό με τον «θετικό ήχο» που δημιούργησε η σημερινή δημοπρασία (το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,09%, έναντι του 1,25% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία), αφήνουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας και για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο.

Όμως ακόμα και αν ο Τραπεζικός δείκτης (-0,75%, με χαμηλό στο -1,57%) διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων, τίποτα το ουσιαστικό δεν θα έχει αλλάξει, όσο ο τζίρος παραμένει σε τόσο άθλια επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 769 (+1,0%) και 756,9 μονάδων (-0,73%), ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 24 εκατ., από τα οποία πάνω από 4,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ).

Με κάτω από 1.000 τεμ. συναλλαγών κινείται ο ΟΛΠ, λίγο παραπάνω από 2.300 τεμ. έχουν αλλάξει χέρια στον Σαράντη (6,2%), χαμηλότερα από 5.000 τεμ. ο όγκος συναλλαγών στην Αεροπορία Αιγαίου (-0,34%), οριακά υψηλότερα των 5.000 τεμ. για την ΕΥΔΑΠ (-1,20%), ενώ κάτω από 10.000 τεμ. έχουν κινηθεί σε Grivalia και ΕΕΕ (+0,68%), ενώ ο Τιτάνας μόλις ξεπέρασε τις 10.000 τεμ. συναλλαγές.

Με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ασφαλώς και δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία, προκειμένου να καταλάβει κάποιος τι γίνεται, συναλλακτικά, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι οποίες βυθίζονται επί καθημερινής βάσεως στο τέλμα της συναλλακτικής «απονεύρωσης».

Τεχνικά, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο, απλά και μόνο προκειμένου το Χ.Α. να «αγοράσει χρόνο» και να επαναπροσδιορίσει τη στάση του από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το triple witching Ιουνίου και το rebalancing λόγω FTSE, την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v