ΧΑ: Μάχη κόντρα στο διεθνές κλίμα

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητούμενο η συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, με τους επενδυτές να τα... βάζουν και με το αρνητικό περιβάλλον στις αγορές. Τα πονταρίσματα εν αναμονή Eurogroup και το ορόσημο των 781 μονάδων.

ΧΑ: Μάχη κόντρα στο διεθνές κλίμα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, ανακάμπτοντας από τα αρχικά χαμηλά, με τον Dow Jones να συμπληρώνει και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 25.000 μονάδων και με την τεχνική ανάλυση να «δείχνει» προς την επόμενη στήριξη των 24.860 μονάδων.

Όμως τα πράγματα δεν έμειναν εκεί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας $200 δισ., κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας $50 δισ.

Αντιδρώντας, το Πεκίνο προειδοποίησε πως «η Κίνα θα απαντήσει, λαμβάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογα μέτρα, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί».

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι φύλλα κοινού αλουμινίου που παράγουν εταιρείες της Κίνας και εισάγονται στη χώρα, πωλούνται στην αμερικανική αγορά σε τιμή πολύ χαμηλότερη αυτής που θεωρεί δίκαιη και θα επιβάλει στα προϊόντα αυτά δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 167,16%. Την είδηση έκανε γνωστή η Ένωση Αμερικανικών Βιομηχανιών Αλουμινίου.

Εννοείται ότι με όλα τα παραπάνω, οι πιέσεις και μάλιστα εντεινόμενες δείχνουν να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον «Αυστραλό» ASX 200 να διασώζεται με οριακά κέρδη και τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 3,5%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις για φορολογικά μέτρα και αντίμετρα φέρνουν ΗΠΑ και Κίνα πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο, ο οποίος αναμένεται να κλιμακωθεί, με πιθανή αρνητική επίπτωση την επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο και τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Σε αυτή την περίπτωση και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από Fed και ΕΚΤ, το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι «μέχρι πότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βρίσκουν 'καταφύγιο' στις αμερικανικές μετοχές του τεχνολογικού κλάδου».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση στις πιέσεις της Παρασκευής που είχαν προηγηθεί, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις, στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Όμως το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι η αντίδραση της Δευτέρας συνοδεύτηκε από τζίρο σαφώς υποδεέστερο από αυτόν της πτωτικής Παρασκευής, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το ζητούμενο είναι «αν το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς περιβάλλοντος και με ποιους τζίρους» και εδώ οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς διίστανται.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστούν τα «αγοραστικά πονταρίσματα» εν αναμονή του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ οι περισσότερο επιφυλακτικοί περιορίζονται να τονίσουν ότι με αυτή την αξία συναλλαγών και χωρίς την είδηση-καταλύτη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, ως πρώτο ζητούμενο δείχνει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 781 μονάδων, κίνηση που μπορεί να βάλει σε σκέψεις όσους επιμένουν να διατηρούν short θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΓΕΚΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,238 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v